PAGARBA GIMTAJAI KALBAI

0
22
zkmlogo

Atsiliepiant į Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto 2015 m. rugsėjo 30 d. posėdžio (protokolo Nr. 106-P-34) nutarimą bei Valstybinės lietuvių kalbos komisijos kvietimą šiais metais jau penktą kartą vasario 16 d. – kovo 11 d. Lietuvos įstaigose, visuomeninėse organizacijose ir lietuvių bendruomenėse užsienyje surengtos Lietuvių kalbos dienos.

Kaip ir pastaraisiais metais, taip ir šiemet, į šią labai svarbią akciją įsitraukė ir Zarasų krašto muziejus, praplėtęs šių dienų minėjimo programą gausesniais ir naujesniais renginiais. Jau buvo trumpai spaudoje rašyta apie kovo 5 d. įvykusį edukacinį renginį ,,Lietuvių kalbos vadovėliai nepriklausomoje Lietuvoje“. Verta priminti, kad tuomet netradicinėje pamokoje dalyvavo Zarasų profesinės mokyklos mokinių grupė. Buvo proga susipažinti su vadovėlių istorija, išgirsta apie jų leidybą ir autorius, diskutuota apie seniausių laikų raštijos, vėlesnių laikų rašytojų, žodynininkų kūrybos reikšmę. Šių eilučių autorius iš savo gyvenimiškos patirties papasakojo, kaip buvo mokomasi praėjusio amžiaus antroje pusėje, kad vadovėliai buvo saugomi ir jais naudojosi keli šeimoje augantys vaikai. Įdomus ir reikšmingas švietimo raidoje nepriklausomos Lietuvos laikotarpis, dar vadinamas tarpukariu, – atsirado daugiau vadovėlių kūrėjų. Jais dažniausiai buvo mokytojai praktikai. Renginio metu pristatyta vadovėlių parodėlė, kurią sudarė kolekcija iš muziejaus fondų, mokiniai istorinėje ekspozicijoje apžiūrėjo eksponatus, susijusius su švietimu, mokyklų Zarasuose gyvavimu, mokyklinius reikmenis.

ZKM padalinio Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus muziejininkas (kultūrinės veiklos vadybininkas) Rytis Pivoriūnas surengė net kelis renginius. Dusetų K. Būgos gimnazijos 8 ir 9 klasių mokiniams įvyko dvi kraštotyros pamokėlės „Dusetų būtovės pasakojimai“, kur sužinota įdomių faktų apie Dusetų istoriją ir švietimą, lietuvių kalbos puoselėjimą įvairiais istorijos tarpsniais. Antazavės Juozo Gruodžio gimnazijos 10 klasių mokiniams surengta ekskursija Pažiegėje ir Dusetose, susipažinta su mūsų žymiausio kalbininko profesoriaus K. Būgos gyvenimu ir veikla, Dusetų praeitimi ir dabartimi. Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus parodų salėje (Dusetose) įvyko kunigo ir poeto Antano Strazdo 260-mečio paminėjimas-popietė.

Smalsumo vedamas žvilgtelėjau į Lietuvos muziejų asociacijos sudarytą šių metų Lietuvių kalbos dienų renginių planą, kur skelbiamas muziejų, panorusių dalyvauti, sąrašas ir numatyta renginių tematika. Pasidžiaugiau, kad buvome gana aktyvūs – iš šalies savivaldybėms pavaldžių muziejų šiose dienose dalyvavo tik 5 muziejai (tarp jų ir mes).

Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

kalbos emblema

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite