DUSETŲ KRAŠTO MENININKŲ JUBILIEJINĖ KŪRYBOS PARODA „GALERIJAI – 25“

0
98
Algirdas GAIŽAUSKAS Kompozicija 2017. Drobė akrilas 75x90

Zarasų krašto muziejuje pristatoma jubiliejinė Dusetų krašto dailininkų kūrybos paroda, skirta galerijos 25-mečiui. Jų ryšiai su Dusetų kraštu įvairūs – vieni čia gimė, baigė mokslus, dirba, kiti įsigijo sodybas, butus ir gyvena nuolatos arba vasaroja ir kuria.

Jau trisdešimt metų Dusetų krašte gyvenantys tapytojai, Zarasų krašto Garbės piliečiai Nomeda Saukienė ir Šarūnas Sauka pristato pačius naujausius savo kūrinius. Parodoje savo kūrybos darbus eksponuoja Dusetose gimę bei Dusetų Kazimiero Būgos vidurinę mokyklą (dabar gimnazija) su sustiprintu dailės mokymu baigę, dabar užsienyje gyvenantys dailininkai – tapytojas Aurelijus Kovaliovas (Londonas), grafikė, tapytoja Brigita Pučekaitė (Paryžius), juvelyrė Dovilė Kondrašovaitė (Birmingamas. Anglija). Dusetose ar jų apylinkėse vasaras leidžia vilnietės akvarelininkė Eglė Lipeikaitė, tapytoja, akvarelininkė Liliana Žutautienė, grafikas, Nacionalinės premijos laureatas Arvydas Každailis. Parodoje regime puikiai mums pažįstamų dusetiškių dailininko, žymaus pedagogo Romualdo Pučeko, akvarelininko, tapytojo, fotomenininko Alvydo Stausko, tapytojų Eugenijaus Raugo, Algirdo Gaižausko, keramikės, tapytojos Violetos Gasparaitis, taip pat dailininkės Ramunės Sladkevičiūtės-Dainienės (Zarasai), skulptoriaus Žydrūno Dainio (Zarasai), tapytojos Laimos Tubelytės-Kriukelienės (Utena), tapytojo Alvydo Latėno (Anykščiai) darbus.

Dusetų dailės galerijos veiklą garsina Lietuvos dailininkų ir fotomenininkų sąjungų nariai – Nacionalinių premijų, valstybinių bei vyriausybės premijų laureatai, tarptautinių parodų ir konkursų dalyviai bei nominantai.

Meno mugėje „ArtVilnius‘1“ „Rinktine žiūrovų galerija“ tapo Kultūros centras Dusetų dailės galerija. Jos pristatytas menininkų duetas – Remigijus Kriukas ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė – be konkurencijos pelnė nominaciją „Žiūrovų rinktiniai menininkai“. Meno mugėje „ArtVilnius‘19“ nominacija „Žiūrovų rinktinis menininkas“ įvertintas Kultūros centrą Dusetų dailės galeriją atstovavęs stiklo dailininkas panevėžietis Remigijus Kriukas.

Dvidešimt penkeri metai liudija, jog galerijoje susibūrė kūrybingi, aktyvūs, iniciatyvūs menininkai. Jų dėka Dusetų dailės galerija tapo reikšmingu kultūros ir meno židiniu Zarasų krašte ir visoje Lietuvoje.

Dusetų dailės galerijos kūrimosi pradžia – 1972-ieji. Tais metais Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje (dabar gimnazija) mokytojo, dailininko, vėliau mokyklos direktoriaus pavaduotojo, direktoriaus Raimondo Gapšio rūpesčiu buvo įvestas sustiprintas dailės mokymas. Miestelyje susibūrė gabių dailės mokytojų, atsidavusių ne tik pedagogikai, bet ir kūrybai, branduolys. Dailininkų pedagogų Romualdo Pučeko, Eugenijaus Raugo ir Alvydo Stausko iniciatyva, pritariant tuometiniam Zarasų rajono merui Benjaminui Sakalauskui ir miestelio seniūnui Stanislovui Vėgneriui, 1995 m. liepos 6 d. seniūnijos patalpose buvo atidaryta bene pirmoji mažame Lietuvos miestelyje profesionalaus meno galerija ir surengta pirmoji Dusetų krašto dailininkų kūrybos paroda.

Svarbiausias galerijos tikslas – suburti Dusetų krašte gimusius, gyvenančius ir kuriančius dailininkus, fotografus, pristatyti jų kūrybą organizuojant parodas ne tik Dusetose, bet ir kituose Lietuvos miestuose bei užsienyje.

Per dvidešimt penkerius Dusetų dailės galerijos veiklos metus susiklostė įvairios tradicijos. Kiekvienų metų liepos mėnesį, minint galerijos įkūrimo datą, eksponuojami naujausi Dusetų krašto dailininkų ir fotografų kūriniai. Rengiamos tradicinės Sėlių krašto dailininkų miniatiūrų parodos, kuriose dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos menininkai. Jau penkiolika metų Respublikinių tradicinių žirgų lenktynių proga organizuojamos parodos „Žirgas dailėje“ arba „Žirgas fotografijoje”, kuriose aktyviai dalyvauja menininkai ne tik iš įvairių Lietuvos vietovių, bet ir užsienio. Galerijoje rengiamos paskaitos apie dailę ir fotografiją, vykdoma edukacinė veikla, rengiamos mokinių kūrybos parodos ir jų aptarimai. Mokiniai supažindinami su šio krašto ir kitų garsių menininkų darbais, taip formuojama profesionalaus meno samprata. Kaupiamas archyvas apie vykusius renginius, renkama informacija apie Dusetų krašto dailininkus, fotografus, jų kūrybą. Išleista 30 leidinių apie galerijos veiklą, menininkus, vykusių parodų katalogai. Galerijos dailininkai rengia plenerus ir aktyviai dalyvauja kitų rengiamuose pleneruose, simpoziumuose Lietuvoje bei užsienyje.

Galerijoje surengta pustrečio šimto parodų. Jos dailininkų ir fotografų kūrybos parodos rengiamos Lietuvos ir užsienio galerijose bei muziejuose.

Dailės galerijos iniciatyva 2008 m. Dusetose pradėtas kurti skulptūrų parkas. Pirmųjų skulptūrų autoriai – Dusetų krašto menininkai. 2008 m. rugpjūčio 28 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus viešnagės Dusetose metu skulptūrų parke pasodino ąžuoliuką, bendravo su skulptūrų autoriais, galerijoje susitiko su Dusetų krašto dailininkais ir fotografais. Kiekvienais metais parkas papildomas naujais darbais. Šiuo metu yra 23 skulptūros, kurias sukūrė Lietuvos ir Latvijos menininkai.

Paroda veiks iki spalio 21 d.

Parengė Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)
Alvydo Stausko nuotraukos

Alvydas Stauskas ŽYDINTI KRIAUŠĖ. 2020 Drobė aliejus 40x50 DSC 6506

Aurelijus Kovaliovas Artimas draugas 2019 Drobė aliejus 95x109

Eglė Lipeikaitė Pavasario vanduo 2020 Akvarele 56x75cm

LAIMA TUBELYTĖ KRIUKELIENĖ Posūkiai erdvėje 2019 Drobė aliejus 150x100

LILIANA ŽUTAUTIENE Is ciklo ATLAIDAI Kasmet 2020 Drobė aliejus 110x90 zarasu muziejui

Ramune Sladkeviciute Dainienė INTERJERAS 2019. Drobė aliejus 70x50

ROMUALDAS PUČEKAS Berniukas su tuburiete. 2020 Drobė aliejus 60x80

Romualdas Pučekas DVYNIAI 2019 Drobė aliejus 60x80

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite