APLANKYTOS MEDINĖS ZARASŲ KRAŠTO BAŽNYČIOS

0
85
13 Copy

2020 m. Europos paveldo dienas Zarasų krašto muziejus minėjo kviesdamas į įvairias temines ekskursijas, tarp kurių – ir po medines Zarasų rajono bažnyčias. Jos vyko įgyvendinant projektą „Aplankykime Zarasų krašto medines bažnyčias“, iš dalies finansuotą Kultūros paveldo departamento prie Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos. Rugsėjo 15, 18 ir 19 dienomis surengtos trys ekskursijos, vienoje iš kurių dalyvavo tikslinė projekto grupė – Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai. Ekskursijų metu aplankytos visos devynios Zarasų rajone esančios medinės katalikų bažnyčios.

Su „Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviais buvo aplankyti Baltriškėse gyvenantys Tiberiados brolijos vienuoliai ir Vajasiškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios. Vienuoliai Baltriškėse įsikūrė 2001 m., per tą laiką sutvarkė 1920 m. pastatytą Šv. Kazimiero bažnyčią. Jie priėmė moksleivius, papasakojo apie savo bendruomenės gyvenimą, parodė, kaip gyvena ir leidžia laiką, nuvedė į ūkį, kuriame augina asilus, avis. Tądien buvo aplankyta 1863 m. pastatyta Vajasiškio bažnyčia, kurios varpinėje sukauptas bažnytinių relikvijų muziejus, o varpinės viršuje gyvena lėlė – barzdotas senolis, vaikams padaręs didžiulį įspūdį.

Kita ekskursijos grupė rugsėjo 18 d. aplankė Turmanto seniūnijos bažnyčias: Smalvų Švč. Mergelės Marijos Rožančinės (pastatyta 1857 m.), Tilžės Švč. Mergelės Marijos Karalienės ir Turmanto Švč. Jėzaus Širdies bažnyčias (abi pastatytos 1928 m.). Šios ekskursijos dalyviai ne tik aplankė bažnyčias, bet ir sužinojo daug įdomaus apie specifinę vietovės istoriją. Juk čia vyko aršūs Pirmojo pasaulinio karo mūšiai ir iki mūsų dienų išliko Vokietijos kariuomenės įtvirtinimai, o nuo 1920 iki 1939 m., kai Lenkija buvo okupavusi didelę dalį rytų Lietuvos, Turmanto seniūnijos teritorijos buvo pavaldžios ne Lietuvos Respublikai.

Rugsėjo 19 d. buvo aplankytos keturios bažnyčios. Ekskursijos dalyviai nuvyko į 1650 m. pastatytą Stelmužės Viešpaties Jėzaus Kryžiaus bažnyčią. Jos interjeras buvo įrengtas 1713 m., jame iki mūsų dienų išliko daug baroko stiliaus puošmenų – bareljefų, horeljefų, skulptūrų, spirališkų kolonų, originalios medinės ornamentikos. Ją gabių meistrų rankos surentė naudojant tik kirvį ir tik durų lentų sutvirtinimui buvo panaudotos kaltinės vinys. Taip pat tądien buvo aplankyta 1794 m. grafų Pliaterių funduota Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčia, kurioje neseniai buvo konsekruotas naujas altorius, o interjerą puošia daug puikių dailininko Broniaus Uoginto (1946-2013) darbų religinėmis temomis. Vėliau buvo aplankyta 1891 m. pastatyta Avilių Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčia. Avilių kaimas įdomus tuo, jog iš kažkada čia gyvenusios dvarininkų Giedraičių giminės kilo iškilių Lenkijos Respublikos veikėjų: Tadeušas Giedraitis (1888-1941) buvo iškilus Lenkijos teisėjas, o 1938–1939 m. buvo Lenkijos Senato nariu; Francišekas Giedraitis (1860–1944) buvo iškilus XX a. pirmosios pusės Varšuvos medicinos profesorius ir gydytojas. Tą dieną aplankyta Imbrado Nukryžiuotojo bažnyčia, pastatyta 1891 m. Jos šventoriuje palaidotas kunigas Vytautas Antanas Šamšonas, kurį, kaip manoma, 1961 m. sausį bažnyčioje nužudė KGB agentai. Buvo aplankytas jo kapas ir ekskursijos dalyviai daugiau sužinojo apie šią istoriją.

Dėkojame visiems, vykusiems į ekskursijas, prisidėjusiems prie jų organizavimo bei kunigams ir prižiūrėtojams, leidusiems patekti į šiuos puikius paveldo objektus.

Kęsto Vasilevskio nuotraukos

Daiva Juškienė, projekto vadovė

1

„Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai Baltriškių Šv. Kazimiero bažnyčia

2

„Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai Baltriškių tiberiados brolių ūkyje

3

„Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai prie Vajasiškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios

4

„Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai slidinėja

5

„Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai Vajasiškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje

6

Smalvų Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčioje

7

Prie Tilžės Švč. Mergelės Marijos Karalienės bažnyčios

8

Turmanto Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje

9

Tilžės Švč. Mergelės Marijos Karalienės bažnyčioje

10

Antazavės dvare vykusioje karpinių edukacijoje

11

Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčioje

12

Avilių Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje

13

Imbrado Jėzaus Nukryžiuotojo bažnyčia

14

Stelmužės Viešpaties Jėzaus Kryžiaus bažnyčioje

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite