ĮRENGINĖJAME SODO NAMELĮ: KUO BŪTINA PASIRŪPINTI?

0
63
sodo namelis

Daugelis miestų gyventojų dažnai nusprendžia įsirengti sodo namelius – čia galima maksimaliai atsipalaiduoti, pabėgti nuo kasdienių rūpesčių ir atrasti ryšį su gamta. Visgi, kad šiuose laikinuose namuose iš tiesų galėtume jaustis maksimaliai patogiai, dar planavimo etape reikia pagalvoti apie kelis svarbius aspektus. Kurie iš jų yra būtini kone kiekvienam sodo nameliui?

Sodo namelio paskirtis ir išplanavimas

Prieš pradėdami įrenginėjimo darbus, pirmiausia turėtumėte aiškiai išsigryninti savo viziją. Atsakykite sau į klausimą, kam šis vasarnamis bus skirtas: ramiam Jūsų šeimos poilsiui ar vakarėliams su draugais? Antruoju atveju reikės pasirūpinti, kad svečiai turėtų kur miegoti ar bent jau pasistatyti palapinę. Taip pat iš karto pagalvokite, ar planuojate čia auginti gėles, vaisius ar daržoves. Apgalvoję, kaip bus išdėstytos lysvės, žinosite, kiek laisvos vietos liks įvairiems lauko baldams, linksmybių zonai ar kitiems šioje teritorijoje stovėsiantiems statiniams.

Vandens resursai

Apie vandens svarbą net nereikia išsiplėsti: nesvarbu, ar gaminsite valgyti, prausitės, ar ruošitės palaistyti daržą, be jo resursų nepavyks išsiversti. Retame kuriame sodo namelyje yra prieiga prie centrinės sistemos – jei Jums pasisekė, rūpesčių bus gerokai mažiau. Tačiau net ir tuomet verta pagalvoti, kokį vandens šaltinį naudosite augalų laistymui. Tokiais atvejais ypač dažnai pasitelkiami vandens siurbliai, kuriuos galima pritaikyti skirtingoms situacijoms ir skirtingiems vandens resursams. Spauskite čia, kad iš arčiau susipažintumėte su jų asortimentu ir teikiamomis galimybėmis.

Virtuvės erdvė

Virtuvė dažniausiai yra įrengiama pačiame sodo namelyje, tačiau jai reikėtų skirti kone daugiausiai dėmesio – ypač tuomet, jei būtent čia planuojate dirbti visus rudenėjant atliekamus konservavimo darbus. Pagal galimybes ir turimą erdvę pasirūpinkite svarbiausiais indais, virykle ir kita buitine technika, kuri leis lengvai susitvarkyti su bet kokiomis užduotimis. Virtuvėje neabejotinai bus reikalingas ir vanduo – atsižvelkite į tai apgalvodami aukščiau aptartą šio resurso poreikį. Pasirūpinkite ir jaukiu šios patalpos interjeru: tikėtina, kad čia teks praleisti nemažai laiko, todėl verta pasistengti, kad jis praeitų kaip įmanoma maloniau.

Lauko tualetas

Apie šį niuansą reikės pagalvoti tuomet, jei namelyje nebus vandentiekio – priešingu atveju nedidelį tualetą ar netgi patogią dušo kabiną galima įsirengti ir sodo namelyje. Tačiau jei dėl vienų ar kitų priežasčių tenka rinktis lauko variantą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į biotualetus, kurie nustebins ir nedidele kaina, ir pakankamai paprastu pajungimu. Be to, jų pasirinkimas yra pakankamai platus, jog galėtumėte šį statinį pritaikyti pagal savo asmeninius poreikius.

Vieta įrankių sandėliavimui

Užsiimant bet kokiais lauko darbais, reikalingi ir papildomi įrankiai: žoliapjovės, medžių genėjimui ar žolės ravėjimui skirti prietaisai ir kiti panašūs gaminiai. Logiška, kad jų nesinori nei vežtis į butą, nei palikti itin atviroje vietoje. Jei Jūsų kieme yra pakankamai erdvės, verta pagalvoti apie atskirą įrankių namelį: jame patogiai galėsite susidėti visus savo sukauptus įrankius. Taip užtikrinsite gerokai tvarkingesnę aplinką ir visuomet visus įrankius rasite ten, kur juos ir palikote.

Malkos

Malkų gali prireikti židinio ar laužo kūrenimui bei, pavyzdžiui, šašlykinės užkūrimui, todėl sodo namelyje pravartu turėti jų atsargų: tuomet suplanuoto laisvalaikio nereikės eikvoti nemaloniam jų kapojimui. Tiesa, jei malkų poreikis yra didesnis, verta pagalvoti apie įrangą, kuri kapojimo darbus leis atlikti kur kas efektyviau. Tai – specialūs malkų skaldikliai, reikalaujantys gerokai mažiau Jūsų fizinių pastangų. Šią sodo techniką galite įsigyti Pigu.lt el. parduotuvėje: čia ji parduodama itin gera kaina.

Saugumą užtikrinantys atributai

Jei Jūsų sodo namelis yra atokesnėje vietoje, vertėtų daugiau dėmesio skirti jo ir viso jame esančio turto apsaugai. Pasirūpinkite kokybiška tvora, nepamirškite visų patalpų užrakinti ir kelis kartus to patikrinti, o jei vis vien jaučiate pavojų – pagalvokite ir apie vaizdo kamerų įrengimą. Neretai ilgapirščius atbaido imitacinės kameros: Jums nereikės investuoti į sudėtingą sistemą, tačiau vagiui atrodys, kad teritorija yra stebima. Tokią gudrybę iš tiesų verta išbandyti.

Apgalvojus visus šiuos aspektus, beliks apsispręsti dėl paskutinių detalių, tokių kaip vidaus, lauko baldai ir jaukumą plėtojantys aksesuarai. Paskirkite tam pakankamai laiko ir susikurkite malonią aplinką: juk sodo namelis kurį laiką taps antraisiais Jūsų namais.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite