FOTOMENININKEI NORMANTEI RIBOKAITEI – FIAP VARDAS

0
24
N. Ribokaitė

Pastarieji metai buvo itin turiningi Dusetų dailės galerijos fotomenininkei Normantei Ribokaitei. Jai suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo vardas. Šiuo statusu patvirtinama, kad menininko kūryba turi išliekamąją vertę ir yra reikšminga visuomenei.

Neseniai sulaukta dar vienos džiugios žinios. Už aktyvią fotografinę veiklą, dalyvavimą konkursuose, parodose, tarptautiniuose projektuose, svarius ir gausius apdovanojimus N. Ribokaitė pelnė tarptautinės organizacijos FIAP (Tarptautinė meninės fotografijos federacija) narystę. Pasaulyje tai – pats svarbiausias fotografo veiklos įvertinimas.


FIAP – tai tarptautinė didžiausia fotografus jungianti asociacija, kurios tikslas – fotografijos meno vystymas ir plėtojimas visame pasaulyje. Tam rengiami salonai, konkursai, parodos, mokymai. Organizacija yra nepolitinė. Joje – daugiau kaip milijonas narių, dalyvauja 86 pasaulio valstybės. Tarptautinę fotografų asociaciją įkūrė belgų gydytojas M. Van De Vidžeras 1946 metais. Jis pradėjo aktyvią veiklą, apjungiant viso pasaulio fotografus. Pirmasis kongresas, kuriame buvo pasirašytas FIAP įkūrimo protokolas, įvyko 1950 m. Šveicarijos mieste Bernas. Kongrese dalyvavo dešimties valstybių atstovai.

Lietuva FIAP fotomenininko Vitalijaus Butyrino (Vilnius) ir Lietuvos fotomenininkų dėka FIAP nare buvo nuo 1993 iki 2001 metų. Daugiau kaip dvidešimt žinomiausių Lietuvos fotografų yra FIAP nariais; jie laimėjo daug Didžiųjų prizų, medalių ir diplomų. Nuo 2017 metų Lietuvai FIAP atstovauja asociacija „Fotobienalė LT“. Jos rengiamose tarptautinėse parodose vertinimo komisijoje kelinti metai iš eilės dalyvauja ir N. Ribokaitė.

Jos dėka Dusetų dailės galerija yra užmezgusi bendradarbiavimo ryšius su užsienio šalių fotoklubais, aktyviai keičiamasi parodomis, dalyvaujama tarptautiniuose pleneruose.

Vilija Visockienė
Nuotraukos iš asmeninio Normantės Ribokaitės archyvo

fiap

FIAP2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite