PANDEMIJOS PASEKMĖS BIUDŽETUI IR TUŠČIAS POLITIKAVIMAS

0
33
mid news zrs 901 dk1

Birželio 3 d. Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas iniciavo pasitarimą dėl rajono Savivaldybės biudžeto pajamų surinkimo ir finansinės situacijos, susijusios su COVID-19 pandemijos pasekmėmis Zarasų rajone.

Pasitarime dalyvavo rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, Administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Lamanauskas, Finansų skyriaus vedėja Laima Tuzikienė, Tarybos nariai – Algimantas Cibulskis, Rimantas Jurevičius, Daiva Kelečienė, rajono Savivaldybės kontrolierė Irma Maldauskienė.

Pasitarimo pradžioje meras apžvelgė naujausią Finansų ministerijos paskelbtą informaciją apie valstybės biudžeto pajamų surinkimą. Preliminariais duomenimis, šių metų sausio – gegužės mėnesiais pajamų į valstybės biudžetą gauta apie 15,2 proc. (563,2 mln. eurų) mažiau nei planuota ir apie 8,1 proc. (277,5 mln. eurų) mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Siekiant užtikrinti ekonomišką ir atsakingą biudžeto lėšų naudojimą, atsižvelgiant į nevykdomą Zarasų rajono savivaldybės biudžeto pajamų surinkimą, nustatyti prioritetai, kurie leidžia užtikrinti rajono biudžetinių įstaigų veiklą bei teikti viešąsias paslaugas rajono gyventojams. Atsakingai peržiūrimos 2020 m. veiklos plane patvirtintos priemonės, priimami sprendimai, leidžiantys atidėti kai kurių priemonių vykdymą kitiems metams, tuo tarpu prioritetinių sričių veiklų vykdymas užtikrinamas skolintomis lėšomis.

Administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas patikino susirinkusius Tarybos narius, kad jis, veikdamas pagal Zarasų rajono savivaldybės tarybos jam suteiktus įgaliojimus ir siekdamas užtikrinti biudžeto vykdymo racionalumą, ekonomiškumą, efektyvumą ir rezultatyvumą, ėmėsi nuoseklių priemonių finansinei situacijai dėl pandemijos bei karantino pasekmių suvaldymo.

Nuoroda į Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2020 m. kovo 18 d. įsakymą Nr. I-(6.6E)-152 „Dėl Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2020 m. kovo 9 d. įsakymo Nr. (I(6.6 E)-127 „Dėl 2020 m. rajono savivaldybės biudžeto programų sąmatų sudarymo 1.5 punkto pakeitimo“ Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos finansų ministerijos teikiama informacija apie savivaldybių biudžeto vykdymą, Administracijos direktorius kovo 29 d. rajono Savivaldybės tarybai pateikė papildomą sprendimo projektą dėl trumpalaikės paskolos ėmimo pajamų trūkumui padengti.

Nuoroda į Zarasų rajono savivaldybės tarybos 2020 m. kovo 18 d. sprendimą Nr. T-61 „Dėl trumpalaikės paskolos ėmimo“

Balandžio mėnesį remiantis Finansų ministerijos duomenimis dėl nesurenkamų biudžeto pajamų, rajono biudžetinėms įstaigoms buvo parengti ir išsiųsti raštai, kuriuose nurodyti prioritetai dėl finansavimo: darbo užmokestis, socialinio draudimo įmokos, socialinės išmokos, mitybos, elektros energijos, transporto išlaikymas. Biudžeto asignavimų valdytojai įpareigoti naudoti asignavimus tik būtiniausiems poreikiams tenkinti. Projektų koordinatoriai įpareigoti peržvelgti 2020 m. veiklos plano priemones, atsakingai įvertinti ir numatyti, kurių vykdymą galimą būtų atidėti kitiems metams. Biudžetinių įstaigų vadovams išsiųstos Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomendacijos dėl darbo santykių karantino metu, kuriose pažymėta, kad negalima versti darbuotojų pasiimti kasmetinių ar nemokamų atostogų, jei darbuotojas to nepageidauja. Vadovai įpareigoti Finansų skyriui kas mėnesį teikti informaciją kaip įstaigose reguliuojami darbo santykiai karantino metu.

Pasitarime diskusiją sukėlė rajono Savivaldybės tarybos narės Daivos Kelečienės pasisakymas 2020 m. gegužės 29 d. Zarasų rajono savivaldybės taryboje. Pasitarimo metu rajono Savivaldybės tarybos narė D. Kelečienė pasakė, kad rajono Savivaldybės administracijos skyrius pateikia ataskaitose neteisingus duomenis dėl biudžeto pajamų ir ši padėtis tęsiasi jau šešerius metus. Posėdyje rajono tarybos narė Daiva Kelečienė nepagarbiai atsiliepė apie rajono Savivaldybės administracijos darbuotojus ir siūlė jiems pasitikrinti kompetenciją Mokesčių inspekcijoje. Tarybos posėdyje buvo pateikta informacija, kad neva rajono Savivaldybės administracija nurodė rajono biudžetinėms įstaigoms 20 proc. mažintis išlaidas. Finansų skyriaus vedėja Laima Tuzikienė paaiškino, kad Savivaldybės administracijos biudžeto vykdymo ir finansinės ataskaitos yra teikiamos ir suderinamos Lietuvos Respublikos finansų ministerijoje. 2020 metų pirmo ketvirčio pajamų plano vykdymui didelę įtaką turėjo sausio – vasario mėnesiais gautos įplaukos, tačiau kovo mėnesį prasidėjusi pandemija ir paskelbtas karantinas įtakojo ženklų pajamų surinkimo kritimą. Ir tai atsiliepė ne tik Zarasų rajono savivaldybės biudžeto pajamų vykdymo rezultatui, tai atsispindi ir Finansų ministerijos viešai pateiktoje informacijoje. Balandžio mėnesį Zarasų rajono biudžetas nesurinko 19,6 proc. arba 205,0 tūkst. Eur gyventojų pajamų mokesčio. Zarasų rajono biudžeto vykdymo ir finansinės ataskaitos yra viešos ir skelbiamos Zarasų rajono savivaldybės interneto svetainėje ir kiekvienas norintis gali su jomis susipažinti. Be to kiekvienais metais rajono Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba atlieka biudžeto vykdymo ir finansinių ataskaitų auditą ir teikia išvadą rajono Savivaldybės tarybai.

Nuoroda į www.zarasai.lt Administracinė informacija/Savivaldybės biudžetas ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai
Nuoroda į www.zarasai.lt Administracinė informacija/Finansinių ataskaitų rinkiniai

Administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas informavo, kad organizuodamas rajono Savivaldybės biudžeto vykdymą vadovaujasi Finansų ministro teikiama informacija, prognozėmis ir rekomendacijomis, Lietuvos Respublikos biudžeto sandaros įstatymu, Lietuvos Respublikos 2020 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu bei kitais teisės aktais, reglamentuojančiais savivaldybių biudžetų vykdymą.

Rajono Savivaldybės kontrolierė Irma Maldauskienė pasitarimo metu pabrėžė, kad biudžeto vykdymo ir finansinės ataskaitos rengiamos pagal galiojančius teisės aktus ir yra teisingos.

Šio pasitarimo metu buvo paprašyta, kad Tarybos narė D.Kelečienė pateiktų pagrindžiančius faktus dėl neteisingų biudžeto vykdymo ataskaitų, o taip pat dėl nurodymų įstaigoms 20 proc. mažinti išlaidas. Daiva Kelečienė nepateikė įtikinamų argumentų dėl ataskaitų neteisingumo, nenurodė šaltinio, kuris informavo biudžetines įstaigas susimažinti asignavimus. Pasitarimo dalyviai mano, kad D.Kelečienės vieši pasisakymai yra ne tik nepagrįsti, bet ir dezinformuoja Zarasų bendruomenę. Tokie veiksmai – tai pigus ir tuščias politikavimas, siekiant sukelti biudžetinių įstaigų darbuotojų bei visų rajono gyventojų nepasitenkinimą ir bendruomenės supriešinimą. Kritika visada turėtų būti pagrįsta, argumentuota ir etiška. Nuspręsta, kad rajono Tarybos narės D.Kelečienės 2020-05-29 Tarybos posėdžio metu pateikta informacija buvo melaginga ir niekuo nepagrįsta.

Rajono Savivaldybės informacija

Petro Ivanovo nuotraukose užfiksuotos kelios posėdžio akimirkos.

mid news zrs 658 dk2

mid news zrs 995 dk4

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite