INFORMACIJA APIE PAUKŠČIŲ GRIPĄ

0
14
mid news zrs 102 Pauksciu gripas 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) informuoja, kad Lenkijoje (Ylavos regione) užregistruotas naujas paukščių gripo atvejis. Naujas židinys už mažiau nei 200 kilometrų. Ūkyje buvo auginama daugiau kaip 23 tūkst. kalakutų. Lenkijos nacionaliniame veterinarijos tyrimų institute atlikus tyrimus patvirtintas didelio patogeniškumo (H5N8 potipio) paukščių gripas.

Ūkyje įgyvendinamos visos būtinosios saugos priemonės – kalakutai gaišinami ir naikinami, nustatomos teritorijų apsaugos ir priežiūros zonos, taikomos dezinfekcijos priemonės. VMVT primena, kad pavojinga užkrečiamoji paukščių liga nuo praėjusių metų pabaigos iki šios dienos pasireiškė jau septyniose Europos valstybėse – Lenkijoje (18), Vengrijoje (4), Slovakijoje (3), Rumunijoje (2), Čekijoje, Vokietijoje ir Ukrainoje (po 1).

Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje registruoti 62 paukščių laikytojai laikantys 109083 paukščius. Artėja laukinių paukščių migracijos laikotarpis, todėl paukščių laikytojus raginame laikytis biologinio saugumo priemonių, saugoti paukščius nuo bet kokio kontakto su laukiniais vandens paukščiais, negirdyti jų atviro telkinio vandeniu, lesalus kraiką laikyti saugioje vietoje. Dažnai plauti ir dezinfekuoti rankas, rūbus, atliekant paukščių priežiūros darbus. Paukščius laikyti uždarose patalpose ar aptvaruose su stoginėmis. Siekiant efektyviau kontroliuoti ligos pasireiškimo atvejus primename, kad savininkai turi registruoti duomenis apie laikomus paukščių pulkus Ūkinių gyvūnų registre du kartus per metus – sausio ir liepos mėnesį.

Pastebėjus netipinę paukščių elgseną pulke (paukščiams nustojus lesti, gerti, pasireiškus kvėpavimo sutrikimams), ėmus gaišti naminiams paukščiams ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį reikia nedelsiant informuoti privatų veterinarijos gydytoją, VMVT Utenos departamento Zarasų skyrių telefonu (8 385) 52 670 arba nemokamu telefonu (8 800) 40 403.

VMVT Utenos departamento
Zarasų skyriaus informacija

mid news zrs 896 Pauksciu gripas 2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite