DANTIES ROVIMAS: KADA TAI NEIŠVENGIAMA?

0
88
dantis

Šiuolaikinė odontologija tikrai dažnose situacijose leidžia išsaugoti pacientui natūralius dantis, tačiau tam tikrose situacijose danties rovimas yra neišvengiamas. Nors ši procedūra pacientus gana dažnai gąsdina, tačiau svarbu žinoti, kad šios procedūros metu visuomet yra taikomas nuskausminimas, o išrauto danties vietoje po kurio laiko gali būti įsriegiamas danties implantas.

Kada gali prireikti dantų rovimo?

Danties rovimas – tai procedūra, kuri gali būti reikalinga labai įvairiose situacijose. Ši procedūra gali būti taikoma tuomet, kada gydymas nebepadeda išsaugoti natūralių danties audinių ar po gydymo atsiranda komplikacijų. Dantų rovimas neretai skiriamas tada, kai dantys yra paveikti periodonto ligų, kai juos yra smarkiai pažeidęs kariesas, ir t.t. Pieniniai dantys raunami tuomet, jei jie pernelyg ilgą laiką neiškrenta ir trukdo kaltis nuolatiniams dantims. Protinių dantų rovimas – taip pat gana dažnai atliekama procedūra: niekam ne paslaptis, kad tinkama tokia dantų priežiūra yra gerokai sudėtingesnė, o jų gydymas ne visada yra įmanomas. Protiniai dantys gali būti netinkamai išdygę, todėl odontologai gali rekomenduoti rinktis jų rovimą. Taip pat danties rovimas gali būti taikomas ir tada, kuomet planuojama atlikti ortodontinį gydymą – kartais atlikus šią procedūrą ortodontinis gydymas tampa greitesnis ir efektyvesnis.

Kaip elgtis po atliktos procedūros?

Po atliktos procedūros rekomenduojama maždaug pusvalandį palaikyti sukąstą vatos tamponėlį – jei praėjus šiam laiko tarpui kraujavimas dar nebus sustojęs, vatos tamponėlį pakeiskite nauju (jei atrodys, kad kraujavimas yra pernelyg smarkus, praneškite apie tai odontologui). Po danties šalinimo procedūros bus galima valgyti tada, kuomet nuskausminimas jau bus atlėgęs. Pirmąją parą patartina vengti pernelyg karšto maisto, rinkitės tokį, kuris būtų pakankamai minkštas (kramtykite sveikąja puse). Patartina kiek įmanoma ilgiau nerūkyti ir nevartoti alkoholio (mažiausiai 24 valandas), dantis vertėtų pradėti valyti tik praėjus parai. Po danties rovimo gali būti pastebimas patinimas, ir tai yra visiškai natūralu. Galite užšaldyti vandens butelį, jį įvynioti į rankšluostį, ir pridėti prie skruosto: tokį „kompresą“ laikykite apie 15-20 minučių. Kurį laiką gali būti juntamas skausmas, todėl vartokite gydytojo rekomenduotus vaistus.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite