KARANTINO PAKEITIMAI: NUO GEGUŽĖS 3 D. Į MOKYKLAS GALĖS GRĮŽTI ABITURIENTAI

0
15
smsm

Nuo gegužės 3 d. į mokyklas leista grįžti abiturientams, dar šį mėnesį duris atvers sporto klubai, o vaikams – baseinai. Tai nuspręsta šiandien Vyriausybės posėdyje, kuriame karantinas šalyje pratęstas iki gegužės 31 d.

Atsižvelgdama į tai, kad abiturientams lieka vis mažiau laiko iki valstybinių brandos egzaminų, bei į tai, kad pradėtas abiturientų skiepijimas, Vyriausybė nutarė nuo gegužės 3 d. ugdymą vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams leisti vykdyti mišriu būdu.

Ugdymas bus organizuojamas švietimo, mokslo ir sporto ministrės nustatyta tvarka, užtikrinant, kad ne mažiau kaip 50 proc. pamokų vyktų kontaktiniu būdu. Taip pat turės būti užtikrintos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitos būtinos saugumo sąlygos.

„Tai svarbus sprendimas, padėsiantis abiturientams geriau pasirengti egzaminams. Noriu paprašyti visų gimnazijų, kad jos maksimaliai išnaudotų likusį laiką iki brandos egzaminų. Taip pat noriu dar kartą priminti, kad abiturientai turi galimybę skiepytis nuo koronaviruso ir sugrįžti į klases jausdamiesi saugiau. Ir turbūt niekas nenorėtų susirgti egzaminų metu. Raginu ir mokytojus, kurie dar nepasiskiepijo, pasinaudoti šia galimybe“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

ŠMSM duomenimis, pirmąją vakcinos doze yra paskiepyti arba turi imunitetą 45 proc. šalies abiturientų. Skiepijimasis nėra privalomas. Abiturientai, kaip ir visi šalies gyventojai, gali rinktis vakciną iš tų, kurios tuo metu yra jų savivaldybės vakcinavimo centruose. Pirmąja doze vakcinuota ir apie 55 proc. visų švietimo įstaigų darbuotojų.

Nuo balandžio 19 d. iki gegužės 3-osios, kai abiturientai grįš į mokyklas, kontaktinės konsultacijos abiturientams gali būti rengiamos ne 5, o 10-ies mokinių grupėmis. Po gegužės 3 d. tokio ribojimo nebelieka.

Taip pat Vyriausybė nutarė, jog mokiniams, turintiems specialiųjų poreikių dėl stiprių klausos ir regėjimo sutrikimų, pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimai bus vykdomi patalpose esant ne daugiau kaip 10 mokinių, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba 11-50 mokinių, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 m2 patalpos plotą vienam asmeniui. Tie patys reikalavimai galioja organizuojant brandos egzaminus mokiniams, kurie baigia vidurinio ugdymo programą pagal užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų švietimo (tarptautinio bakalaureato) programas.

Saugaus pradinukų grįžimo į mokyklas modelis – dar 23-jose savivaldybėse

Epidemiologinei situacijai šalies savivaldybėse nuolat keičiantis, Vyriausybė šiandien pakoregavo savivaldybių, kuriose gali būti taikomos švelnesnės karantino priemonės, sąrašą.

Švelnesnis karantinas lieka: Birštono, Biržų rajono, Druskininkų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Mažeikių rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Palangos miesto, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Prienų rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono savivaldybėse.

Šis karantino nutarimo punktas įsigalios balandžio 26 d. Šiose savivaldybėse pradinių klasių mokiniai mokytis mišriu būdu gali netaikant saugaus grįžimo į mokyklą modelio, t. y. reguliariai netestuojant mokinių ir mokytojų kaupinių metodu.

Tuo tarpu iš sąrašo dėl pablogėjusios epidemiologinės situacijos išbrauktose savivaldybėse nuo balandžio 26 d. pradinukai arba turės grįžti prie nuotolinio mokymo, arba reikės pereiti prie saugaus grįžimo į mokyklas modelio ir testavimo kaupiniais. Šios pradinio ugdymo sąlygos nuo balandžio 26 d. galios ir Alytaus miesto ir rajono, Akmenės rajono, Anykščių rajono, Elektrėnų, Ignalinos rajono, Jonavos rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno miesto ir rajono, Kazlų Rūdos, Kėdainių rajono, Kupiškio rajono, Lazdijų rajono, Molėtų rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Šilalės rajono, Ukmergės rajono, Utenos rajono, Vilkaviškio rajono, Zarasų rajono savivaldybės.

Dabar saugaus grįžimo į mokyklą modelis privalomas 11-oje savivaldybių.

Fizinio aktyvumo veiklos – grupėse iki 5

Vyriausybės sprendimu nuo balandžio 26 d. leista teikti sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, kūno rengybos centrų paslaugas. Vienam asmeniui sporto klube turės būti užtikrintas 20 m2 paslaugos teikimo plotas, įskaitant ir patį paslaugos teikėją. Leidžiamos ir grupinės treniruotės, bet jose dalyvauti galės ne daugiau nei 5 asmenys (šiuo atveju paslaugos teikėjas neįskaitomas).

Nuo balandžio 26 d. leista teikti ir baseinų paslaugas vykdant neformaliojo vaikų švietimo veiklas. Savivaldybėse, kuriose gali būti taikomos švelnesnės karantino priemonės, mokyti plaukti bus galima ne didesnes kaip 5 vaikų grupes. Visoje šalyje ši paslauga galės būti teikiama ugdymo įstaigos vienos klasės mokiniams, ugdomiems kontaktiniu būdu.

Visos paslaugos ir veiklos turi būti vykdomos užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Priminsime, jog Vyriausybės sprendimu privaloma dėl COVID-19 reguliariai testuotis visiems kontaktiniu būdu dirbantiems švietimo įstaigų darbuotojams, laisviesiems mokytojams ir kitiems švietimo teikėjams.

Vieną kartą, prieš pradedant dirbti ar vykdyti veiklą, pasitikrinti reikia ir darbuotojams, kurie užsiima fizinio aktyvumo ir aukšto meistriškumo sporto veikla.

ŠMSM Komunikacijos skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite