APIE POPULIARIAUSIĄ VASAROS DESERTĄ – LEDUS: KAIP IŠSIRINKTI TIKRAI KOKYBIŠKUS?

0
52
ledai 3

Vienas iš populiariausių desertų, be kurio sunku išsiversti kaitriomis vasaros dienomis, – valgomieji ledai. Šis skanus ir gaivinantis produktas dažniausiai gaminamas iš saldžios, šviežios grietinėlės, papildomai pridedant kitų medžiagų, taip pat iš vandens, cukraus ir kitų medžiagų mišinio. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis norimos kokybės ledus.

Anot VMVT maisto saugos specialistų, saugių ir kokybiškų ledų pakuotė turi būti hermetiška, nepažeista ir nedeformuota. Karštuoju metų laiku prekybos vietose šaldymo kameros neretai būna perkrautos, todėl valgomieji ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldyti jie netenka dalies savo maistingųjų savybių. Kad ledai buvo atitirpę ir pakartotinai užšaldyti, galima pastebėti iš deformuotos jų formos, o atidarius pakuotę būna susidariusių vandens kristaliukų. Tokie ledai nėra saugūs ir jų rekomenduojama nepirkti.

Ledų sudėtinių dalių sąraše pirmiausia yra nurodomi tie produktai, kurių juose yra daugiausia (pavyzdžiui, jei tai grietininiai ledai, tai pirmu ingredientu bus minimas pienas (grietinėlė), bet ne vanduo ir pan.).

Vartotojams žinotina, kad pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi į tris grupes:

• pieniškus, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc.;

• grietininius, kuriuose kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis yra 8–11 proc.;

• plombyrą, kuriame sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 36 proc., pieno riebalų – ne mažiau kaip 12 proc.

Pagal vaisių kiekį valgomieji ledai skirstomi į:

• vaisinius, kuriuose vaisių turi būti mažiau kaip 20 proc. Jei vaisiniai ledai gaminami su koncentruotomis vaisių sultimis, jų dedama ne mažiau kaip 2,5 proc.;

• sorbetą, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas pienas arba pieno sudedamosios dalys;

• šerbetą, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 proc.

Jei ženklinimo etiketėje yra nurodyta, jog tai „plombyras“, „grietininiai“ arba „pieniški“ ledai, galima būti tikriems, kad tokių ledų sudėtyje pieno riebalai nebus pakeisti augaliniais riebalais.

Be to, svarbu pažymėti ir tai, kad ant ledų pakuotės jų gamintojai privalo nurodyti: pavadinimą, sudedamąsias dalis, grynąjį kiekį, tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas, gamintoją, alergenus. Vartotojams patariama atkreipti dėmesį ir į ledų masę – ji turi būti nurodyta gramais (g), papildomai gali būti ir mililitrais (ml).

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite