ŠIRDŽIAI DAR DAUGIAU IŠBANDYMŲ – NAGUS RODO NE TIK KORONAVIRUSAS

0
36
shutterstock 1758810602 Lipidograma

Širdies sveikatai pavojų gali kelti ne tik vėl išaugusi COVID-19 banga, bet ir šaltuoju metu sugrįžtantis gripas. Dabar ypač svarbu išsitirti savo kraujotakos sistemos atsparumą.

Sukelia mirtinai pavojingą uždegimą

Daugybė žmonių naujuoju koronavirusu perserga palyginti lengvai, bet daliai pacientų jis sukelia mirtiną pavojų. Pastebėta, kad ypač nukentėti gali sergantieji, kurie turi gretutinių širdies ir kraujagyslių ligų ar rizikos veiksnių.

Tai patvirtina ir Italijos Magna Graecia universiteto mokslininkų studija, kurioje apžvelgtos per 77 tūkst. tokių pacientų, hospitalizuotų dėl naujojo koronaviruso Azijoje, Europoje ir JAV, tyrimų išvados. Apie tai rugpjūtį paskelbta akademiniame žurnale „PLOS ONE“.

Grėsmingai skamba Švedijos visuomenės sveikatos agentūros nurodyta statistika: net per 49 proc. susirgusiųjų COVID-19 ir mirusių šios šalies gyventojų turėjo širdies ir kraujagyslių ligų, per 78 proc. – aukštą kraujo spaudimą, beveik 30 proc. sirgo diabetu.

Naujasis koronavirusas gali sukelti nereguliarų širdies plakimą, miokarditą, kraujo pritekėjimo į širdį sumažėjimą, insultą, kraujo krešėjimą, širdinę mirtį ir kt.

Izraelio specialistai pabrėžia, kad COVID-19 išprovokuoja ypač stiprų organizmo imuninį atsaką, tuomet prasideda itin didelis uždegimas, formuojasi kraujo krešuliai. Todėl infarktas ar insultas gali ištikti net jaunus ir sveikus žmones.

Pažeidžia entodelį

Naujasis koronavirusas sukelia didžiulę grėsmę širdžiai, nes atakuoja entodelį, išklojantį jos vidų, kraujagyslių ir limfagyslių spindžio paviršių. Apie tai Šveicarijos Ciuricho universitetinės ligoninės tyrėjai paskelbė šių metų pavasarį prestižiniame žurnale „The Lancet“.

Jų pastebėjimu, remiantis tokia prielaida galima pagrįsti sergančiųjų COVID-19 gydymo strategiją, kuri ypač aktuali rūkantiesiems, hipertonikams, diabetikams, nutukusiesiems bei širdininkams. Pastarieji pacientai jau turi endotelio sutrikimų.

Pavyzdžiui, pagrindinė širdies ir kraujagyslių ligų priežastis – aterosklerozė. Ji gali būti atsako į endotelio pažeidimą pasekmė. Pažeistose kraujagyslių sienelėse prasideda uždegimas. Čia blogą vaidmenį atlieka ir blogasis cholesterolis, trigliceridai, kitos medžiagos. Formuojasi aterosklerozinės plokštelės, kraujagyslės praranda elastingumą, jų spindis siaurėja. Aterosklerozinės plokštelės gali plyšti. Tuomet susidaręs kraujo krešulys užkemša kraujagyslę.

Pavojingai atakuoja ir gripas

Gerai žinoma, kad kitos aštrios kvėpavimo takų infekcijos taip pat sukelia uždegimą, galintį pakenkti širdžiai ir kraujagyslių sienelėms.

Mokslininkai yra nustatę, kad susirgus ar ką tik persirgus gripu, bronchitu ar plaučių uždegimu keletą kartų išauga infarkto ar insulto rizika. Pavyzdžiui, nuo šių ligų miršta daugiausia žmonių būtent gripo sezono piko metu.

Dėl gripo komplikacijų gali prasidėti ir miokarditas – širdies raumens uždegimas, o po jo – širdies nepakankamumas. Virusinių infekcijų pasekmės gali būti jaučiamos kelias savaites jau pasveikus.

Didesnė komplikacijų rizika kyla jau sergantiems lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus pacientams. Vis tik rimtų problemų gali turėti ir iš pažiūros sveiki žmonės. Todėl labai svarbu reguliariai profilaktiškai pasitikrinti savo širdies ir kraujagyslių atsparumą. Viena iš pagrindinių priemonių –kraujo tyrimai.

 

Pažangūs kraujo tyrimus įspėja apie kraujagyslių uždegimą, „išprotėjusį“ cholesterolį, gliukozės kiekį ir širdies nepakankamumą.

– Lipidograma parodo bendrojo, gerojo, blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Blogieji kraujo riebalai siaurina ir užakina gyvybiškai svarbias arterijas.

– Didelio jautrumo C reaktyvinio baltymo tyrimas  (dj-CRB) padeda nustatyti kraujagyslių uždegimą – vieną pagrindinių aterosklerozės veiksnių. Tyrimo metu žmogus turi nesirgti infekcine liga.

– Gliukozės kiekio tyrimas padeda įvertinti cukrinio diabeto riziką.

– NT-pro BNP tyrimas leidžia greitai diagnozuoti ūmų ir lėtinį širdies nepakankamumą, įvertinti gydymo efektyvumą.

sirdies akcija 2020 medicina practica A13mm PRINT 1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite