VALSTYBINĖS ŽEMĖS NUOMOS MOKESČIO TARIFAI IR LENGVATOS 2020 METAMS

0
25
min news zrs 552 89923b760368107499bf28db774cf201ab3d999b
Zarasų rajono savivaldybės taryba 2020 m. balandžio 30 d. sprendimu Nr. T-83 „Dėl valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifų ir lengvatų nustatymo 2020 metams“ nustatė Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje ne aukciono būdu išnuomojamai valstybinei žemei nuomos mokesčio tarifus ir lengvatas 2020 metams.

 
Žemės sklypams, išnuomotiems aukciono būdu, nuomos mokesčio dydis lygus aukciono metu pasiūlytam didžiausiam nuomos mokesčio dydžiui.
 
2020 metais nustatyti žemės nuomos mokesčio tarifai ir lengvatos išlieka tokie pat kaip 2019 metais, tik įvedamas naujas tarifas 301 naudojimo būdui – specializuotų sodininkystės, gėlininkystės, šiltnamių, medelynų ir kitų specializuotų ūkių žemės sklypams, kurių 102 pobūdis – tvenkinių žuvininkystės ūkių. Valstybinės žemės nuomos mokesčio dydžio pasikeitimus įtakoja kasmet besikeičiančios žemės vidutinė rinkos vertės, nuo kurių yra skaičiuojamas mokestis.
 
2020 metams nustatytos lengvatos: 0,15 ha kitos paskirties vienbučių ir dvibučių, daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorijų (namų valdos) žemės arba 1 ha žemės ūkio paskirties žemės neapmokestinamieji žemės sklypų dydžiai žemės nuomininkams (naudotojams), kai minėtų asmenų šeimose apmokestinamojo laikotarpio pradžioje (t.y. kalendorinių metų sausio1 d.) nėra darbingų asmenų:                 
 
1. Fiziniams asmenims, kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis.
 
2. Fiziniams asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius.
 
3. Fiziniams asmenims, gaunantiems išankstinę senatvės pensiją. Šie asmenys turi pateikti prašymą dėl lengvatos taikymo, išankstinės senatvės pensijos pažymėjimo kopiją, sutuoktinio neįgalumą (netektą darbingumą procentais) patvirtinančio dokumento kopiją, o asmenys, nedeklaravę gyvenamosios vietos Zarasų rajone, ir pažymą iš seniūnijos apie šeimos sudėtį.
 
4. Nepilnamečiams vaikams.
 
5. Fiziniams asmenims, gaunantiems šalpos kompensaciją, kai minėtų asmenų šeimose apmokestinamojo laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų. Asmenys, gaunantys šalpos kompensaciją, turi pateikti prašymą dėl lengvatos taikymo, dokumentą, įrodantį šalpos kompensacijos skyrimą, o asmenys, nedeklaravę gyvenamosios vietos Zarasų rajone, ir pažymą iš seniūnijos apie šeimos sudėtį.
 
6. Daugiavaikėms šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų iki 18 metų ir vyresnius, besimokančius dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, pagrindinio profesinio mokymo įstaigų, kolegijų ar aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose, bet ne ilgiau kaip iki jiems sukanka 24 metai. Daugiavaikėms šeimoms neapmokestinamieji sklypų dydžiai nebus pritaikyti automatiškai skaičiuojant valstybinės žemės nuomos mokesčio deklaracijas. Dėl lengvatų taikymo jos turi kreiptis į Savivaldybės administracijos Finansų skyrių ir pateikti prašymą, o asmenys, nedeklaravę gyvenamosios vietos Zarasų rajone, ir pažymą iš seniūnijos apie šeimos sudėtį.
 
Teikiant lengvatą prie darbingų asmenų nepriskiriami mokymo įstaigų dieninių skyrių moksleiviai bei studentai.
Jei nurodytų asmenų šeimos nariai nedarbingais tapo jau prasidėjus mokestiniam laikotarpiui (po kalendorinių metų sausio 1 d.), tai lengvata tais metais taikoma nebus.
 
Valstybinės žemės nuomos mokestį minėtų kategorijų žemės naudotojai moka už žemės sklypą viršijantį neapmokestinamąjį žemės plotą. Jei asmuo nuomoja (naudoja) sklypus, kuriems nustatyti skirtingi neapmokestinamieji žemės sklypų dydžiai, teikiama didžiausia lengvata, tačiau tik arba namų valdai, arba žemės ūkio paskirties žemei.
 
Atleisti nuo žemės nuomos mokesčio mokėtojai, kuriems už visus nuomojamus (naudojamus) valstybinės žemės sklypus priskaičiuota iki 1,5 Eur (imtinai) žemės nuomos mokesčio.
 
Valstybinės žemės nuomos mokesčio sumokėjimo į Zarasų rajono savivaldybės biudžetą terminas juridiniams ir fiziniams asmenims – 2020 m. lapkričio 15 d.
 
Už ne laiku sumokėtą arba pervestą žemės nuomos mokestį bus skaičiuojami 0,03 procento delspinigių už kiekvieną uždelstą dieną.
 
Asmenys valstybinė žemės nuomos mokestį gali sumokėti: bankų įstaigose (įskaitant internetu), pašto skyriuose, parduotuvių „MAXIMA“ kasose bei loterijos „Perlas Finance“ terminaluose, pateikę kartu su deklaracija atspausdintą kvitą su brūkšniniu kodu.     
 
Mokesčio įmoka yra užskaitoma ne tą dieną, kada ji sumokama, bet tą dieną, kai ji patenka į rajono Savivaldybės administracijos surenkamąją sąskaitą. Už įmokos priėmimą mokėtojas moka pagal paslaugas teikiančių asmenų nustatytus įkainius.                
 
Juridiniai asmenys valstybinės žemės nuomos mokestį turi apskaičiuoti patys ir mokesčio deklaracijądviem egzemplioriais popierinį variantą ar elektroninėmis priemonėmis pateikti rajono Savivaldybės administracijos Finansų skyriui (Sėlių a. 22, II aukštas, 225 kab.).
 
Informuojame, kad valstybinės žemės sklypų naudotojai už naudojimąsi žeme iki nuomos ar pirkimo-pardavimo sutarčių sudarymo turi mokėti žemės nuomos mokestį. Iškilus neaiškumams, prašome kreiptis į Zarasų rajono savivaldybės administracijos Finansų skyrių, II aukštas, 225 kabinetas, tel. (8 385)  37 148, el. p.  jolanta.saladziene@zarasai.lt.
 
Visą informaciją, susijusią su valstybinės žemės nuomos, žemės, nekilnojamojo turto mokesčiais galima rasti šiame tinklalapyje www.zarasai.lt, skiltyse: „Gyventojams“, „Verslininkams“, rubrikoje „Svarbu“.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite