MŪSŲ POMĖGIAI

0
23
20200205 140435

Kokie įvairūs būna žmonių pomėgiai – katinai, šuniukai, varlės, drambliai, angelai, švilpynės, parkeliai ir t. t. Nuo ko tai priklauso? Tikriausiai nuo atsitiktinumų ar įvykių, vienaip ar kitaip pakreipusių žmogų link jo kolekcijos.

Aldonos ir Felikso Voroneckų degtukų kolekcija surinkta iš ko ne viso pasaulio kampelių. O idėja rinkti degtukų dėžutes prasidėjo nuo to, kad draugai, vykdami į kokią nors šalį, vis paklausdavę ką parvežti dovanų. Jau tada Aldona apmastė, jog neverta prašyti didelių ir brangių dalykų, nesinori draugams sudaryti didelių keblumų kelionėje. Ji paprašydavo parvežti degtukų dėžutę. Vieni suglumdavę, kiti nusišypsodavę iš gan neįprasto Aldonos noro. „Bet dovanų dažniausiai sulaukdavau“, – šypteli kolekcijos autorė.

Užaugo dukros, kurios labai mėgsta keliauti ir joms jau nekildavo klausimų, ką parvežti tėvams dovanų. Į šios kolekcijos rinkimą įsitraukė ir Aldonos vyras Feliksas. Ir patys A. ir F. Voroneckai mėgsta pakeliauti ir, esant galimybei, tai daro su malonumu. Iš kelionių niekada nepamiršta parsivežti ir tos šalies suvenyro – margaspalvės degtukų dėžutės. Degtukų dėžutes jie renka jau 40 metų. Kolekcijoje yra degtukų dėžutės iš JAV, Afrikos, Šveicarijos, Australijos, Graikijos, Portugalijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Belgijos, Latvijos, Estijos, Lietuvos ir kt. Įdomu ir tai, jog degtukų dėžutės įvairių formų, didžių ir netgi vardinės, skirtos atskiroms personalijoms, tokiems kaip austrų prozininkui Francui Kafkai, Norvegijos didikui ir iškiliam jūrų vėliavos karininkui Peteriui Tordenskjoldui, Nyderlandų šokėjai, modeliui, kurtizanei, apkaltintai šnipinėjimu Matai Hari ir kt.

Ši degtukų dėžučių kolekcija eksponuojama Skaitytojų aptarnavimo skyriuje, stiklo vitrinoje. Kolekcija galėsite grožėtis iki kovo mėnesio pabaigos.
Iš degtukų istorijos:

Ar žinote, kad šiuolaikinių degtukų „protėviai“ – sieroje išmirkyti pušų pagaliukai – buvo naudojami dar senovės Kinijoje X-ame amžiuje? Viduramžiais panašūs degtukai su siera pasirodė ir Europoje, tik jie buvo nesaugūs ir dažnai nudegindavo. Ilgus metus daugybė išradėjų degtukus bandė tobulinti, kol XIX-ojo amžiaus viduryje buvo užpatentuoti saugūs degtukai.

Degtukai su skirtingų spalvų galvutėmis (raudonomis, mėlynomis, žaliomis ir t. t.) iš tiesų skiriasi tik spalva, o tai, kad skirtinga ir jų liepsna, tėra mitas.

Sovietmečiu degtukų dėžutė kainavo vieną kapeiką, todėl parduotuvėje kartais net grąža buvo atiduodama degtukų dėžutėmis.

Šia įdomia parodėle norime paskatinti Jus ar Jūsų vaiką, jei kažką kuriate, renkate ir nedrįstate parodyti – biblioteka – ta erdvė, kur galima atsiverti.

Saulė PELEKIENĖ,
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja
Nuotraukos Saulės Pelekienės

20200205 140243

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite