POLICIJA PRAŠO – IŠLIKIME RAMŪS, SUSITELKĘ, SĄMONINGI IR ATSAKINGI

0
24
DSC 2509

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Vytautas Vaiškūnas kreipiasi į gyventojus – nuo kovo 16-osios visoje Lietuvoje paskelbus karantino režimą, apribojantį gyventojų, įmonių ir kitų subjektų veiklą, tenka visiems mokytis gyventi ir dirbti pagal naujas taisykles. Didžiausią nerimą ir įtampą kelia nežinomybė – kiek laiko visa tai truks, kada baigsis, kokie galimi baigties scenarijai. Todėl prašau visų gyventojų – išlykime ramūs, susitelkę, sąmoningi ir atsakingi.

Ko norėtumėte prašyti gyventojų?
Lietuvos Respublikos Vyriausybei paskelbus karantiną asmenys, grįžę iš užsienio, privalėjo laikytis saviizoliacijos – 14 dienų likti namuose. Tačiau policijos pareigūnai nuolat gaudavo daug pranešimų (vidutiniškai per parą Utenos apskrityje apie 20, šalyje virš 300 pranešimų), kuriuose informuojama apie asmenis grįžusius iš užsienio ir nesilaikančius saviizoliacijos. Jie privalėjo vengti tiesioginių kontaktų, nesilankyti viešose vietose. Šalyje sparčiai daugėjant užsikrėtusiųjų COVID-19 asmenų skaičiui ir tai, kad nuolat daugėja vietinių užsikrėtimų skaičius, nuo kovo 24 d. buvo sugriežtintos karantino sąlygos. Todėl visi grįžę iš užsienio, taip pat nesunkius ligos simptomus patiriantys Lietuvos gyventojai 14 dienų bus priverstinai izoliuojami savivaldybių paskirtose patalpose, taip siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą šalyje. Kadangi ir Utenos apskrityje yra nustatytų COVID-19 užsikrėtusių asmenų bei nemažas skaičius grįžusių ir grįžtančių iš užsienio valstybių, todėl labai prašau gyventojų būti sąmoningais, suprasti kodėl yra griežtinami nurodymai ir nekelti panikos, jei Jūsų artimi žmonės bus izoliuoti. Prašome pranešti apie asmenis, kurie nesilaiko karantino taisyklių, tačiau jų drastiškai nepulti, nesmerkti ir nekeršyti, kurie galimai buvo užsikrėtę, bet to nežinoję, neįtarę kurį laiko gyveno įprastą gyvenimo ritmą.

Kaip gyventojai elgiasi paskelbto karantino metu ir ką patartumėte?
Utenos aps. VPK viršininkas pastebi, kad karantino taisyklės sparčiai kinta, tačiau dauguma gyventojų elgiasi tikrai sąmoningai ir laikosi numatytų naujų gyvenimo taisyklių. Paskelbus karantiną, buvo uždraustas beveik visų paslaugų teikimas, išskyrus veiklą aprūpinti žmones būtinaisiais ištekliais. Utenos aps. VPK šiurkščių pažeidimų paslaugų teikimo srityje kol kas nenustatyta. Utenos aps. VPK vadovas stebėdamas gyventojų įpročius ir elgesį atvirose viešose erdvėse šiuo laikotarpiu, nori priminti, kad gyventojai privalo laikytis elgesio parkuose ir kitose vietose, karantino metu, nurodymų. Nors nėra griežtai uždrausta pavieniams asmenims lankytis atvirose viešose erdvėse, visgi pataria šiuo laikotarpiu sąmoningai laikytis saugus atstumo ir bet kokio socialinio kontakto. Atkreipia dėmesį, kad viešoje vietoje rekomenduojama dėvėti kaukes ir apsaugines pirštines. Kas neturite ir negalite įsigyti medicininių kaukių, rekomenduojama naudoti medžiagines daugkartinio naudojimo kaukes. Skubos atveju, patekus į kosinčio, čiaudinčio žmogaus draugiją – naudokite šaliką, skarą, bet kokį audinį, prisidengti veidui. Infektologai pabrėžia: daugkartinę, medvilninę kaukę galima dėvėti trumpai – vos 1–2 valandas, ir keisti pajutus drėgmę kaukėje. Jeigu kaukę nusiėmėte, antrą kartą neišskalbus jos dėtis jau negalima. Kaukę patartina skalbti rankomis rudo ūkiško muilo tirpale. Jei kaukė iš medvilnės, marlės, galima 1–2 minutes pavirinti. Lyginti lygintuvu, aukščiausia medvilnei skirta temperatūra.

Taip pat griežtėja apsipirkinėjimo tvarka. Maisto prekių parduotuvėse, vaistinėse apsipirkti uždrausta didesnėms nei dviejų žmonių grupėms, tarp pardavėjų privalu išlaikyti ne mažesnį kaip dviejų metrų.

Policijos pareigūnai padės kontroliuoti karantino metu nustatytų nurodymų laikymąsi, todėl gyventojams patariame nepažeidinėti nustatytos tvarkos, savo ir savo šeimos saugumo užtikrinimui.

Kaip policija atlieka savo funkcijas šiuo laikotarpiu?
Utenos aps. VPK viršininkas informuoja, kad policijos pareigūnai yra aprūpinti reikiamomis saugos priemonėmis ir dirba paskelbto karantino metu. Utenos aps VPK pareigūnai sustiprino patruliavimą, įspėja viešose vietose besiburiuojančius žmones ir grupeles išsklaido. Pareigūnai padeda vykdyti grįžusių iš užsienio asmenų, parvykimą ir kontrolę. Taip pat pareigūnams teks vykdyti izoliuojamų asmenų, savivaldybių paskirtose patalpose grįžusių iš užsienio, kontrolę. Utenos aps. VPK policijos vadovas ypatingai atkreipia dėmesį, kad nesilaikantiems nustatytų privalomų elgesio taisyklių ir savo veiksmais keliantys pavojų užkrėsti kitus, bus taikomos LR ANK 45 str. arba LR BK 277 straipsnio „Kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimas“ nuostatos, kuriose numatyta baudžiamoji atsakomybė iki 3 metų laisvės atėmimo.

Atsižvelgdama į situaciją, policija maksimaliai teikia gyventojams aptarnavimo paslaugas nuotoliniu būdu.
1. Gyventojams sudarytos sąlygos pateikti policijos įstaigai prašymus, skundus ir pranešimus išvengiant kontakto su policijos įstaigų darbuotojais. Pagal galimybes policijos komisariatuose įrengtos specialios vietos, kur asmuo, atvykęs į policijos įstaigą, galėti palikti dokumentą, gauti policijos įstaigos, į kurią atvyko, darbuotojo konsultaciją telefonu, bei gauti konsultuojančių telefonu darbuotojų vidinius telefono numerius. Šiuo laikotarpiu nevyksta gyventojų priėmimai pas policijos įstaigos vadovus.
2. Licencijavimo paslaugos elektroninėje erdvėje teikiamos įprasta tvarka. Asmenys, nesinaudojantys elektroninėmis paslaugomis, neaptarnaujami. Nevykdomi ginklų atšaudymai. Asmenys informuojami, kad atsakomybė už laiku nepratęstus leidimus ginklams laikyti nebus taikoma.
3. Gyventojai raginami pateikti pranešimus policijai per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija, kreiptis dėl konsultacijos el. paštu info@policija.lt arba socialinio tinklo „Facebook“ Lietuvos policijos paskyroje.
4. Policija ir toliau skirs ypatingą dėmesį bei užtikrins, kad į A ir B (pavojingiausius ir grėsmę visuomenės saugumui bei asmens gyvybei ir sveikatai keliančius) kategorijos įvykius būtų reaguojama įprasta tvarka.

Policijos pareigūnų konsultacijos kitais klausimais tiekiamos:
• El. paštu info@policija.lt
• Nemokamu tel. 8 700 60 000
• Žinutėmis Fb paskyroje „Lietuvos policija“
Taip pat primename, kad Utenoje pradėjo veikti mobilusis punktas, kuriame asmenims bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso (COVID-19). Punktas įkurtas „Utenio“ stadiono aikštelėje (Užpalių g. 100). Jei įtariate, kad susirgote, jei pasireiškė COVID-19 būdingi simptomai, pirmiausia turite skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.
Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Vytautas Vaiškūnas – IŠLIKIME RAMŪS, SUSITELKĘ, SĄMONINGI IR ATSAKINGI.

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite