SU „ŠEFO RECEPTAIS“ – SKANIAUSI ŠV. VELYKŲ PATIEKALAI ANT JŪSŲ STALO

0
175
Su Šefo receptais skaniausi šv. Velykų patiekalai ant Jūsų stalo

Šv. Velykos – tai nuostabi bundančios gamtos, pavasarinio atgimimo ir sugrįžtančios šviesos šventė. Dar nuo žilos senovės tai buvo puiki proga į vieną būrį susirinkti seniai besimačiusiai šeimynai, giminaičiams ir draugams. Drauge su visa šeima susėsti prie šventiniais patiekalais nukrauto stalo ir vieniems su kitais pasidalinti puikiu maistu, šypsenomis bei pokalbiais. Tad ką gi pasigaminti Velykų stalui, kad jis būtų ir sotus, ir gražus, ir kiekvienas ant jo rastų ką paskanauti?

Svarbiausias Velykų atributas – margučiai

Niekam ne paslaptis, kad pagrindinis šv. Velykų stalo akcentas yra margučiai, kuriuos paruošiame iš anksto, dar prieš Velykų rytą. Įvairiausiais būdais marginti kiaušiniai – tai ne tik svarbiausias šventų Velykų pusryčių patiekalas. Dar iš senų laikų buvo manoma, jog kiaušinis simbolizuoja naują gyvybę ir vaisingumą. Piešimas ant margučių atspindi margintojo lūkesčius, o skirtingos spalvos turi simbolinę reikšmę – raudona spalva reiškia gyvybę, žalia – augmeniją ir gamtą, geltona – javus, juoda/ruda – žemę, mėlyna – dangų. Populiariausi ornamentai taip pat susiję su gyvybe, vaisingumu ir atsinaujinimu – tai saulutės, žalčiai bei kiti, žmogų supančios gamtos motyvai.

Per Velykas reikia valgyti gausiai ir sočiai

Dar vienas tradicinis Velykų patiekalas – tikra saldžiosios šventės dalies karalienė – „velykinė boba“. Tai yra mielinis pyragas, kuris dažnai pagardinamas aguonomis, o gaminamas gerai iškildinus mielinę tešlą. Ano meto šeimininkės stengdavosi iškepti kuo aukštesnį pyragą, mat buvo tikima, jog nuo to priklausys tų metų kviečių derlius. Iš nuo bobos likusios tešlos šeimininkės iškepdavo paukščiukų, kurie simbolizavo į gimtinę vasaroti sugrįžtančius paukščius. Šiandieną, be tradicinės „Velykų bobos“, gaminami ir kitokie saldūs kepiniai: keksai, meduoliai ar net tortai. Tad smaližiams patiekalų ant šventinio stalo tikrai nepritrūksta.

Šventiniams Velykų pusryčiams dažniausiai patiekiami įvairūs šaltieji užkandžiai: kiaušiniai ir iš jų pagaminti patiekalai, šviežiai kepta duona, kumpiai ir dešros, salotos, įvairūs sumuštiniai.

Kaip tikriausiai daugeliui žinoma, prieš pat Velykas būna 40 dienų pasninkas. Taigi, po tokio ilgo laiko labai svarbu gerai pasistiprinti. Todėl ant mūsų senolių velykinio stalo mėsos patiekalų būdavo apsčiai. Tradiciniai karšti Velykų patiekalai kadaise buvo keptas paršelis su žalumynais, avinėlis ir netgi visa kiaulės galva. Dabar gaminama šiek tiek kitaip – vyrauja įvairūs mėsos kepsniai su padažais, o iš kitų kraštų atėjo mada Velykoms kepti žąsį arba antį.

Interneto svetainėje „Šefo receptai“ gausų velykinių patiekalų pasirinkimą atras ir klasikos mėgėjai ir prisiekę gurmanai. Čia pateikiami skanūs tradiciniai Velykų patiekalai, be kurių neįsivaizduojamas lietuviškas šv. Velykų stalas. Taip pat ir kitų šalių idėjos. Rinkitės, gaminkite, mėgaukitės ir vaišinkite kitus.

Kartu su „Šefo receptais“ sukurkite skanią šventę sau ir savo šeimai.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite