ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS LITERATŪRINĖ PAULIAUS ŠIRVIO PREMIJA ĮTEIKTA JURGITAI JASPONYTEI

0
24
10

Ežerų kraštas ir jo žmonės pakiliai mini savo žemiečio Pauliaus Širvio gimimo šimtmetį. Zarasų viešoji biblioteka zarasiškius pakvietė į literatūros ir muzikos vakarą „Turiu žodį, nesuteptą, šventą“, skirtą šiam gražiam jubiliejui. Jame dalyvavo ir svečiai poetai Antanas A. Jonynas ir Rimgaudas Valentinas Graibus, Jurgita Jasponytė.

Bibliotekos teatras „Juodai balta“ poezijos mylėtojams ir mylimo poeto gerbėjams padovanojo spektaklį „Vis dar be pabaigos…Paulius Širvys“. Šio spektaklio režisierė Gražina Karlaitė.

Vakaro dalyviai dar sykį prisiminė, o kiti daug sužinojo apie dainingas, melodingas Širvio eiles, lietuviškos poezijos legendą, dar sykį pajuto žodžiais nenusakomą dainiaus poezijos jėgą. Sužinojo taip pat apie lyriko skaudžius išgyvenimus, kurie taurino jo sielą ir žeidė širdį. Vėl atgijo prisiminimai apie Pauliaus Širvio sunkią vaikystę, fronte patirtą siaubą, nelaisvės baisumus ir pokario metų neramumus. Pasakyta ir apie poeto patiriamą vienatvę, ji dažnai lydėjo todėl, kad poetas negalėjo būti veidmainiu, prisitaikėliu. Dėl to jo poezija tikra, mylima, o poetas nepamirštamas. Renginio metui poeto žodžiai apie meilę, ilgesį, jūrą, vienatvę, mėlynuosius Sartus ir lietuviškus beržus skverbėsi į zarasiškių širdis, jas virpino, graudino ir vedė poeto gyvenimo keliais bei takeliais.

Nuotaikingai skambėjo ir gitaristų Serafimo Zlonino ir Vladislovo Pilipovo gitarų skambesys. Visaginiečių pasirodymas sulaukė daug karštų vakaro dalyvių aplodismentų.

Daug šiltų žodžių apie mūsų krašto dainių kalbėjo poetas Rimgaudas Valentinas Graibus. Jis prisiminė daug šviesių susitikimo akimirkų su dainiumi, kalbėjo apie gyvą ir gaivią jo poeziją, jo paliktus sielos turtus, džiaugėsi, kad taip gražiai Zarasų krašte įprasminamas meilės, ilgesio, tragizmo poeto atminimas. Svečias sakė, kad ištisos dainiaus gerbėjų kartos liudija apie jo nemirtingumą. Jis nudžiugino vakaro dalyvius savo naujomis eilėmis.

Poetas vertėjas Antanas A. Jonynas papasakojo apie susitikimus su Pauliumi Širviu. Jų šeima buvo labai glaudžiai susijusi su Pauliumi. Antano mama ir poetas žemiečiai. Paulius ir Antano tėvas buvo geri bičiuliai. Po tėvo mirties daug bendravo su Pauliumi ir Antano A. Jonynas.

Vakaro metu poetas skaitė savo eiles. Tikino, kad Širvys bus, kol Nemunas bus, o kol bus poezija egzistuos ir pasaulis. Vakaro metu buvo ne sykį pasidžiaugta, kad zarasiškiai saugo savo žemiečio poeto Pauliaus Širvio atminimą, gerbia ir myli jį. Zarasų rajono savivaldybės literatūrinė Pauliaus Širvio premija teikiama nuo 1995 metų. Premija skiriama už poetų penkerių metų poetinę kūrybą, jos reikšmingumą šalies poezijoje, poetinio žodžio talentą apdainuojant gamtos grožį bei žmogaus prigimtį. Atsižvelgiama ir į Zarasų krašto populiarinimą poeto kūryboje.

Literatūrinė Pauliaus Širvio premija pirmajam buvo įtekta Marcelijui Martinaičiui už meilės lyrikos knygą „Atmintys“. Premiją poetas gavo 1995 metais. Po dvejų metų premija įteikta Vytautui Skripkai už eilėraščių knygą „Vigilijos“. 2000 metais poetas Stasys Jonauskas gavo premiją už poezijos rinkinį „Širdis plaka delčią“. 2003 metais buvo sveikinta poetė Onė Baliukonė. Jai premija įteikta už poezijos rinktinę „Akmuva“. Poetas Feliksas Jakubauskas 2005 metais tapo Pauliaus Širvio premijos laureatu už poezijos rinktinę „Tarp klūpančių medžių“, 2007 metais Rimgaudas Valentinas Graibus įvertintas premija už poezijos rinkinį „Meilės temperatūra“. 2010 metais Juozas Erlickas už knygą „Mano meilė stikliniais kaliošais“ buvo apdovanotas šia premija, o prieš penkerius metus poetas, vertėjas Antanas A. Jonynas.

Šiemet literatūrinės premijos laureate tapo poetė Jurgita Jasponytė. Jau premija paskirta už meistriškumą savo poetine kūrybos veikla garsinant Zarasų kraštą ir poetinėmis priemonėmis išreikštą meilę gimtojo miesto gamtai, lietuvių poezijos tradicijų priminimą, stiprią autentiškos folkloro improvizaciją kūryboje.

Vakaro metu rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas sveikino laureatę, džiaugėsi mūsų žemietės kūryba ir linkėjo ateityje dar didesnių kūrybos aukštumų. Poetei Jurgitai Jasponytei įteiktas laureato diplomą, gėles. Jurgita Jasponytė dėkojo už tokį jos kūrybos įvertinimą ir skaitė savo eiles. Premijos laureatę sveikino Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktorė Aldona Navickienė kartu su mokytoja Andželika Vitkūnienė, kiti vakaro dalyviai.
 

Petras Ivanovas
Nuotraukose – literatūros ir muzikos vakaro „Turiu žodį, nesuteptą, šventą“ akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

1

2

3

4

5

6

7

8

9

11

12

13

14

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite