NE VISADA TIE, KURIE GARSIAI ŠAUKIA, BŪNA TEISŪS

0
29
zarasai logo

Praėjusiųjų metų pabaigoje rajono žmonės jau rinko dovanas, skyrė pačius gražiausius sveikinimo žodžius bičiuliams, draugams, pažįstamiems, visiems kraštiečiams. Tačiau tai darė ne visi. Rajone atsirado revoliucinio ateizmo idėjų įkvėptų politikų, jiems savanaudiškos idėjos užgožė visus sveikinimus, visą džiaugsmą ir jie pamiršo apie Jėzaus Kūdikėlio gimimą ir tą džiaugsmą švenčiantį pasaulį, o kartu su juo ir Zarasų kraštą ir jo žmones.

Gražiausių ir įspūdingiausių švenčių  išvakarėse rajono laikraštyje „Zarasų kraštas“ pasirodė rajono Savivaldybės tarybos nario Kęstučio  Stankevičiaus straipsnis. Jame ant Tarybos daugumos Kęstutis Stankevičius eilinį kartą išpylė pamazgų kibirą. Nieko nepadarysi, kas kuo turtingas, tas tuo ir dalijasi. Tokie šventikai, tokios ir dovanos. Galima buvo dėl tokių „dovanų“ atsakyti ir prieš šventės, tačiau iki tokio politiko lygio mes neišdrįsome nusileisti.                                

Kęstutis Stankevičius straipsnyje  „Kam gyvenimas Zarasų rajone gerėja“ iškelia  klausimą kuriam neabejingas joks rajono žmogus. Deja, rajono Tarybos narys į jį neatsako. Pavadinimas apie batus, o turinys  apie autus. Straipsnyje rajono Savivaldybės tarybos narys apkaltina merą, kad jis už Savivaldybės pinigus reklamuojasi rajono Savivaldybės interneto puslapyje, o taip pat rajono laikraštyje „Zarasų kraštas“. Labai gaila, kad Tarybos narys nesupranta ir neskiria kelių dalykų. Rajono Savivaldybė nesireklamuoja, o, gerbdama gyventojų teisę gauti informaciją, informuoja zarasiškius apie Savivaldybės padarytus darbus, pasiekimus ir numatytus siekius. Niekada dar nebuvo fakto, jog interneto puslapyje nepaskelbtume rajono Savivaldybės tarybos nario pranešimo apie jų gerus darbus, o taip pat rinkėjų laimėjimus.  Mes džiaugiamės ir laukiame kiekvieno pasakojimo apie gražias zarasiškių iniciatyvas, užmojus. Neatsisakytume publikacijos ir apie jo bendrovės, kurios vienu iš vadovų jis yra, darbus, gerėjančias žmonių darbo sąlygas, saugomus gamtos turtus, jų puoselėjimą  ir gerėjančias žmonių darbo ir poilsio sąlygas, nuolat turtėjantį jų  gyvenimą. Kelias skleisti  informaciją nė vienam nėra uždarytas. Jeigu Kęstutis susidūrė su problemomis, tegul pateikinėja konkrečius faktus, o nerenka  patvoriuose nugirstas kalbas. Jos niekuo nepagrįstos. Kęstutis Stankevičius zarasiškiams viešai ir drąsiai  melavo net Advento metu.

Toliau dar gražiau. Vėl surinkti nepagrįsti kaltinimai apie neįtikusių darbuotojų atleidimą ir savų protegavimą rajono Savivaldybėje. Norėtume, kad ateityje rajono Tarybos narys nurodinėtų konkrečius faktus, tikslius vardus ir pavardes.    Atsakinėti į iš dausų surinktus „faktus“ neįmanoma, o ginčytis su tokiu oponentu lygiai tas pats kaip peštis su plikiu.  Taip, Savivaldybės institucijose numatomos reorganizacijos. Nėra jos tikslas susidoroti su neįtikusias kaip teigia straipsnio autorius. Reorganizavimu nebus siekiama  veiklos kaštų mažėjimo, o jo tikslas  efektyvesnis veiklos ir procesų optimizavimas. Po reorganizacijos numatoma ženkliai pakelti atlyginimus darbuotojams, kadangi kaimyninėse savivaldybėse jie yra didesni. Deja, net  po reorganizacijos mes neįstengsime pasiekti kaimynų lygio. Sieksime ir mažinti nepotizmą. Tam valdžią mums patikėjo žmonės ir jų pasitikėjimą mes pateisinsime. Kiekvienam atleistam  darbuotojui po reorganizacijos bus pasiūlytas darbas pagal jo kompetenciją, išsilavinimą ir sugebėjimus.                                                                                                                                                   

Daug oponentai laužo iečių dėl opozicijos nelaimėtos interpeliacijos, kuria buvo siekiama nušalinti iš pareigų mero pavaduotoją Arnoldą Abramavičių ir administracijos direktorių  Benjaminą Sakalauską. Interpeliacija subliuško. Rimta opozicija, jeigu ji iš tikrųjų siekė teisėto sprendimo ir jei būtų jos teisėti reikalavimai, kreiptųsi į teismą. Teisme būtų toliau formuojama teismų praktika ir išsklaidytos visos abejonės.  Tačiau deja, opozicija į teismą nesikreipė, kadangi žinojo, kad  teismas padės tašką ir jie pralaimės.  Opozicija siekė ne teisėtų sprendimų, o eilinį kartą padaryti politinį šou. Jau kelintą kartą jie kelia šį klausimą, mes jau jiems atsakėme, tačiau Kęstučiui kartoti reikia daug sykių.                                                                                         

Atsakome dar sykį.  Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 29 straipsnio 3 dalis numato, kad „atleidimo iš pareigų praradus pasitikėjimą ar tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūra pradedama mero iniciatyva arba remiantis jo gauta rašytine informacija apie savivaldybės administracijos direktoriaus (direktoriaus pavaduotojo (pavaduotojų) tarnybinius nusižengimus ar apie savivaldybės tarybos pateiktus nepasitikėjimo savivaldybės administracijos direktoriumi motyvus.“

Tuometinis teisinis reglamentavimas numatė, kad  dėl nepasitikėjimo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi motyvų turi pasisakyti rajono Savivaldybės taryba ir tik po to gali būti pradedama atleidimo iš pareigų praradus pasitikėjimą procedūra ir vykdomas slaptas balsavimas.

Rajono  Savivaldybės taryba, susipažinusi su nepasitikėjimo motyvais, rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pareiškimu ir įvertinusi visą medžiagą  dėl nepasitikėjimo rajono Savivaldybės administracijos direktoriumi, dėl kaltinimų nekonkretumo, neapibrėžtumo ir neatitikimo tikrovei, jo nepateikė, todėl slapto balsavimo procedūra negalėjo būti vykdoma. Juk niekur nebuvo nurodyta, kad dėl nepasitikėjimo taryba privalo pasisakyti slaptai. Ji pasisakė atviru balsavimu. Kęstutis nenurodė teisės akto normų, kad toks balsavimas nėra galimas.      

Tačiau Kęstutis Stankevičius „nenori“ suprasti  mūsų atsakymų. „Nesupranta“ jis ir  teisės aktų.

Paaiškiname Kęstučiui ir skaitytojams. Seimas praėjusiųjų metų lapkričio 10 d. dar sykį  sukonkretino rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus interpeliacijos sąlygas.

Dabar pagal Vietos savivaldos įstatymo 29 straipsnį  minėtu atveju meras  nepasitikėjimo procedūras gali inicijuoti, o gavęs ne mažiau kaip 1/2 visų savivaldybės tarybos narių raštu pateiktus nepasitikėjimo savivaldybės administracijos direktoriumi (direktoriaus pavaduotoju) motyvus ar oficialią informaciją apie savivaldybės administracijos direktoriaus (direktoriaus pavaduotojo) galimą tarnybinį nusižengimą privalo inicijuoti savivaldybės administracijos direktoriaus (direktoriaus pavaduotojo) atleidimo iš pareigų praradus pasitikėjimą procedūrą ar tarnybinio nusižengimo tyrimą. Taigi yra nesolidu Tarybos nariui nežinoti teisės aktų reikalavimų ir dar garsiai demonstruoti tą nežinojimą ir nepagrįstai kaltinti merą ir Tarybos daugumą.

Meras išrinktas tarnauti žmonėms, sąžiningai vykdyti numatytus teisės aktus,  o ne vynioti įvairias opozicijos interesų pynes.  Mes gavome rinkėjų įvertinimą ir atsakomybę dirbti Zarasų krašto labui, jie suteikė mums galimybę tarnauti žmonėms.  Manau, kad Tarybos nario viešai  ir garsiai deklaruojamos nuostatos, negali būti  paremtos  išgalvotais teiginiais ir nepamatuotomis ir  nepagrįstomis ambicijomis. Šie gana plačiai nuskambėję atvejai bei įvykiai verčia susimąstyti: ar iš tiesų tas, kas garsiai šaukia, yra teisus?  Šaukdamas  jis paprasčiausia pateikia netiesą bendruomenei ir kiršina ją.                                                                                           

Dar kartą kviečiu Tarybos narius atsakingai elgtis viešojoje erdvėje. Šiuo sudėtingu laiku kaip niekada žmonėms reikalingas bendras darbas, darna ir supratimas.         

Zarasų kraštui reikia konkrečių sprendimų, gerų  darbų. Reikia  stabilumo, darbų tęstinumo, o ne chaoso. Žmonės laukia proveržio, o vietoj jo sulaukia kaip kurių Tarybos narių režisuojamo politinio spektaklio. Populistiniams politikams dažnai asmeninės ambicijos tampa svarbesnės už rajono žmonių  interesus.                                                                                                          

Smagu, kad Taryboje yra daug sąžiningų, padorių  ir darbščių Tarybos narių. Jie dirba  atvirai, skaidriai, atsakingai, pirmiausia galvoja apie  žmonės ir jų interesus. Nuoširdžiai  dėkoju jiems.

Savivaldybės meras                                                                                                  

Nikolajus Gusevas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite