VIEŠAS KREIPIMASIS DĖL VIEŠO KELIO

0
74
nuomonė

1992 metais buvo nutiestas kelias iki Zarasų rajono savivaldybės valdomo svarbaus respublikinės reikšmės hidroinžinerinio įrenginio –užtvankai priklausančiu pylimu ant Nikajos upės kranto ir toliau į mano sklypą ir sodybą. Šis privažiavimas būtinas užtvankos, kuri reguliuoja Zarasų rajono savivaldybės šiaurės rytinės dalies ežerų, upių ir kitų vandens telkinių vandens lygį, eksploatacijai ir priežiūrai. Be to, suprojektuotas pylimas dešiniajam upės krantui apsaugoti, kad jo neardytų pavasarį ir rudenį perteklinis vanduo, besikaupiantis šienaujamoje pievoje ir nekeltų pavojaus užtvankai. Kelias suprojektuotas Kaimo rėmimo fondo komisijos sprendimu 1991metais ir, kaip daugeliui rajono ūkininkų, nutiestas valstybės lėšomis tuomet valstybei priklausančia žeme ir priduotas 1992 metų birželio mėnesį (visi dokumentai yra rajono savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyriuje).

Pažymėtas kelias, vedantis iki mano sodybos ir kiti rajono vietinės reikšmės keliai, hidroįrenginys ant Nikajos upės 1999 m. kovo 25 d. buvo perduoti rajono savivaldybei.

2002 metais kaimyninio sklypo savininkai ėmė reikšti pretenzijas dėl to, kad mano šeimos nariai, poilsiautojai važinėja šituo keliu. Zarasų seniūnija 2002 m. birželio 10 d. raštu Nr. 46 ir Nacionalinės žemės tarnybos Zarasų skyrius 2002 m. rugpjūčio 1 d. raštu Nr. 02-1075 patvirtina, kad šis kelias yra bendro naudojimo, išimtas iš savininko žemės sklypo ploto, yra prižiūrimas Zarasų seniūnijos.

Kaimynai vis vien rado išeitį atsikirsti – nederinę pertvėrė spygliuota viela ir tujomis užsodino senąjį naudojamą kaimo gatvinį kelią, kuriuo visą gyvenimą naudojosi visi vietiniai gyventojai.

2007 metais keliai ir gatvės techniškai buvo inventorizuoti, tačiau kelias palei Nikajos upę kažkodėl – ne. 2011 m. kovo 25 d. (sprendimas Nr. T-4) rajono taryba patvirtina Zarasų rajono vietinės reikšmės kelių (gatvių) sąrašą, kuriame kelio palei Nikajos upę nėra. Nors šis kelias 1999 m. kovo 25 d. perdavimo-priėmimo aktu priimtas Zarasų rajono savivaldybės nuosavybėn iš Utenos apskrities viršininko administracijos.

Atlikti mano ir gretimos namų valdos, t.y. 2 sklypų kadastriniai matavimai neregistruojami, nes rajono savivaldybė tvirtina matininkams, kad šio kelio nėra. Tuo tarpu rajono savivaldybės administracijos direktorius 2015 m. birželio 29 d. raštu Nr. 6.163-1565 LR Seimo kontrolieriui patvirtina, kad nėra dokumentų, patvirtinančių kelio palei Nikają išbraukimo faktą iš savivaldybės valdomų kelių, o prokuratūrai 2016 m. lapkričio 10 d. raštu Nr. 6.31E 3-2149 patvirtina, kad ginčytinas kelias yra perimtas iš Utenos apskrities 1999 m. kovo 25 d. iki šiol yra Zarasų rajono savivaldybės administracijos apskaitoje.

Prokuratūra pareikalauja iš rajono savivaldybės administracijos direktoriaus, kad būtų imamasi priemonių skubiai spręsti teisės pažeidimams dėl minėto kelio pašalinti, per 20 dienų informuoti Panevėžio prokuratūrą apie priimtą sprendimą ir apie jo vykdymą. Tokios pat ir Seimo kontrolieriaus išvados dėl Zarasų savivaldybės administracijos valdininkų veiksmų (neveikimo), sprendžiant klausimą dėl kelio palei Nikajos upę.

Panevėžio prokurorės 2016 m. spalio 18 d. reikalavimas Nr. VI-57 dėl viešo intereso gynimo nevykdomas. Priešiningai, rajono savivaldybė ėmėsi dar energingesnių veiksmų šį kelią nurašyti. Tada mano žemės sklypas ir sodyba be įvažiavimo bus bevertė. Ne kartą kreipiausi į rajono merą dėl teisingumo atstatymo. Deja, 2018 m. balandžio 16 d. rajono savivaldybės tarybai pateikiamas pasiūlymas nurašyti 0,2 km ilgio kelią palei Nikają (inv. Nr. 01120410), kaip netinkamą (negalimą) naudoti. Kokie ekspertai ir kokia komisija nustatė, kad šiuo keliu negalima naudotis? Neatsižvelgiant ir į dalies rajono savivaldybės tarybos narių nuomonę (daugelis jų situaciją apžiūrėjo vietoje), šiuo metu rajono savivaldybėje yra parengtas planas išbraukti minėtą kelią iš rajono savivaldybės administracijos balanse apskaitomų kelių sąrašo. Tai patvirtinama įspėjančiuose ir bauginančiuose rajono savivaldybės šių metų rugsėjo 23 d. ir lapkričio 27 d. atsiųstuose man raštuose, kad šį kelią visgi tikslinga išbraukti, o aš, atseit, jau pavėlavau pateikti įtikinančius naujus duomenis šiam savivaldybės keliui išsaugoti. Tiesa, nurodoma, kad galiu skųsti šiuos savivaldybės raštus Panevėžio apygardos administraciniam teismui ar Ginčų komisijai.

Gerbiami Zarasų savivaldybės vadovai, kas užvirė visą šią košę? Manau, kad tai visiško abejingumo eiliniam žmogui Lietuvoje beprecedentis pavyzdys.

Nuo 1992-ųjų pabaigos, daugiau nei 10 metų teko vadovauti Lietuvos ūkininkų sąjungos Zarasų skyriui, žinojau visų besikuriančių ūkininkų problemas, kartu su tuometiniu rajono Žemės ūkio skyriaus vedėju R. Greičiūnu, skyriaus specialistais, aktyviais sąjungos nariais ginėme jų teises, domėjomės jų rūpesčiais. Aplankytas kiekvienas kaimas, ūkininko ūkis. Žinau kelius, kurie šiandien veda į jau apleistas sodybas, nutiesti tiesiog į laukus arba net po kelis kartus kartojasi apskaitoje ir vis vien jie nenurašomi.

Kadangi vietinės reikšmės 0,2 km ilgio kelias palei Nikajos upę 1992 m. nutiestas valstybės lėšomis, 1999 m. kovo 25 d. perdavimo-priėmimo aktu perduotas Zarasų rajono savivaldybės nuosavybėn, o 2011 m. Nacionalinės žemės tarnybos Zarasų skyriaus sprendimu leista šį kelią neteisėtai privatizuoti, pažeidžiant rajono savivaldybės turtines teises ir vietos gyventojų interesus, prašau rajono merą ir savivaldybės tarybą inicijuoti savivaldybės kreipimąsi į teismą dėl viešo intereso gynimo – pašalinti pažeistus savivaldybės turtinius interesus, kartu atstatant pasitikėjimą vietos savivalda ir panaikinant interesų priešpriešą.

Užsakymo nr. 20201221-1 

Pagarbiai,
Valentina MAZŪRIENĖ

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite