POLICIJA ĮSPĖJA: VAŽINĖJIMASIS ANT UŽŠALUSIŲ VANDENS TELKINIŲ UŽTRAUKIA ATSAKOMYBĘ

0
35
ledas

Šiemetė žiema, negailinti gausaus sniego ir šalčio protrūkių, vieniems kelia ankstesnių gražių žiemų nostalgiją ar kviečia smagiai ir saugiai praleisti laiką lauke, kitiems sukelia norą patirti ekstremalių pojūčių, deja, ne visada atsakingai elgiantis.

Šalčiui sukausčius ledu vandens telkinius, policijos pareigūnai pastebi, kad vis dažniau pasitaiko netoleruotino asmenų elgesio atvejų – vairuotojų mėginimų savo jėgas išbandyti ant užšalusių telkinių. Galima tik patvirtinti, kad neapgalvoti, dažnai net siekiant pasirodyti prieš kitus, veiksmai gali baigtis geriausiu atveju susitikimu su pareigūnais ir užtraukti administracinę atsakomybę. Deja, būna ir taip, kad „nerimtos išdaigos“ sukelia ne tik sunkius padarinius, bet ir baigiasi tragiškai.

Draudimą važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis ant užšalusių vandens telkinių reglamentuoja atitinkamos savivaldybės sprendimu patvirtintos Saugaus elgesio vandens telkiniuose ir ant jų ledo taisyklės. Toks draudimas paprastai netaikomas organizuojant renginius ir turint renginiui organizuoti išduotą leidimą.

Administracinių nusižengimų kodekso 282 straipsnio 1 dalyje nustatyta atsakomybė už neteisėtą važiavimą vandens telkinių ledu motorinėmis transporto priemonėmis. Už tokį pažeidimą gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 Eur. Taip pat gali būti įvertinta padaryta žala gamtai, kurią reikės atlyginti.

Atkreiptinas dėmesys, kad toks vairavimas, įvertinus aplinkybes, paprastai traktuojamas kaip pavojingas ar chuliganiškas vairavimas.

Už pavojingą vairavimą, vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso 420 straipsniu, transporto priemonės vairuotojui gali būti skirta bauda nuo 170 iki 230 Eur (neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 450 iki 600 Eur). Taip pat privalomas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 3 iki 6 mėnesių.

Chuliganiškas vairavimas pagal minėtą straipsnį užtraukia baudą nuo 450 iki 550 Eur (neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 750 iki 1 000 Eur). Be to, privalomas teisės vairuoti atėmimas (nuo vienų iki dvejų metų).

Per įvykį nukentėjus žmonėms kyla baudžiamoji atsakomybė (bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas tam tikram laikotarpiui).

Priminsime, kad prieš kelerius metus, vasario 2 d. naktį, Panevėžio rajone, Keravos kaime, ant užšalusio tvenkinio ledo automobiliu „Subaru Impreza“ sumanė pasivažinėti keturi asmenys. Automobilis, slysdamas šonu, atsitrenkė į pakrantėje augusius medžius. Sunkius sužeidimus patyrė ir ligoninėje mirė 26 metų moteris. Nukentėjo dar vienas „ekipažo“ keleivis, 22-ų vaikinas. 16-metis paauglys ir 49 metų vyras sužeidimų išvengė.

Prieš porą dienų, vasario 15 d. ryte, taip pat Panevėžio rajone, Klevečkinės kaime, ant užšalusio ir apsnigto vandens telkinio motociklu „KTM 450EXC“ važinėjosi 25 metų vyras. Dvirate transporto priemone jis užvažiavo ant kupsto, nesuvaldė jos ir apvirto. Nukentėjusiam vairuotojui, pirminiais duomenimis, paskirtas ambulatorinis gydymas.

Policija prašo visų tinkamai elgtis, nerizikuoti nei savo, nei kitų saugumu, ypač brangiausiu turtu – sveikata ir gyvybe.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite