ATLYGINIMAI PAVEDIMU PADIDINTŲ DARBUOTOJŲ SAUGUMĄ IR SUMAŽINTŲ ŠEŠĖLĮ

0
18
atlyginimai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo įtvirtinti nuostatą, kad darbo užmokestį būtų privalu mokėti ne grynaisiais pinigais, bet pavedimu. Atlyginimą grynaisiais pinigais būtų galima mokėti tik tokiu atveju, jei to pageidauja pats darbuotojas, o darbdavys sutinka. Apie tokį prašymą darbdavys privalėtų informuoti Valstybinę darbo inspekciją. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau yra parengusi  teisės akto projektą  ir ne kartą su socialiniais parteriais aptarė Trišalėje taryboje, šiandien savo siūlymus pristatys Seimo Biudžeto ir finansų komitete. 

„Ministerijos siūlomas reglamentavimas įneštų skaidrumo, darbuotojai būtų labiau apsaugoti, o sąžiningiems darbdaviams padėtų išvengti situacijų, kuomet kyla ginčas, ar darbo užmokestis iš tiesų buvo išmokėtas. Visos pusės turėtų neginčijamų įrodymų apie mokamą arba gaunamą atlyginimą. Darbuotojų kreipimųsi skaičius į darbo ginčų komisijas rodo, kad šią situaciją būtina spręsti“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas. 

Tikimasi, kad siūloma tvarka prisidės prie šešėlio mažinimo ir padidins darbuotojų apsaugą. Darbo ginčų komisijas kasmet pasiekia beveik po 10 tūkst. reikalavimų dėl neišmokėto darbo užmokesčio. Nors dažnu atveju darbo ginčų komisijos patenkina darbuotojų prašymus ir priteisia darbuotojams neišmokėtas sumas, bet kai kurie darbdaviai įrodinėja, kad viską išmokėjo grynaisiais pinigais ir pateikia kasos išlaidų orderius. Pasitaiko atvejų, kuomet darbuotojai teigia, kad jų parašai suklastoti. Tokiais atvejais darbo ginčų komisijos darbuotojus ragina kreiptis į prokuratūrą, bet darbuotojai neretai bijo. 

Ministerijos siūloma bendra taisyklė, kad darbo užmokestis ir su darbo santykiais susijusios išmokos, turėtų būti mokamos į darbuotojo sąskaitą ir tik tuo atveju, jeigu darbdavys ir darbuotojas susitaria kitaip, būtų mokama grynaisiais. Tačiau apie tokį darbuotojo pasirinktą mokėjimo būdą darbdaviai turėtų pranešti Valstybinei darbo inspekcijai ne rečiau kaip kartą per metus. Valstybinė darbo inspekcija, gavusi informaciją apie įmones, mokančias darbo užmokestį grynaisiais ir įvertinusi šią informaciją, atliktų tikslinius patikrinimus.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite