NUO BIRŽELIO 1 D. NAIKINAMA SIENOS SU LATVIJA KONTROLĖ

0
14
IMG 20200522 095017

Gegužės 27 d. vykusiame Vyriausybės posėdyje priimti sprendimai dar labiau sušvelnino karantino sąlygas bei palengvino vykimo per ES vidaus sienas tvarką. Nuspręsta panaikinti kontrolę prie sienos su Latvija ir išplėstas šalių, kurių piliečiams leidžiama atvykti į Lietuvą, sąrašas.

Nuo birželio 1 d. vidurnakčio panaikinama Lietuvos ir Latvijos sienos kontrolė, kurią Lietuvos pasieniečiai vykdė nuo karantino paskelbimo pradžios, kovo 16-osios. Tai reiškia, kad į minėtą valstybę išvykti arba iš jos atvykti į Lietuvą galima bet kurioje vietoje, o nuolatinės kontrolės procedūrų čia nebeliks. Tai yra keliautojai kirsti sieną galės taip pat, kaip tai darė nuo 2007 m., kai Lietuva ir Latvija tapo Šengeno erdvės narėmis. Tiesa, keliaujant reiktų nepamiršti asmens tapatybės dokumento – paso ar tapatybės kortelės, nes abiejų šalių pareigūnai turės teisę vykdyti pasirinktinius patikrinimus.

Iki birželio 1 d. asmenų ir transporto priemonių praleidimas per sieną su Latviją bus vykdomas per keturis kontrolės punktus: Būtingės – Rucavos, Kalvių – Meitenės, Saločių – Grenctalės ir Smėlynės – Medumi.

ES vidaus sienos kontrolė su Lenkija išlieka. Tai reiškia, kad į šią valstybę išvykti arba atvykti iš jos galima per du šiuo metu veikiančius pasienio kontrolės punktus: Lazdijų – Aradninkų ir Kalvarijos – Budzisko. Juose kartu su pasieniečiais ir toliau budės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie matuos vykstančiųjų per valstybės sieną kūno temperatūrą, stebės asmenis dėl galimų COVID-19 simptomų.

Karantino metu įvestame draudime užsieniečiams atvykti į Lietuvą dar viena išimtis atsiranda irgi nuo birželio 1 d. Nuo tada į Lietuvą laisvai galės atvykti Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Airijos piliečiai bei šiose šalyse teisėtai gyvenantys kiti asmenys.

Tiesa, jie atvykti galės, jei minėtose valstybėse sergamumas koronaviruso infekcija (COVID-19) per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršys 25 nustatytų atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tokių šalių sąrašą nustatys ir kiekvieną pirmadienį skelbs valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas.

Asmenims, grįžusiems į Lietuvą iš šių valstybių, nereiks laikytis 14 dienų izoliacijos.

VSAT dar kartą primena, kad į Baltarusiją ir Rusiją susiruošę keliauti asmenys turėtų itin atidžiai planuoti grįžimo maršrutus. Draudimas atvykti į Lietuvą iš minėtų valstybių tebegalioja, o išimtys taikomos itin retai ir tik išskirtiniais atvejais – esant numatytai skubiai operacijai, mirus artimajam ir pan. Visais šiais atvejais privaloma pateikti ir dokumentus, įrodančius minėtus faktus.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite