PIRMOS VAKCINOS LIETUVĄ PASIEKS GRUODŽIO 26 D.

0
36
vakcinos

Pirmoji vakcinų nuo koronaviruso (COVID-19) siunta Lietuvą pasieks gruodžio 26 d., skiepijimas prasidės gruodžio 27 d. Vakcinos bus tiekiamos reguliariai, pagal sudarytą grafiką, visoms Europos Sąjungos šalims. 

Pirmiausiai skiepijami bus sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys medikai.  Antruoju etapu vakcinos bus skiriamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbuotojams ir pacientams. Minėtos grupės turėtų būti paskiepytos per pirmąjį metų ketvirtį. Vėliau, paskiepijus prioritetines grupes, vakcinuotis kviesime visuomenę. 

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai nuolat konsultuojasi su Europos Komisija, kad skiepijimo mechanizmas veiktų sklandžiai. Pirmoji vakcinos siunta bus paskirstyta į Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio ligonines. 

Antrajam vakcinacijos etapui pasitelkiamos savivaldybės. Savivaldybių administracijų direktoriai paskyrė koordinatorių – savivaldybės gydytoją ar kitą administracijos darbuotoją, kuris koordinuos vakcinacijos procesą konkrečioje savivaldybėje bei prioritetinių grupių paskiepijimą organizuosiančias asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Paskirti koordinatoriai organizuos skiepijimą nuo koronaviruso jų savivaldybių teritorijoje esančiose gydymo įstaigose. Kad užtikrintume sklandų gyventojų skiepijimą – SAM ekspertai glaudžiai bendradarbiaus su koordinatoriais. 

Europos vaistų agentūra (EMA) šiuo metu nagrinėja registracijos paraiškas, kurias pateikė du vakcinų gamintojai: „BioNTech & Pfizer“ ir „Moderna“. „BioNTech & Pfizer“ vakcinos vertinimas jau įžengė į finalinę stadiją. Įvertinę vakcinos kokybę, efektyvumą ir galimus šalutinius poveikius, EMA ekspertai jau pateikė teigiamą išvadą „BioNTech & Pfizer“ vakcinos tvirtinimui. Ryt planuojamas  vakcinos tvirtinimas. 

Europos vaistų agentūrai nusprendus, kad vakcinos atitinka saugumo ir efektyvumo reikalavimus, Europos Komisija registruos šį vaistą, leisdama jį naudoti visose Europos Sąjungos šalyse. 

SAM Spaudos tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite