KAIP TAUPYTI ŠILUMĄ: KAI KURIOS PRIEMONĖS NORS PAPRASTOS, BET EFEKTYVIOS

0
71
pe

Kasmet prasidėjęs šildymo sezonas kelia klausimą ar galima paprastomis priemonėmis pastatuose taupyti šilumą ir jai išleidžiamas lėšas? Šilumos suvartojimą daugiabučių namų ir kitų pastatų šildymui didžiąja dalimi apsprendžia jų būklė. Geriausias sprendimas, suteikiantis visas galimybes efektyviai vartoti šilumą ir gauti mažesnes sąskaitas – kompleksinis pastatų atnaujinimas, tačiau ir kol namas nerenovuotas, galima pasirinkti paprastesnes priemones, kurias įdiegus sumažėtų šilumos suvartojimas.

„Efektyviau vartoti šilumą ir mokėti mažiau galėtume, jei racionaliau ją naudotume. Tam nereikia didelių investicijų, tačiau taikydami prieinamas taupymo priemones daugiabučiuose namuose galima sumažinti šilumos suvartojimą net iki 10 proc.“ – teigia AB „Panevėžio energija“ specialistai. Tam pritaria ir buto daugiabutyje Panevėžyje, Statybininkų g. 45 savininkė p. Daiva, pasinaudojusi spaudoje rastais patarimais ir už radiatorių įsirengusi šilumą atspindinčius ekranus bei iki palangės apačios patrumpinusi naktines užuolaidas.

Langai ir durys – šilumos vagys
Apie langų sandarumo reikšmę žinome daugelis, todėl norint gyventi šiltai, jie turi būti geros kokybės juos ir tinkamai prižiūrėti. Vieną kartą metuose atlikite plastikinių langų reguliavimą, apkaustų tepimą, stiklo paketų keitimą dūžio atvejais, tarpinių atnaujinimą arba keitimą specialiomis medžiagomis. Jei langai seni, įskilę jų stiklai, pakeiskite langų stiklus, užsandarinkite plyšius tarp stiklo ir lango rėmų bei tarp lango rėmo ir sienos. Jei tinkamai užsandarinti langai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o kambaryje temperatūra pakils. Jei langui nebūtinas skaidrumas, jį šalčiausiam metų periodui iš vidaus galima užsandarinti laikina specialia ar polietilenine plėvele.

Norint sumažinti šalto oro skverbimąsi į butą, užsandarinkite duris specialiomis sandarinamomis medžiagomis. Prie durų staktos priklijuokite gumines ar silikonines tarpines, durys sandariai prisitrauks ir prisispaus. Dvigubos durys į laiptinę ne tik didina saugumą ir mažina triukšmą, bet ir padeda taupyti buto šilumą, nes daugumoje neatnaujintų pastatų laiptinių oro temperatūra yra žema.

Įstiklinkite balkonus ir lodžijas. Jų stiklinimas sudaro tarpinį oro buferį ir mažina šalto oro skverbimąsi į butą, todėl oro temperatūra gretimame kambaryje lieka normali ir vėjuotą dieną. Balkonuose ir lodžijose įrenkite medines grindis ir po jomis paklokite izoliacinės medžiagos sluoksnį.

Šildymo radiatorių priežiūra ir profilaktika
Šildymo sezono pabaigoje ir pradžioje (ypač, jei sistema buvo ištuštinta) kruopščiai patikrinkite, ar sistemoje neliko oro, nes dėl to radiatoriai gali šilti nevienodai, o vasarą – iš vidaus koroduoti. Periodiškai valykite dulkes nuo šildymo radiatorių. Dulkės mažina šilumos atidavimą aplinkai. Nepatariama ant radiatorių džiovinti skalbinius – garinimas yra daug šilumos reikalaujantis procesas. Neuždenkite radiatorių užuolaidomis iki žemės – tai šilumos patekimą į butą gali sumažinti net iki 40 proc. Norint pagerinti oro cirkuliaciją kambaryje, užuolaidų ilgis turi būti iki palangės. Jei radiatorius yra ne po langu, pritvirtinus lentyną virš jo, šilto oro srautas nukryps į kambario vidų, užuot kilęs tiesiai iki lubų. Nerekomenduojama radiatorių užstatyti sofomis, lovomis, spintomis ir kitais baldais.

Už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus. Už radiatoriaus esantį sienos plotą uždengus danga (pvz. folija, specialios izoliacinės medžiagos lakštu), nuo radiatoriaus į patalpas patenkanti šiluma sklis geriau, o šilumos nuostoliai per sieną už radiatoriaus sumažės. Ekranas atspindi iki 90 % infraraudonųjų spindulių ir sąlygoja patalpos oro temperatūros padidėjimą 1 – 2ºC.

Taupyti padeda paprasti veiksmai
Šilumos taupymo priemonės, nereikalaujančios jokių materialinių sąnaudų, irgi įtakoja šilumos sunaudojimą, todėl šilumos nuostolius sumažinsite, jei prie išorinės kambario sienos pastatysite didelių gabaritų baldus, o storas kilimas ant grindų, ypač pirmo aukšto patalpose, bus geras sprendimas neleisti buto šilumai patekti į šaltą rūsį.

Langų aksesuarai – žaliuzės, roletai arba sunkios medžiagos užuolaidos sukurs apsaugą ir imituos trečiąjį stiklą. Užėjus dideliems šalčiams, kai vėsa pradės skverbtis ir per stiklą, nakties metu langų aksesuarai taps papildomu barjeru, neleidžiančiu šilumai sklisti į lauką. Saulėtomis rudens / žiemos / pavasario dienomis naudokitės nemokama šiluma – atitraukite užuolaidas ir žaliuzes – leiskite saulės spinduliams apšviesti ir pašildyti Jūsų būstą.

Pagrindinės patalpų vėdinimo taisyklės yra paprastos – vėdinkite intensyviai, bet trumpai. Vėdinkite kambarius trumpam plačiai atidarant langus, kad spėtų įeiti gryno oro, bet nespėtų išeiti daug šilumos ir atšalti sienos ir baldai.

Išeidami iš namų, uždarykite kambarių langus ir orlaides, o namo laiptinės duris visada laikykite uždarytas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite