KAM GYVENIMAS ZARASŲ RAJONE GERĖJA

0
33
IMG 8670

Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas Zarasų rajono savivaldybės tinklalapį Zarasai.lt naudoja savo asmeninės nuomonės reiškimui ir savireklamai už visų Zarasų rajono mokesčių mokėtojų pinigus, kitos nuomonės šiame tinklalapyje neleidžiamos. Taip pat už rajono gyventojų pinigus rašomi reklaminiai straipsniai Zarasų krašto laikraštyje.

Meras Nikolajus Gusevas įvairiose žiniasklaidos priemonėse pareiškė: „Pareiškiame Taryboms nariams Aurelijai Trimonytei, Ingridai Tatarūnei, Kęstučiui Stankevičiui, interpeliacijos šalininkams, taip pat visiems skaitytojams, kad publikacijoje ir pareiškime rajono Tarybos nariai sąmoningai klaidina bendruomenę. Publikacijoje net nenurodomos jokios teisės aktų nuostatos, pagal kurias šiuo atveju privalėjo vykti slaptas balsavimas.“. Pareiškimą, kurį gavo meras ir tarybos nariai pateikiu šiame straipsnyje. Ar pareiškime yra nurodyti teisės aktai, kuriais remiantis turėjo būti slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Benjaminu Sakalausku spręskite patys. Kad Zarasų rajono savivaldybės merui sunkiai sekasi bendradarbiauti su Zarasų rajono savivaldybės tarybos nariais atspindi balsavimai posėdžių metu. Meras Nikolajus Gusevas turi trapią valdančiąją daugumą taryboje, todėl vengia slapto balsavimo dėl nepasitikėjimo administracijos direktoriumi. Kad būtų atstatydintas iš pareigų Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas taryboje trūko vieno balso, o nepatenkintų tarybos narių administracijos direktoriaus darbu yra dar daugiau. Zarasų rajonas Lietuvoje įžymus tuo, kad mažiausi atlyginimai ir didžiausia bedarbystė. Apie atlyginimų didinimą savivaldybei priklausančiose įmonėse, įstaigose ar darbo sąlygų gerinimą rajono vadovai neužsimena, nors sau ir savo aplinkai skiria priedus siekiančius 100 procentų gaunamo atlygio. Apie 70 procentų visų rajono gyventojų dirba valstybinėse įmonėse ir įstaigose. Todėl darbuotojus lengviau įbauginti. Dusetų miestelio bendruomenė nusprendė būti pilietiška ir priešintis savivaldybės vadovų planams atleisti iš darbo Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekos vedėją. Zarasų mieste nėra aktyvių bendruomenių, todėl savivaldybės administraciją „savo noru“ palieka specialistai ir skyrių vedėjai. Norint sustiprinti valdančiosios daugumos pozicijas įkuriami etatai tarybos nariams ir jų vaikams savivaldybės uždarosiose akcinėse bendrovėse, savivaldybės viešosiose įstaigose, priešgaisrinėje tarnyboje ir savivaldybės administracijoje. Valdančiajai  daugumai nepriklausančių tarybos narių šeimos nariams ir giminaičiams dirbantiems savivaldybės administracijoje, ar pavaldžiose įstaigose daromas psichologinis spaudimas, grasinama naikinti darbo vietas, siūloma išeiti „savo noru“.

Rinkimai toli ir rajono vadovai galvoja, kad Zarasų rajono gyventojai pamirš mero ir tarybos narių „nuveiktus“ darbus. Bet ar tikrai pamirš?

PAREIŠKIMAS

DĖL ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2020-09-25

POSĖDŽIO METU PRIIMTŲ SPRENDIMŲ

 

Zarasai

2020-11-26

Savivaldybės tarybos sprendimas „Dėl nepasitikėjimo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi motyvų“ yra neteisėtas, nes priimtas pažeidžiant Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 13 str. 9 d. ir 29 str. 3 d.

Savivaldybės taryba teisės aktus pažeidė šiais veiksmais:

  • balsavimas dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus buvo vykdytas dviem etapais: pirma, balsavimas dėl nepasitikėjimo Savivaldybės administracijos direktoriumi motyvų; antra, balsavimas dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus atleidimo praradus pasitikėjimą. Nei Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymas, nei Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymas, nenustato, kad balsavimas gali būti vykdomas dviem etapais. Turi būti vykdomas vienas balsavimas, kuriuo išreiškiamas nepasitikėjimas ir dėl to atleidžiamas administracijos direktorius;
  • kadangi įvykdžius balsavimą dėl nepritarimo nepasitikėjimo motyvams – jiems nepritarus – nebebuvo vykdomas balsavimas dėl administracijos direktoriaus atleidimo praradus pasitikėjimą, balsavimas dėl nepritarimo nepasitikėjimo motyvams turėjo būti vykdomas slaptai kaip tai nustatyta Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 13 str. 9 d.

Dėl minėtų Zarasų rajono savivaldybės tarybos ir mero veiksmų Vyriausybės atstovų tarnyba pradėjo tyrimą.

Atsižvelgdami į tai, kas išdėstyta ir vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 3 str. 9 d., 13 str. 9 d., 16 str. 2 d. 9 p., 6 d., 29 str. 2 d., 3 d., Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymas 51 str. 1 d. 7 p., raginame Zarasų rajono savivaldybės tarybą, merą imtis veiksmų, kad būtų ištaisyti teisės aktų pažeidimai, padaryti Zarasų rajono savivaldybės tarybos 2020-09-25 posėdžio metu, priimant sprendimus, susijusius su nepasitikėjimu Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Benjaminu Sakalausku.

Zarasų rajono savivaldybės tarybos

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas                                               

Kęstutis Stankevičius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite