SAM ĮSPĖJA: SOCIALINIUOSE TINKLUOSE DAUGĖJA MELAGINGOS INFORMACIJOS APIE KORONAVIRUSĄ

0
22
sam ispeja

Lietuvai ir visam pasauliui toliau tęsiant kovą su koronaviruso pandemija, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai atkreipia dėmesį, jog šiuo metu ypač suaktyvėjo klaidinančią informaciją – konspiracijos teorijas, melagienas, dezinformaciją ir misinformaciją, skleidžiantys kanalai. 

Dažniausiai plėtojami naratyvai, sukeliantys klaidingus jausmus, skatinančius abejoti apsauginių veido kaukių efektyvumu, Lietuvos ligoninių pajėgumu ir institucijų priimamais sprendimais bandant suvaldyti situaciją šalyje. Skleidžiamos melagienos tik dar labiau apsunkina institucijų darbą, kovą su koronaviruso pandemija Lietuvoje. 

„Koronavirusas svarbus kiekvienam pasaulio gyventojui, todėl šis laikotarpis tapo puikia dirva kurti ir skleisti melagienas. Svarbiausia, ką turime daryti, kad šis sklidimas būtų apribotas – nepasiduoti jausmams, atsakingai dalintis žiniomis, sekti oficialių institucijų paskyras ir atidžiai tikrinti informacijos šaltinius,“ – sako Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas Mažvydas Kunevičius.

Pasak jo, pasaulyje klaidinanti informacija gausiausiai sklinda socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Twitter“ ir „Youtube“. Kariškio teigimu, Lietuva – ne išimtis. Daugiausiai netikrų anketų, melagingų komentarų ir įžeidaus turinio sulaukia Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės socialinio tinklo „Facebook“ puslapiai. Lyginant su pirmąja koronaviruso banga, pastebimas padidėjęs „rusiškų“ anketų aktyvumas. Lietuvos visuomenę klaidinantys ir skaldantys komentarai vis dažniau rašomi rusų, o ne lietuvių kalba. 

Pasak M. Kunevičiaus, vadinamoji misinformacija – klaidinga ar netiksli informacija, yra skleidžiama nesąmoningai, dėl logikos klaidų, išsilavinimo spragų ar nežinojimo. Tokia informacija dažniausiai skleidžiama komentarų skiltyje. Valstybinių institucijų socialiniuose tinkluose dažniausiai komentuojama iš netikrų paskyrų. Jas atpažinti galima įvertinus, ar registruota anketa seka daug skirtingo turinio puslapių, ar paskyroje dalijamasi pašiepiančiu, konspiracines teorijas remiančiu turiniu, žaidimų programėlių reklamomis.

Tokiuose komentaruose abejojama medikų darbo kokybe, melagingai teigiama, kad koronavirusas – paprastas gripas, jog „ligoninės tuščios“, o gydymo įstaigų darbuotojai ir medikai yra „parsdavėliai“. Lietuvos visuomenė klaidinama, skaldoma be jokios priežasties melagingai tvirtinant esą koronaviruso pandemija – valdžios planas, skirtas kontroliuoti žmones. Tokios žinutės apsunkina institucijų, norinčių įveikti koronavirusą ir padėti Lietuvos gyventojams, veiklą, priimtų sprendimų įgyvendinimą. 

Pastaruoju metu pastebima, jog klaidinanti informacija ir provokacijos vis dažniau iš virtualios erdvės persikelia į fizinę – gatves, sporto klubus. Pastebimi automobiliai su garsiakalbiais, iš kurių skatinama žmones nesidaryti koronaviruso testų, nesilaikyti valdžios nurodymų, sukilti. Dalinami melagingi lankstinukai, kuriuose skleidžiama misinformacija apie vakcinas, apsaugines veido kaukes. Sporto klubuose dalinti marškinėliai su užrašais: „COVID-19 – tai peršalimas“, „Kaukės – dujų kamera“, „Valdžia mus apgaudinėja“. 

Svarbu atkreipti dėmesį, jog koronaviruso pandemijos kontekstas pasitelkiamas ir norint paskleisti melagingą informaciją Lietuvai svarbiais užsienio politikos klausimais. Menkinamas Europos Sąjungos funkcionalumas ir vienybė, NATO bloko veikla, sąjungininkų pratybos Lietuvoje bei Europoje. Tokio tipo melagienos dažniausiai skleidžiamos Kremliaus arba jam artimuose informacijos kanaluose, tekstai rašomi rusų kalba. Šia melaginga informacija vėliau dalinamasi socialiniuose tinkluose, internetiniuose forumuose, portalų komentarų skiltyse, o tam tikslui pasitelkiamos netikros anketos bei botai. Melagienos verčiamos ir į kitas kalbas bei platinamos skirtingose pasaulio valstybėse. Pažymėtina, kad viename su Kremliuje sietiname tinklapyje skleista melaginga žinia, jog koronavirusas sutrukdė NATO ir Lietuvos planus karinei intervencijai į Baltarusiją, buvo skleista tokiose valstybėse kaip: Lietuva, Norvegija, Latvija, Rusija, Baltarusija, Estija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Pietų Korėja. 

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas primena, jog šiuo metu, kai visuomenė yra itin pažeidžiama, svarbu nepamiršti kritiškai vertinti pateikiamą informaciją. Žmonėms rekomenduojam nepasiduoti emocijoms, užplūstančioms perskaičius skandalingas antraštes, daugiau dėmesio skirti turinio analizei. Esant galimybei, siūloma pateikiamą naujieną patikrinti keliuose, geriausiai – trijuose, skirtinguose šaltiniuose. Pastebėjus netikras, neapykantą bei melagienas skleidžiančias anketas, apie jas informuoti atitinkamas institucijas.

Koronaviruso akivaizdoje svarbu ne tik saugoti savo ir aplinkinių sveikatą – dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines veido kaukes, nuolat dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, bet ir sugebėti kritiškai vertinti pateikiamą informaciją. Tik taip pavyks atskirti naujienas nuo melagienų.  

SAM ir LK Strateginės komunikacijos departamento informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite