DVIGUBAI DIDESNĖS KOMPENSACIJOS NEĮGALIŲJŲ AUTOMOBILIAMS, PIGESNIS VIEŠASIS TRANSPORTAS ONKOLOGINIAMS LIGONIAMS

0
24
kompen

Vairuojantys neįgalieji ar neįgalius vaikus auginančios šeimos nuo sausio 1 d. gali pasinaudoti dvigubai didesne kompensacija įsigyjant lengvuosius automobilius ir juos techniškai pritaikant. Nuo kitų metų pradžios onkologinėmis ligomis sergantys gyventojai visoje Lietuvoje galės įsigyti tolimojo ir vietinio susisiekimo transporto bilietus su 80 proc. nuolaida.

Vairuojantiems neįgaliesiems

Kai neįgaliam žmogui yra nustatytas specialusis lengvojo automobilio ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis, jis turi teisę kartą per 6 metus gauti kompensaciją įsigyti ar pritaikyti automobilį. 

Nuo 2021 m. kompensacija sieks iki 2560 eurų, kuria pasinaudoti galės vairuotojo pažymėjimą turintis neįgalusis. Norint ją gauti, reikės pateikti dokumentus, pagrindžiančius faktines išlaidas.

Neįgalų vaiką auginantiems tėvams

Negalią turinčių vaikų tėvai, įtėviai ar globėjai, kurių nepilnamečiam vaikui yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ar visiška negalia iki 2005 metų, taip pat  vieną kartą per 6 metus galės pasinaudoti iki 2560 eurų kompensacija.

Šeimos, auginančios neįgalius vaikus, kuriems sukakus 18 metų, nepertraukiamai nustatyta visiška negalia, o pasikeitus teisiniam reglamentavimui nustatomas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, taip pat turės teisę gauti šią kompensaciją.

Lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacija mokama iš valstybės biudžeto lėšų.

kompen2

Transporto lengvatos susirgusiems onkologine liga

Onkologiniai ligoniai su 80 proc. nuolaida nuo 2021 metų sausio galės įsigyti vienkartinį ar terminuotą tolimojo, vietinio, reguliaraus susisiekimo bilietą vykti autobusais, traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ar keltais.

Lengvata itin svarbi onkologiniams ligoniams, nes jie privalo vykti gydytis į didžiuosiuose Lietuvos miestuose esančias įstaigas, tačiau ne visada yra pajėgūs vairuoti patys, todėl neretai renkasi viešąjį transportą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 6 įstaigos, teikiančios onkologijos chemoterapijos paslaugas: dvi Vilniuje ir po vieną – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Į šiuos miestus gydytis žmonės atvyksta iš tolimiausių Lietuvos kampelių.

O vykti reikia ne kartą ar du – vėžiu sergančių ligonių gydymosi ir reabilitacijos laikas dažnai yra ilgas, gali trukti ne vienus metus. 

Vėžiu sergantis žmogus, norintis viešuoju transportu važiuoti pigiau, turės pateikti POLA (Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos) kortelę. Ji yra vardinė, išduodama išimtinai tik onkologiniams ligoniams, turi unikalų numerį. Perkant bilietą žmogaus, pateikusio POLA kortelę, gali būti paprašyta pateikti ir asmens dokumentą.

Su POLA kortele kai kuriose savivaldybėse miesto ir priemiesčio maršrutais onkologiniams ligoniams pigiau važiuoti galima jau dabar, tačiau ši praktika nėra taikoma visoje Lietuvoje.

Transporto lengvatos taip pat suteikiamos neįgaliesiems ir Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytame sąraše įrašytomis ligomis sergantiems žmonėms, kuriems gydantis nuolat reikalinga hemodializė. Nuolaidas viešajam transportui gauna ir juos lydintys asmenys.

kompen3

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite