ZARASŲ KULTŪROS CENTRO MAŽOJOJE SALĖJE – TEATRAS LINO LĖLĖS

0
22
Plakatas Lietuviška pasaka apie tris seseris

Vasario 7 d. 11.00 val. Zarasų kultūros centro Mažojoje salėje
Teatras LINO LĖLĖS
Lietuviška pasaka apie tris seseris

 

Lėlių spektaklis vaikams ir visai šeimai
Trukmė: 45 min.
Aktorius, režisierius, dalininkas ir idėjos sumanytojas Linas Zubė
Kompozitorius – Algirdas Zigmantas

 

Tai spektaklis apie tris seseris (dvi protingas ir vieną kvailą), apie pragmatiškus ir „nenaudingus“ norus, apie pavydą ir taurumą, žiaurumą ir kilnumą, vidinius demonus ir dvasios šviesą. Šioje pasakoje proto turtai telpa skryniose, o už „kvailo“ išminčiaus tiesos veriasi spalvota nematyta realybė.

 

Interpretuodamas vieną iš „turinio adaptavimo“ vaikų sąmonei viruso nepaliestų pasakų, užrašytų Jono Basanavičiaus, lėlininkas (aktorius, režisierius, dailininkas) Linas Zubė kuria ne prėską etnografinę iliustraciją, o atskleidžia įstabią giluminę liaudies pasakos struktūrą, organizuoja savotiškas apeigas, teatrinį ritualą, atveriantį daugiasluoksnę pasaulio sandarą ir jo tvarką.

 

Atrodo, kad su pasteliniais faneriniais personažais (ūkininku, seserimis, miniatiūrine piemenėlio figūrėle ir dar mažesne avyte ir kt.) žaidžia, šnekasi pats Praamžius, visatos Dailidė, čia pat ne tik kuriantis pasaulį, bet ir demonstruojantis jo veikimo mechanizmą, aiškinantis jo dėsningumus: kiekvienas sulauks prideramo atpildo, kiekviena pabaiga yra kažkieno pradžia.

 

„Lietuviška pasaka apie tris seseris“ – tai spektaklis, turtingas interpretacijų, asociacijų, aliuzijų, nuorodų, simbolių. „Stebint spektaklį vaizduotėje kilo asociacijos ne su anksčiau girdėtomis ar skaitytomis pasakomis, bet su amerikiečių režisieriaus Davido Lyncho siurrealistine kūryba“, – rašo menotyrininkė Akvilė Eglinskaitė. Rašytoja Agnė Biliūnaitė L. Zubės lėlių pasaulį gretina su Vytauto V. Landsbergio „Angelų pasakomis“, Sergej Kozlov „Ežiuku rūke“ ir A. de Saint-Exupery „Mažuoju princu“. „Labiausiai dėl to, kad kabina giliau, nei iš pirmo žvilgsnio atrodo ir daro tai nepaprastai elegantiškai“, – rašo A. Biliūnaitė.

 

Jungdamas asmeninę patirtį, profesinius įgūdžius, pasakų išmintį, metaforines simbolių prasmes, lėlininkas L. Zubė sukuria neįprastą atmosferą, kurioje skamba visos gyvenimo gaidos (džiaugsmas, graudulys, jaudulys, pyktis, gailestis, nuostaba…), o išgyventi jausmai (patirtys, intelektiniai atradimai) įgalina į savąjį gyvenimą, jo pamatines vertybes pažvelgti nauju kampu.

 

Šis spektaklis – tai Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro projekto „Teatras – žiūrovams ir kūrėjams“ dalis. Projektas iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite