KAM PATINKA ZARASŲ „BARDAKAS“?

0
197
kurk Zarasams kandidatės

Rajono laikraštis „Zarasų kraštas“ 2020 m. spalio 13 d. Nr.80 (10053) išspausdino Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Benjamino Sakalausko straipsnį „Dėkoju pozityviai nusiteikusiems darbuotojams“, kuriame netvarka kaltinami buvę rajono savivaldybės administracijos Statybos ir komunalinio ūkio, Turto valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus darbuotojai, tuo pačiu „tarp eilučių“ metami kaltinimai rajono vadovams už Savivaldybėje buvusią netvarką 2011 m., kada rajono tarybai vadovavo dabartinis mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, netvarką nuo 2015 m., kada meru buvo ir dabar tebėra meras Nikolajus Gusevas, o administracijai vadovavo Ramūnas Keršys.

Direktoriui asmeninio „munduro“ saugojimas leidžia ne tik viešai kritikuoti partijos kolegas, bet ir menkinti buvusius ir esamus rajono savivaldybės vadovus. Sunku suprasti, kodėl vadovai taikosi su rajono savivaldybės administracijos direktoriaus metamais kaltinimais ir savo tylėjimu pritaria, prisiimdami kaltę už buvusią, kaip rašo B.Sakalauskas, didelę netvarką rajono savivaldybėje.

Vadovavimas panašus į Baltarusijos diktatoriaus

Nesklandumus administracijoje aiškiai signalizuoja savo noru į žemesnes pareigas pasitraukiantys darbuotojai. Visai neseniai „savo noru“ į žemesnes pareigas pasitraukė Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja. Priešingai nei „Zarasų krašto“ redakcija, netikime, jog darbuotojai savo pareigas palieka savo noru, vedami pozityvios darbinės kasdienybės.

Su psichologiniu smurtu darbe yra tekę susidurti ne vienam. Vieni tai kenčia, nes bijo netekti darbo, kiti neapsikentę pakeičia darbovietę, darbo vietą, pareigas ir nori užsimiršti tai, kas buvo. Psichologinio smurto darbe apraiškos – nuolatinė nepagrįsta kritika, manipuliavimas, pasikartojančios neigiamos pastabos, darbuotojo ignoravimas, viešas žeminimas, noras išjuokti, pasiekimų nuvertinimas, melavimas, gąsdinimas, apie kurias mes pasisakėme savo viešame pareiškime – panašu kad tokia yra Zarasų savivaldybės administracijos kasdienybė.

Direktoriaus siekio psichologiškai dominuoti prieš darbuotojus rezultatas – nuo 2018 m., B. Sakalauskui pradėjus vadovauti administracijai, per 15 darbuotojų „savo noru“ paliko darbo vietą ir perėjo dirbti į žemesnes pareigas, arba tokias pačias pareigas tik kaimyninėje Visagino savivaldybėje. Mūsų žiniomis, darbuotojų administracijoje ir toliau mažėja.

Rugsėjo pradžioje kaip dvi komiteto „Kurk Zarasams“ atstovės išrinktos į tarybą inicijavome Zarasų rajono savivaldybės administracijos darbuotojų anoniminę apklausą. Deja, iškart po mūsų administracijos darbuotojams išsiųsto laiško – kvietimo išreikšti nuomonę, visi administracijos darbuotojai per dokumentų valdymo sistemą „Avilys“ buvo informuoti, jog dėl pateiktos apklausos teisėtumo yra aiškinamasi su Valstybine darbo inspekcija .Tokia žinutė galimai turėjo būti interpretuojama kaip „rekomendacija“ nepildyti mūsų inicijuotos anoniminės apklausos. Visgi, apklausoje dalyvavo virš 20 proc. administracijos darbuotoju, kurių dauguma – darbą su administracijos direktoriumi vertino neigiamai. Daug pasakantis vieno respondento komentaras – „mikroklimatas baisus, darbuotojai žeminami, nevertinami, nėra elementarios pagarbos kaip žmogui“.

Paskutinio tarybos posėdžio metu viešai sukritikavęs mūsų inicijuotą apklausą administracijos direktorius B.Sakalauskas prižadėjo objektyvią apklausą atlikti pats, tačiau apklausos rezultatų iki šiol nepavyko gauti.

Vieša paslaptis, kad administracijos  specialistams „nerekomenduojama“ teikti informacijos tarybos nariams, informacija neteikiama atskiriems skyriams pačioje administracijoje, dažnai sprendimai priimami „už uždarų durų“, nedalyvaujant atsakingiems specialistams, ypač jei jie nepritaria direktoriaus nuomonei.

Mūsų žiniomis, administracijos darbuotojams „nerekomenduojama“ „laikinti“ patinkančių įrašų socialiniuose tinkluose, nes už tai galima susilaukti direktoriaus „pastabų“. Vengdami bereikalingo streso, darbuotojai stengiasi „tapti nematomais“, kas tik dar labiau blogina bendrą administracijos psichologinį klimatą.

Be to, kad negeba motyvuoti  ir bendram tikslui suburti administracijos darbuotojų, B.Sakalauskas nuolat vengia atsakomybės, atsisakydamas pasirašyti konkrečius dokumentus. Įprasta praktika jau tapo B.Sakalausko „atostogos“ arba „liga“,  kai administracijoje pasirašomi tam tikri dokumentai, priimami konkretūs sprendimai.  „Kam reikalingas toks vadovas?“- klausite Jūs. „Kam patinka šis Zarasų „bardakas“? – klausiame mes.

Kėdė brangesnė už garbę

Paskutiniame tarybos posėdyje pateikta interpeliacija dėl nepasitikėjimo B.Sakalausku, A.Abramavičiumi ir R.Lamanausku paliko istorinę žymę Zarasų rajono politikoje. Pirmą kartą, galimai bijodamas slapto balsavimo rezultatų administracijos direktorius B.Sakalauskas pateikė merui tarnybinį pranešimą, siekdamas išvengti slapto balsavimo dėl nepasitikėjimo. Atviru balsavimu 11 tarybos narių (Nikolajus Gusevas, Domijanas Popovas, Erikas Černovas, Arnoldas Abramavičius, Rimantas Jurevičius, Violeta Barisevičienė, Edmundas Čeičys, Daiva Dūdėnienė, Algimantas Cibulskis, Aušra Lamanauskienė, Olga Raugienė) suteikė galimybę B.Sakalauskui išvengti slapto balsavimo.

Deja, pagal LR galiojančius įstatymus turėjo vykti kitaip. Įstatymuose įtvirtinta, jog jei trečdalis tarybos narių (Zarasų atveju – 7 tarybos nariai) pareiškia nepasitikėjimą asmeniu – privalo vykti slaptas balsavimas. Mūsų nuomone, direktorius puikiai nujautė, kad ties slapto balsavimo rezultatais galėjo baigtis jo darbo sutartis. Kreipiamės į tuos 11 kolegų, kurie palaikė B.Sakalausko „pareiškimą“ taip sustabdydami slapto balsavimo procedūrą: Gerbiami kolegos,  tai kas šiuo metu vyksta (arba, geriau sakyti, už tai, kas nevyksta) Zarasų administracijoje, yra Jūsų atsakomybė… Ar tikrai norite gyventi kaip Baltarusijoje? Ar visgi norite matyti Zarasus klestinčius, pilnus kūrybiškų žmonių su daugybe racionalių idėjų?

Keisti pasaulį niekada nevėlu, nes kiekvienas kasdien renkamės į kurią pusę eisime.

Neabejojame, jog kažkam nepatogus šis mūsų tekstas, turbūt yra norinčių, kad mes tylėtume, kad tiesiog ramiai sėdėtume linksėdamos galvomis.

Mes, „Kurk Zarasams“ atstovės, esame nepartinės tarybos narės, kurioms rūpi Zarasų praeitis, šiandiena ir ateitis. Mes galime sakyti tiesą tokią, kokia ji yra, be pagrąžinimų. Mums ir mūsų giminaičiams nereikia darbo savivaldybėje, mums nereikia postų savivaldybės įstaigose. Mums reikia, kad galėtume didžiuotis Zarasais!

Dėkojame visiems, kurie nepaisant vietinės politikos trumparegiškumo,  kuria ir stengiasi vardan Zarasų. Mes su Jumis!

Aurelija Trimonytė, Ingrida Tatarūnė

Zarasų rajono savivaldybės tarybos narės,

„Kurk Zarasams“ komiteto atstovės

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite