BLYNAI: ISTORIJA IR ĮDOMŪS FAKTAI

0
19
blynai

Blynai įvairiose pasaulio šalyse yra vienas populiariausių valgių. Blynų ruošimas yra ganėtinai paprastas, o didelis įvairių receptų pasirinkimas visuomet leidžia atrasti mėgstamiausius patiekalus. Manoma, kad blynai buvo kepami dar neolito laikotarpiu, kuomet jau buvo auginami kviečiai. Tuo laikotarpiu blynams skirti miltai buvo sutrinami tiesiog akmenimis, o tuomet į tešlą buvo įmušama laukinių paukščių kiaušinių bei įmaišoma šiek tiek ožkos pieno. Pirmieji blynai buvo kepami ant įkaitintų akmenų, o šiandien tai yra atliekama gerokai paprasčiau. Bėgant metams blynų populiarumas tikrai nemažėja: turbūt nerasime nė vienos tautos, kuri neturėtų savito blynų recepto.

Svarbiausi blynų ruošimo principai

Įvairiose šalyse populiarių blynų receptai labai skiriasi, tačiau visų jų pagrindą sudaro krakmolinga tešla, kuri kepama ant lygaus įkaitinto pagrindo. Šiandien jau yra sunku pasakyti, kada šis patiekalas išpopuliarėjo, tačiau yra žinoma, kad lietiniai buvo aprašyti senovės graikų ir romėnų rankraščiuose bei Senajame Testamente.

Pirmasis užrašytas receptas

Nors blynai buvo kepami gerokai seniau, tačiau seniausias užrašytas receptas buvo rastas Prancūzijoje (manoma, kad šis receptas buvo užrašytas 1540 metais). Pirmasis angliškų blynų receptas buvo užrašytas 1588 metais namų šeimininkėms skirtoje knygoje. Turbūt ne be reikalo juokaujama, kad geriausi blynai – tai angliško ir prancūziško recepto hibridas.

Lietuvoje blynai taip pat labai populiarūs

Mūsų šalyje blynai kepami nuo seno. Šio patiekalo paruošimui reikia vos kelių nebrangių maisto produktų, iš kurių labai greitai galima paruošti puikaus skonio patiekalą. Šiandien blynų rūšių suskaičiuojama tikrai nemažai, tačiau galima išskirti kelias pagrindines rūšis, kurios mūsų šalyje sulaukia ypatingai didelio susidomėjimo:

  • Sklindžiai – tai blynai, kurie kepami iš tirštos, mielėmis kildinamos tešlos. Tai yra gana nedideli blynai, kurie yra gerokai putlesni už kitų rūšių blynus;
  • Bulviniai blynai Lietuvoje kepami nuo tada, kai septynioliktajame amžiuje Radvilos savo dvare ėmė auginti bulves. Toks patiekalas dažniausiai yra valgomas su grietine ar spirgučiais, tačiau jie taip pat gali būti patiekiami su lašiša, obuoliene ar kitais pagardais;
  • Žemaičių blynai: tradiciškai šis patiekalas yra gaminamas iš bulvių tešlos ir mėsos įdaru, tačiau taip pat galima išbandyti ir vegetarišką versiją – tokie blynai taip pat kepami ir su grybu ar kitokiu įdaru;
  • Grikių blynai yra kepami iš mirkytų arba virtų grikių, kurie pagardinami svogūnais, morkomis bei žalumynais;
  • Lietiniai – tai skystos tešlos blyneliai, kurie liejami per visą keptuvę. Gali būti gaminami lietiniai su įvairiais įdarais;
  • Amerikietiški blyneliai Lietuvoje taip pat labai populiarūs. Jie kepami su kepimo milteliais, todėl dažniausiai yra kiek storesni už kitų rūšių blynus. Patiekiami su sirupu ar uogiene.

Blynų receptų šiandien galime rasti labai įvairių, todėl nebijokite eksperimentuoti, ir atrasti naujus skonius!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite