ODETOS TUMĖNAITĖS-BRAŽĖNIENĖS IR ADELĖS BRAŽĖNAITĖS KŪRYBOS DARBŲ PARODA

0
78
Odeta 1

Amatų centre Antazavės dvare nuo birželio 23 d. eksponuojama Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės ir Adelės Bražėnaitės kūrybos darbų paroda, kuri veiks iki rugpjūčio 14 d.

O. Tumėnaitė-Bražėnienė gimė 1964 m. birželio 10 d. Rokiškio r. Keležerių kaime. Baigė Keležerių pradinę ir Obelių vidurinę mokyklas. Vilniaus pedagoginiame universitete įgijo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos specialybę. Nuo 1986 m. gyvena Utenoje. Su vyru Jurgiu išaugino du sūnus ir dvi dukras. Dirba kūrybinį darbą.

Dar studijuodama, nuo 1983 m. pradėjo kurti karpinius ir dalyvauti parodose. 1984 m. buvo priimta į Lietuvos tautodailininkų sąjungą. Kuria karpinius, linoraižinius, medžio raižinius ir skutinėja bei vašku margina margučius.

Tautodailininkė surengė per 100 personalinių parodų, kurios apkeliavo įvairias galerijas Europoje, Kinijoje, Rusijoje ir JAV. Dalyvavo per du šimtus rajoninių, regioninių, grupinių, respublikinių ir tarptautinių parodų įvairiose šalyse. Apdovanota prizais ir laureato diplomais. Savo karpiniais ir grafika iliustravo per dešimtį knygų. O. Tumėnaitės-Bražėnienės kūrinių yra įsigiję ne tik Lietuvos, bet ir užsienio muziejai.

Be kūrybinės veiklos, menininkė dalyvauja edukacinėje veikloje: mokė savo amato įvairiuose seminaruose ir kituose renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Airijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Italijoje, JAV ir kitur. Tautodailininkė pelnė daug apdovanojimų, yra išleidusi knygų.
2001 m. ir 2015 m. paskirtos Utenos rajono kultūros ir meno premijos.
2004 m. išleistas O. Tumėnaitės-Bražėnienės albumas „Karpiniai“.
2005 m. suteiktas Meno kūrėjo statusas.
2006 m. išleista poezijos knyga „Angelo šešėlyje“, iliustruota autorės.
Paskirtas 2006 – ųjų metų Utenos miestui nusipelniusio žmogaus apdovanojimas.
2007 m. nominuota geriausiu Respublikos liaudies meistru vaizduojamosios dailės srityje ir apdovanota Aukso vainiku.
2008 m. išleista O. Tumėnaitės-Bražėnienės mokomoji knyga „Mokomės karpyti“.
2009 m. ŽŪM sertifikuoti darbai ir suteiktas tradicinio meistro vardas.
2009 m. registruotas šalies rekordas – didžiausias karpytas O. Tumėnaitės-Bražėnienės paveikslas „Mano Lietuva“, skirtas Lietuvos 1000-mečiui.
2009 m. ir 2014 m. apdovanota LR Kultūros ministerijos premijomis.
2012 m. išleista O. Tumėnaitės-Bražėnienės knyga „Margučių marginimas Aukštaitijoje“.
2014 m. išleista knyga „Popierinės užuolaidėlės“.
2014 m. Lietuvos Nacionalinis muziejus išleido knygą „Liaudies meistrė Odeta Tumėnaitė- Bražėnienė. Karpiniai. Raižiniai. Margučiai.“
2016 m. išleista knyga „Karpiniai Kalėdoms“.
2016 m. O. Tumėnaitė-Bražėnienė nominuota sėkmingiausiai dirbančia metų tradicine amatininke.
2018 m. išleista knyga „Margučių marginimas Aukštaitijoje“ (II papildytas leidimas).

Dėl kūrinių įsigijimo ir edukacijų rašyti: www.odetosgalerija@gmail.com

 

A. Bražėnaitė gimė 1999 m. Utenoje. Šiuo metu studijuoja Lietuvos dizaino kolegijoje. 2014 m. Utenos muzikos mokykloje baigė Fortepijono klasę. Nuo vaikystės kuria karpinius, skutinėja margučius ir kuria medžio raižinius bei linoraižinius. Anksčiau užsiėmė lipdytine keramika, surengė kelias keramikos darbų personalines parodas. Adelės karpiniai dalyvavo respublikinėje (2012 m. ) ir tarptautinėse karpinių parodose Vokietijoje (2012 m.) bei Maskvoje (Rusijoje, 2014 m.). Skutinėtų margučių edukacijas vedė Respublikinės Dainų šventės metu Vilniuje (2014 m.) ir Lietuvos Kultūros dienose Mogiliove (Baltarusijoje, 2015 m.). Šiuo metu daugiausiai kuria medžio raižinius ir linoraižinius bei margučius ir su jais dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Tautodailininkė jau yra pelniusi nemažai apdovanojimų.

2012 m. tapo Tarptautinio vaikų ir jaunimo kalėdinių meninės kūrybos darbų konkurso „Kalėdinė Trakų pilies pasaka“ laureate (su keramikos darbu).
2013 m. Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurse „Sidabro vainikėlis“ respublikiniame ture apdovanota Diplomu už meistrišką tradicinį margučių skutinėjimą.
2014 m. už skutinėtus margučius tapo Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ laureate.
2015 m. apdovanota Prizu už medžio raižinius K. Šimonio vardo Aukštaitijos regiono tautodailininkų parodoje-konkurse.
2016 m. televizijos laidoje „Duokim garo“ demonstravo medžio raižinio kūrimą.
2017 m. Lietuvos Respublikos ŽŪM Tautinio paveldo skyriuje sertifikuoti Adelės Bražėnaitės margučiai ir medžio raižiniai.
2018 m. Priimta į Lietuvos tautodailininkų sąjungą.
2019 m. apdovanota Tarptautinės Liublino mugės (Lenkija) diplomu.
2019 m. Regioninėje „Aukso vainiko“ parodoje paskirta III vieta.

Kviečiame apsilankyti!

Amatų centras Antazavės dvare
Dvaro g. 17, 32260 Antazavės k., Antazavės sen., Zarasų r. sav.
Tel. (8 385) 56 180, el.p. tac@zarasai.lt
Darbo laikas: II-VI nuo 10:00 val. iki 18:00 val.

Vilma Mickutė, Amatų centro Antazavės dvare vadovė

Adele 1

Adele 2

Adele 3

Adele 4

Odeta 2

Odeta 3

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite