ĮGYVENDINTAS PROJEKTAS „PASLAUGŲ IR ASMENŲ APTARNAVIMO KOKYBĖS GERINIMAS ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE“

0
22
projektas

Siekiant įgyvendinti Švietimo įstatymo tikslus bei tinkamai laikytis principų, Zarasų rajono savivaldybės administracija kartu su partneriais (visomis rajono švietimo įstaigomis) įgyvendino projektą „Paslaugų ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Zarasų rajono savivaldybėje“, finansuojamą pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą (toliau – Projektas).

Projekto tikslas – pagerinti Zarasų rajono savivaldybės administracijos ir švietimo įstaigų teikiamų paslaugų kokybę atliekant šių paslaugų teikimo tobulinimo veiksmus. Tikimasi, kad įgyvendinus Projektą bus gerinama Zarasų rajono savivaldybės administracijos ir visų švietimo įstaigų, kurios yra Projekto partneriai (toliau – Įstaigos), paslaugų teikimo ir asmenų aptarnavimo kokybės veikla. Tai padidintų piliečių pasitenkinimą Įstaigų teikiamomis paslaugomis bei padidėtų piliečių pasitikėjimas, būtų užtikrintas teikiamų paslaugų tobulinimas.

Projekto tikslams įgyvendinti buvo vykdomi mokymai, organizuota kelionė į Prancūziją pasidalinti patirtimi, atlikti tyrimai, parengtas Švietimo paslaugų standartas, vėliau Zarasų rajono savivaldybės Piliečių chartija (čia). Zarasų rajono savivaldybės Piliečių chartija – tai Zarasų rajono savivaldybės ir švietimo įstaigų (projekto partnerių) įsipareigojimai, nusakantys, pagal kokius principus ir paslaugų standartus piliečiui (paslaugos vartotojui / gyventojui / paslaugų gavėjui) bus teikiama švietimo paslauga ir kokybiškas piliečių aptarnavimas.

Piliečių chartija – konsultuojantis su paslaugų vartotojais parengtas ir viešai skelbiamas viešojo valdymo institucijos dokumentas, kuriame pateikiama informacija apie viešojo valdymo institucijos paslaugų ir (ar) asmenų aptarnavimo kokybės standartus ir nustatomi paslaugų vartotojų veiksmai (elgsenos principai), kuriuos jie turėtų atlikti, norėdami gauti institucijos deklaruojamos kokybės paslaugas.

Zarasų rajono savivaldybės Piliečių chartijos Švietimo paslaugos standarto pagrindinis principas: gyventojai (moksleiviai) papildomai bus mokomi savarankiškam gyvenimui reikalingų įgūdžių, t. y. ekonominio, teisinio raštingumo, verslumo, savęs pažinimo.

Įvertinus Zarasų rajono savivaldybės strateginius veiklos planus, Zarasų rajono savivaldybės, švietimo įstaigų atstovų nuomonę ir visuomenės lūkesčius buvo sudarytas Švietimo paslaugos standartas (čia).

Švietimo paslaugų standarto kokybės vertinimas bus atliekamas analizuojant paslaugų standartų įgyvendinimo rodiklių reikšmių pokyčius.

Švietimo paslaugų standarto pasiekimas matuojamas teikiant tikslinei grupei vertinimo anketas.

Tikslinė vertinimo grupės:
1. Visi moksleiviai nuo 14 metų.
2. Visų moksleivių vienas iš tėvų ar kitas suinteresuotas asmuo.
3. Asmenys, kurie baigė mokslus prieš 2 metus.

Siektina, kad anketą užpildžiusių moksleivių ir tėvų būtų >80 proc. (šis rodiklis įtraukiamas į švietimo įstaigos vadovo metinius veiklos tikslus).

Paslaugų vartotojų pasitenkinimas paslaugomis matuojamas vertinant užpildytas ir pateiktas vertinimo anketas.
Matavimas bus vykdomas vieną kartą per metus. Anketos išsiunčiamos kiekvienų metų gegužės-birželio mėnesį. Užpildytos anketos surenkamos iki kiekvienų metų rugpjūčio mėnesio.

Už vertinimo anketų siuntimą tikslinei grupei, apibendrinimą ir pateikimą rajono Savivaldybės administracijai atsakingi švietimo paslaugas teikiančios įstaigos (projekto partneriai).

Užpildytos ir susistemintos anketos iki kiekvienų metų spalio mėnesio pateikiamos rajono Savivaldybės administracijos Švietimo skyriui, kuris iki kiekvienų metų lapkričio mėnesio gautus duomenis susistemins, įvertins ir apie tai paskelbs rajono Savivaldybės internetiniame puslapyje.

Standarto pasiekimas bus matuojamas ir vertinamas pagal anketos (čia) užpildytus 1 ir 2 punktus.

Vienas iš svarbiausių aspektų, susijusių su visuomenės dalyvavimu, yra realus piliečių įtraukimas į sprendimų priėmimo procesus, neapsiribojant tik informavimu ir konsultavimu.

Siekiant integruoti Zarasų rajono savivaldybės Piliečių chartiją, buvo parengtas dar vienas dokumentas Zarasų rajono savivaldybės Piliečių chartijos integravimas (čia), apibrėžiantis kaip bus komunikuojama su gyventojais, kokie vidiniai veiksmai turi būti atlikti.

Komunikacija su gyventojais skirstoma į tikslinę ir nuolatinę: tikslinė komunikacija su gyventojais (visais moksleiviais nuo 14 metų; visų moksleivių vienu iš tėvų ar kitu suinteresuotu asmeniu; asmenimis, kurie baigė mokslus prieš 2 metus) vykdoma aukščiau nustatyta tvarka siunčiant tikslinei grupei vertinimo anketas.

Siekiant integruoti Zarasų rajono savivaldybės Piliečių chartiją, tam tikslui pasiekti bus vertinami anketos 3-čias ir 4 -tas punktai.

Siektina, kad pasiūlymus pateikusių moksleivių ir tėvų būtų >60 proc.

Kiekvienoje švietimo įstaigoje sudaroma grupė darbuotojų (gali būti įtraukiami ir kiti suinteresuoti asmenys) pasiūlymams įvertinti, priemonių planui parengti ir paskelbti.

Siektina reikšmė, kad atsakymai dėl pasiūlymų įvertinimo ir įgyvendinimo (grįžtamasis ryšys) būtų 100 proc. (šis rodiklis įtraukiamas į švietimo įstaigos vadovo metinius veiklos tikslus).

Priemonių planai pateikiami Savivaldybės administracijai, kuri juos paskelbia internetiniame puslapyje.

Nuolatinė komunikacija su gyventojais vykdoma internetu. Savivaldybės internetiniame puslapyje sukurta atskira skiltis „Švietimo paslaugos viešosios konsultacijos” http://www.zarasai.lt/svietimo-paslaugos-viesosios-konsultacijos_0. Šioje skiltyje visiems visuomenės nariams sudaromos su švietimo paslauga susijusios galimybės Išsakyti savo nuomonę, Paskelbti turimą informaciją, Pasidalinti idėjomis, Oponuoti kitaminčiams.

Lietuvos Respublikos švietimo įstatymas nurodo, kad „švietimas – veikla, kuria siekiama suteikti asmeniui visaverčio savarankiško gyvenimo pagrindus ir padėti jam nuolat tobulinti savo gebėjimus“. Įgyvendintas projektas tiesiogiai prisidės prie kokybiškesnių paslaugų teikimo, taip pat prie išsamesnės ir paprastesnės informacijos (atsižvelgiant į visuomenės pageidavimus) apie teikiamas paslaugas pateikimo visuomenei.

Audronė Sažinienė,
Zarasų rajono savivaldybės administracijos
Dokumentų valdymo skyriaus vedėja

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite