DUSETŲ MENO MOKYKLOS AUKLĖTINIAI TARPTAUTINIAME PROJEKTE, NOMINUOTAME TARP TRIJŲ GERIAUSIŲ PASAULYJE

0
16
Danu 1

Zarasų rajono Dusetų meno mokyklos auklėtiniai prisijungė prie šeštus metus vykstančio tarptautinio projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir kuris 2019 metais prestižinėje tarptautinėje Londono knygų mugėje buvo nominuotas „Iternational Excellence Awards 2019“ tarp trijų geriausių pasaulyje kategorijoje „Educational Learning Recourses“.

Projekte dalyvauja moksleiviai iš beveik trisdešimties Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Norvegijos ir Danijos švietimo įstaigų.

Projekto rėmuose moksleiviai iliustruoja patarles. Įdomu palyginti, kaip tą pačią patarlę suvokia vaikai iš Lietuvos ir jų bendraamžiai Vokietijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Didžiojoje Britanijoje. Jau išleisti šeši dvikalbiai patarlių žodynai: lietuvių-anglų, lietuvių-rusų, lietuvių-vokiečių, rusų-anglų, lietuvių-norvegų ir ką tik pasirodė lietuvių-danų patarlių žodynas „Kol gyveni, tol ir mokaisi. Man lærer så længe man lever“, kurį iliustravo ir Dusetų meno mokyklos auklėtiniai. Beje, Dusetų meno mokyklos auklėtiniai iliustravo jau ketvirtąją patarlių knygą, o moksleivius į projektą įtraukė mokytojai Svetlana Raugienė ir Eugenijus Raugas.

Patarlės yra tradiciniai posakiai, atspindintys kalbos turtingumą ir tautos charakterį, atskleidžiantys tautos savitumo išraišką. Todėl patarlių perteikimas jaunajai kartai yra labai svarbi ugdymo priemonė. Projektu siekiama skatinti vaikus vaizdingai kalbėti gimtąja kalba ir turtinti kalbos žinias, tuo pačiu mokytis svetimos kalbos ir ją tobulinti per kūrybinę išraišką.

Rugsėjo 25 d. Dusetų Kazimiero Būgos viešojoje bibliotekoje pristatytas leidinys „Lietuvių-danų patarlės. Kol gyveni, tol ir mokaisi. Man lærer så længe man lever“ (leidykla „Pamėginčius“) ir atidaryta tarptautinio projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“ piešinių parodą, kuri veiks iki spalio 22 d. Taip pat vyko edukacinės dirbtuvės „Ar žinai patarlę?“, kuriose dalyvavo Dusetų meno mokyklos ir Kazimiero Būgos gimnazijos moksleiviai. Mokiniai, susiskirstę į komandas, naudodamiesi išmaniaisiais telefonais ir Kahoot programėle, atsakinėjo į klausimus apie patarles. Norint laimėti, reikėjo pastabumo, greitos reakcijos ir atidžiai skaityti užduotį. Vaikai labai emocingai reagavo į teisingai ar neteisingai pateiktus atsakymus. Nugalėtojai buvo apdovanoti prizais, o projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“ dalyviai dovanų gavo savo iliustruotas knygas.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rasa Bačiulienė

IMG 20200925 103728

Lietuvių danų patarlės

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite