KRAKYNĖS PUŠYS SAUGO ATMINTĮ

0
22
KVN4306

Rugpjūčio 26 dieną Krakynės miške (Degučių seniūnija) pagerbtos prieš 79 metus sušaudytų Zarasų krašto žydų aukos. Kaip ir kasmet, renginį suorganizavo Zarasų krašto muziejus.

Muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė, nusakiusi žydų įsikūrimo Zarasų krašte istoriją ir priminusi, kad Krakynėje sužaudyti 2569 žmonės: 767 vyrai, 1113 moterų ir 687 vaikai, paprašė tylos minute juos pagerbti tylos minute. Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas pasidalijo mintimis apie žiaurius to laiko įvykius Krakynėje, prisiminė slogius įspūdžius iš lankymosi Lenkijoje, Osvencimo memorialiniame muziejuje.

Dusetiškė visuomenės veikėja, literatė Marija Varenbergienė papasakojo apie mūsų krašto žydų likimą, baisios egzekucijos detales ir parodė žemėlapį, kur pažymėta žydų suvarymo ir sušaudymo vieta. Ji taip pat pasakojo apie lankymąsi Izraelyje ir nuoširdaus bendravimo su ten gyvenančiais iš Lietuvos išvažiavusiais žydais akimirkas bei paskaitė savo kūrybos apie tragizmą Krakynėje. Šių eilučių autorius literatas Vasilijus Trusovas perskaitė savo kūrybos eilėraštį ,,Atmintis”. Prie memorialo žydų aukoms Krakynėje susirinkusieji padėjo gėlių krepšelių, uždegė žvakes.

Pagirtina, kad Degučių seniūnija šią vietą gražiai prižiūri, sutvarko aplinką.

Vasilijus Trusovas
Vasilijaus Kukonenkos nuotraukos

 KVN4273

 KVN4277

 KVN4280

 KVN4290

 KVN4295

 KVN4298

 

 KVN4300

 KVN4303

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite