KROSNELIŲ IR ŽIDINIŲ DVIKOVA: KAS JĄ LAIMĖS?

0
56
krosnelė

Šiais laikais, norint šildyti vienas ar kitas patalpas, alternatyvių būdų tai padaryti yra visa galybė – jei nesate apriboti centrinės sistemos, galite rinktis iš skirtingų prietaisų. Itin daug dėmesio susilaukia šildymo krosnelės, tačiau savo populiarumo taip pat nepraranda ir židiniai, todėl neretai kyla klausimų, kuris variantas būtų tinkamesnis. Kaip ir bet kurie kiti, taip ir šie šildymo įrenginiai turi tiek trūkumų, tiek ir privalumų – labiau paanalizavę juos, sprendimą galėsite priimti ir patys. Išskyrėme pagrindinius aspektus, kuriais skiriasi abu šie įrenginiai.

Montavimas

Šiuo atveju daug paprastesni darbai laukia nusprendus pasirinkti krosnelę. Šiems prietaisams užtenka dūmtraukio ir atlikus nesudėtingus sujungimo darbus, praktiškai iš karto galima pradėti jais naudotis. Tiesa, vertėtų paminėti, kad teoriškai tai įmanoma padaryti ir su židinio kapsulėmis, tačiau pamatę, kaip atrodo toks ne visai „apdirbtas“ įrenginys, labai greitai suprasite, kodėl apie tokią galimybę kalbame tik teoriniame lygmenyje.

Žinoma, jei tokia kapsulė stovės, pavyzdžiui, sodo namelyje, galbūt stilistika nebebus tokia svarbi, tačiau jeigu norėsite, kad židinys taptų atitinkamos patalpos puošmena, Jūsų lauks kur kas daugiau apdailos darbų. Visi jie pareikalaus papildomų laiko resursų – jei norisi kuo paprastesnio įrengimo, krosnelės šiuo klausimu bus nepralenkiamos.

Šildymo galimybės

Didžiosios dalies šildymo krosnelių veikimo principas yra toks, jog jos šilumos nekaupia, tačiau atiduoda ją nuo įkaitusio savo korpuso – tai šiek tiek sumažina jų šildymo galimybes. Tokie įrenginiai gali pašildyti tik vieną kambarį, kuriame jie ir yra pastatyti, tačiau net ir tuomet jie neretai yra pasirenkami ne kaip pagrindinis, o kaip papildomas šilumos šaltinis. Visgi, vienareikšmiškai taip teigti nebūtų tikslinga, kadangi galimybės priklauso nuo konkretaus modelio naudingumo koeficiento ir patalpos dydžio.

Visgi, akivaizdu, jog židiniai šiuo klausimu gerokai lenkia krosneles. Vien jau dėl to, kad pasitelkus šiuos įrenginius, per ortakius galima pašildyti ir kitus kambarius – efektyvesni jų modeliai tinka net ir kelių šimtų kvadratinių metrų namams. Tikriausiai net neverta sakyti, jog toks įrenginys gali tarnauti ir kaip pagrindinis šilumos šaltinis.

Stilistika

Šis aspektas yra ypatingai individualus, todėl vienareikšmio nugalėtojo nepavyks atrasti. Visgi, turėtume paminėti, jog dėl didesnės liepsnos dažnai daugiau liaupsių susilaukia židiniai – rusenanti ugnis sukuria itin jaukią bet kurios patalpos atmosferą. Tačiau krosnelių nuvertinti taip pat nevertėtų: jei ankščiau šiuos įrenginius įsivaizdavome kaip juodas masyvias dėžes, dabar galime atrasti kur kas daugiau įmantrių dizainų. Panašu, kad šis aspektas renkantis tikrai netaps esminiu, tačiau jei estetikai skiriate itin daug dėmesio, nesuklysite apžiūrėję abiejų šių įrenginių variacijas – tiek židiniai, tiek ir krosnelės gali labai maloniai nustebinti.

Kaina

Jei židinys atlieka ne tik dekoratyvinę funkciją, labai tikėtina, kad už tokį įrenginį teks susimokėti šiek tiek daugiau. Visgi, šiuo atveju ir vėlgi labai atidžiai reikėtų lyginti atitinkamus modelius, kadangi skiriasi tiek jų gamintojai, tiek ir suteikiamos galimybės. Pavyzdžiui, tie, kurie nusprendžia krosnelę statyti virtuvėje, dažnai apsvarsto galimybę rinktis integruotą viryklę turinčius modelius – pirminės išlaidos tokiu atveju yra kiek didesnės, tačiau pavyksta sutaupyti vietos ir išvengti papildomų pirkinių. Panašių variantų pavyks surasti ir kur kas daugiau – plačią krosnelių įvairovę rasite Pigu.lt el. parduotuvėje ar tiesiog spustelėję šią nuorodą: https://pigu.lt/lt/remonto-ir-apdailos-prekes/sildymo-prietaisai/krosneles.

Pasirinkimo įvairovė

Tai vienas iš nedaugelio atvejų, kai tarp šių įrenginių galime dėti lygybės ženklą. Daugiau ar mažiau sutampa ne tik stilistinė, bet ir specifikacijų įvairovė. Abiem atvejais galėsite pasirinkti Jus labiausiai tenkinantį kuro tipą, efektyvumą, galingumą, gamybos medžiagas, energijos klasę ir kitus panašius parametrus, kurie užtikrins, kad naujasis įrenginys pilnai pateisins Jūsų lūkesčius. Žinoma, pats pasirinkimo procesas dėl to gali būti kiek sudėtingesnis, tačiau kai naujasis įrenginys jau stovės Jūsų namuose, apie patirtus rūpesčius iš karto pamiršite.

Įvertinę visas šias židinių bei krosnelių ypatybes bei atsigręžę į savo poreikius, labai greitai suprasite, kuris variantas Jūsų atveju būtų pats tinkamiausias. Tačiau nepamirškite, kad tai – tik pirmas žingsnis: apsisprendus dėl šildymo tipo, teks apsvarstyti ir kur kas daugiau kriterijų renkantis vieną ar kitą įrenginį.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite