MOKESČIŲ SUSIGRĄŽINIMAS PO DARBO UŽSIENYJE: KREIPTIS Į SPECIALISTUS AR SUSIGRĄŽINTI PATIEMS?

0
47
Mokesčių susigrąžinimas kreiptis į specialistus ar bandyti patiems

Mokesčiai turi savybę persekioti ar būti įkyrūs, tačiau kartais gali būti ir priešingai – jei jūs dirbote užsienyje, gali būti, jog jūs turite teisę mokesčius susigrąžinti. Visa tai dėl pajamų mokesčio permokų, kurių grąžinimas gali tapti maloniu atpildu. Tačiau nepamirškite, tam, kad gali taptų yra, reikia iniciatyvos ir pastangų. Arba tik iniciatyvos.

Jei dirbote užsienyje ir norite atgauti dalį su mokesčiais sumokėtų pinigų, jums belieka apsispręsti – rūpintis šia procedūra pačiam ar kreiptis į specialistus. Mokesčių susigrąžinimą įprastai lydi įvairūs biurokratiniai procesai, kurie vienų jei negąsdina, tai bent kelia nuobodulį, o kitiems priešingai – tampa tikru pasidaryk pats iššūkiu. Todėl kyla klausimas: ar geriau mokesčius susigrąžinti patiems, ar kreiptis į mokesčių susigrąžinimo specialistus?

Susigrąžinu mokesčius pats: ką reikia žinoti?
Pirmiausiai, ką turėtumėte padaryti, tai sužinoti, ar iš tos šalies, kurioje dirbote, apskritai galite susigrąžinti mokesčių permoką. Jei šalis yra pasirašiusi dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį su Latvija, tuomet tikrai turite šią galimybę. Didžioji dalis mūsų kraštiečių traukia dirbti į Europos šalis, su kuriomis ši sutartis pasirašyta, todėl dažniausiai mokesčių susigrąžinimas yra tikra dovana sugrįžusiems po darbų užsienyje.

Aptardami šį procesą kartu pažvelkime, kaip mokesčių susigrąžinimas atliekamas iš Vokietijos. Kai kurios nuostatos yra universalios, tačiau kiekviena šalis įprastai turi ir tik jai būdingų reikalavimų. Pavyzdžiui, šalys savarankiškai nusistato finansinių metų pradžios ir pabaigos laiką. Tai svarbu, nes būtent iki jų pabaigos reikia užpildyti mokesčių deklaraciją. Vokietijoje, kaip ir Olandijoje ar Danijoje, finansiniai metai sutampa su kalendoriniais, todėl jų pradžia laikoma sausio 1 d., o pabaiga – gruodžio 31 d.

Kitas mokesčių grąžinimą iš bet kokios valstybės vienijantis dalykas yra dokumentų poreikis, liudijantis apie gautas pajamas ir sumokėtus mokesčius. Be šių dokumentų mokesčių grąžinimo procedūra neįmanoma. Visgi kiekviena valstybė pateikia jai reikalingų dokumentų sąrašą, todėl dokumentų kiekis, jų formos ir pavadinimai varijuoja priklausomai nuo šalies. Siekiant susigrąžinti mokesčių permokas iš Vokietijos, mokesčių inspekcijai Finanzamt reikia pateikti tokius dokumentus:
• Asmens tapatybės kortelės arba paso kopiją;
• Lohnsteuerbescheinigung formą (duomenys apie sumokėtus mokesčius ir uždirbtas pajamas; gaunama iš darbdavio) arba paskutinius algalapius;
• pažymą apie asmens draudimą iš Sodros arba ES/EEE formą iš VMI.
Pastebėję, kad neturite visų reikiamų dokumentų, kreipkitės į savo buvusį darbdavį (-ius) ir / ar tos šalies valstybinę mokesčių instituciją (Vokietijos atveju – Finanzamt), ar kitas institucijas, kurios atsakingos už reikalingų dokumentų suteikimą.
Taip pat reiktų paminėti, kad Vokietijoje yra įvesti progresiniai mokesčiai. Mokesčių mokėtojai skirstomi į šešias klases pagal šeiminę padėtį ir pajamas. Priklausomai nuo priskirtos klasės, mokama nuo 14 % (mažiausias tarifas) iki 45 % (didžiausias tarifas) mokesčių. Šeimoms su vaikais taikomi mažesni mokesčių tarifai nei vienišiems asmenims.

Vis dėlto turbūt vienas aktualiausių klausimų – kokią sumą galima susigrąžinti. Iš Vokietijos vidutinė grąžintina suma yra apie 800 Eur, tačiau norėdami sužinoti tikslią susigražinti galimų pinigų sumą, pasinaudokite nemokamomis interneto skaičiuoklėmis. Siekiant susigrąžinti permokas reikia įvertinti ir grąžinimo laiką bei tai, už kokį laikotarpį galite atgauti pinigus. Šiuos terminus kiekviena valstybė nusistato savarankiškai, o grįžtant prie Vokietijos pavyzdžio, mokesčių susigrąžinimas įprastai trunka apie 3–6 mėnesius, o susigrąžinti pinigus galima už praėjusius 4 metus.

Nusprendus savarankiškai imtis šios mokesčių grąžinimo, veiksmų chronologija būtų tokia – jums reikės įsigilinti į šios procedūros tvarką, gauti reikiamus dokumentus, užpildyti deklaraciją ir pateikti dokumentus mokesčių institucijai. Jei viską atliksite sėkmingai – beliks laukti, kol pinigai bus grąžinti. Jei proceso metu bus aptikta klaidų, gali tekti bendrauti su mokesčių inspektoriais, todėl tos šalies kalbos žinios tikrai pravers. Bandydami patys susigrąžinti mokesčius galite patirti įvairių iššūkių, tačiau tinkamai nusiteikę ir vedini žingeidumo galite įgyti naujos patirties.

Mokesčių susigrąžinimas per tarpininkus
Žinoma, ne visiems šis procesas gali pasirodyti įdomus iššūkis. Tad norintiems išvengti biurokratinių rūpesčių padės profesionalai, kurie žino mokesčių susigrąžinimo tvarkas ir niuansus. Nusprendus šį procesą patikėti specialistams, sėkmingam mokesčių grąžinimui po darbo užsienyje gali pakakti vien jūsų iniciatyvos, išreiškiant ją kreipimusi į tokias paslaugas teikiančią įmonę. Net jei neturite reikalingų dokumentų, tuo bus pasirūpinta, todėl mokesčių susigrąžinimas per tarpininkus atims pagrindą nerimauti, kad kas nors nepavyks.

Žinoma, tai nėra nemokama paslauga, tačiau kiek sumokėsite už paslaugą paprastai priklauso nuo šalies, iš kurios grąžinami mokesčiai ir nuo sugrąžintos permokėtų mokesčių sumos, todėl kiekvienas atvejis yra pakankamai individualus. O sumokėti už paslaugą įprastai teks tik tada, kai procesas bus atliktas ir pinigai bus grąžinti, todėl nereikės apie tai sukti galvos anksčiau laiko.

Kurį sprendimą priimsite – susigrąžinti mokesčius patiems ar su specialistų pagalba – priklauso tik nuo jūsų pasiryžimo ir prioritetų. Jei mokesčių susigrąžinimas jums neatrodo nei painus, nei sudėtingas, tai drąsiai imkitės šios užduoties patys, o jei nenorite gaišti laiko ar nemėgstate biurokratinių procesų – tuomet mokesčių susigrąžinimo specialistai gali būti puiki išeitis.

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite