SAVIVALDYBĖJE APTARTOS ŽEMĖS SKLYPŲ NAUDOJIMO PROBLEMOS

0
83
apsav

Rajono Savivaldybėje įvyko bendras Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Zarasų skyriaus (toliau – NŽT) inicijuotas, rajono Savivaldybės vadovų ir administracijos specialistų pasitarimas. Jame dalyvavo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Zarasų skyriaus vedėja Vida Kavaliauskienė, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gediminas Gaidamavičius, Administracijos teritorijų planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas – savivaldybės vyriausiasis architektas Evaldas Ulianskas. Šiame susirinkime buvo aptarti aktualūs klausimai, susiję su Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos ir Savivaldybės uždavinių įgyvendinimu.

Susirinkimo dalyviai svarstė dėl sutikimų statyti laikinuosius ir nesudėtinguosius statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, išdavimo.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Zarasų skyriaus vedėja Vida Kavaliauskienė susirinkimo dalyvius informavo, kad pagal Sutikimų statyti laikinuosius ir nesudėtinguosius statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, išdavimo taisykles (toliau – Taisyklės), kurios reglamentuoja Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos išduodamų sutikimų statyti laikinuosius ir nesudėtinguosius statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai (toliau – Sutikimas), išdavimo atvejus ir tvarką, Sutikimus išduoda NŽT teritorinis skyrius pagal valstybinės žemės, kurioje planuojama statyti laikinuosius ir nesudėtinguosius statinius, buvimo vietą. Asmuo, pageidaujantis gauti Sutikimą, Teritoriniam skyriui turi pateikti prašymą išduoti sutikimą (Taisyklių 1 priedas) bei dokumentus, įrodančius, kad asmuo laimėjo savivaldybės organizuotą konkursą ar aukcioną statyti laikinuosius ir nesudėtinguosius statinius, nurodytus Taisyklėse. Jose nurodytais atvejais Savivaldybė, kurios teritorijoje yra valstybinė žemė, patvirtintą laikinųjų prekybos, paslaugų ir (ar) maitinimo paskirties statinių (kioskų, paviljonų, lauko kavinių aptarnavimo statinių), reklaminių įrenginių, poilsio ar sporto paskirties inžinerinių statinių išdėstymo schemos kopiją arba kitą Savivaldybės patvirtintą dokumentą, kurio planinėje medžiagoje būtų numatytas laikinųjų prekybos, paslaugų ir (ar) maitinimo paskirties statinių (kioskų, paviljonų, lauko kavinių aptarnavimo statinių), reklaminių įrenginių, poilsio ar sporto paskirties inžinerinių statinių išdėstymas. Šie dokumentai iki jų patvirtinimo turi būti suderinti su NŽT. NŽT galės išduoti sutikimus tokiems statiniams įrengti. Taip bus užtikrintas sklandus NŽT, savivaldybės ir verslo bendradarbiavimas.

Meras Nikolajus Gusevas susirinkime akcentavo, kad dabar, artėjant vasaros sezonui būtina parengti Savivaldybės patvirtintą dokumentą, kurio planinėje medžiagoje būtų numatytas laikinųjų prekybos, paslaugų ir (ar) maitinimo paskirties statinių (kioskų, paviljonų, lauko kavinių aptarnavimo statinių), reklaminių įrenginių, poilsio ar sporto paskirties inžinerinių statinių išdėstymas. Tai atliks rajono Savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo skyrius.

Susirinkime Zarasų rajono savivaldybės administracijos teritorijų planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas – savivaldybės vyriausiasis architektas Evaldas Ulianskas paaiškino, kad Savivaldybė turi pasitvirtinusi 2016 m. Tarybos sprendimu teritorijas (gatvių pavadinimai), kuriose galimas laikinųjų prekybos vietų įrengimas, tačiau schema nėra pridėta, tik nurodomos gatvės ir pan., kuriose galima prekyba.

Pavesta Savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo skyriui kuo skubiau parengti dokumentą (schemą), kurio planinėje medžiagoje būtų numatytas laikinųjų prekybos, paslaugų ir (ar) maitinimo paskirties statinių (kioskų, paviljonų, lauko kavinių aptarnavimo statinių), reklaminių įrenginių, poilsio ar sporto paskirties inžinerinių statinių išdėstymas, kuri turi būti pateikta derinti Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Zarasų skyriui. Pagal patvirtintą schemą Savivaldybės administracija organizuotų konkursus ar aukcionus statyti laikinuosius ir nesudėtinguosius statinius, o NŽT galės išduoti sutikimus tokiems statiniams įrengti.

Susitikimo dalyviai aptarė NŽT Žemės naudojimo valstybinės kontrolės metu atliktų planinių ir neplaninių žemės naudojimo patikrinimų, susijusių su savivaldybių teritorijose esančių apleistų pastatų ir statinių, metu paaiškėjusius pažeidimus ir jų šalinimą. Nutarta, kad Zarasų rajono savivaldybės administracija identifikuos apleistų pastatų savininkus ir pagal Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas taikys numatytą atsakomybę, o taip pat informuos Tarnybą apie rezultatus.

Susirinkime taip pat buvo informuota, kad Zarasų rajono savivaldybės gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų nustatymo planas yra parengtas, jis yra suderintas, tačiau dar nepatvirtintas. Dabar šio plano pagrindu Registrų centras grąžina parengtas kadastro duomenų bylas, motyvuodamas, kad suformuotas teritorijų planavimo dokumentuose sklypas kerta gyvenamųjų vietovių teritorijų ribas. Atsižvelgiant į šias aplinkybes, trukdančias pažymėti žemės sklypo ribas Nekilnojamojo turto kadastro žemėlapyje, vadovaujantis Lietuvos Respublikos teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymu bei Administracinių vienetų ir gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų ir pavadinimų tvarkymo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1996 m. birželio 3 d. nutarimu Nr. 651, Savivaldybės administracija kaip šio plano rengimo užsakovas, tarsis su plano rengėju (vykdytoju) UAB „Atamis“ dėl plano koregavimo galimybių bei plano derinimo pakartotinai su institucijomis.

Meras Nikolajus Gusevas dėl šios problemos akcentavo apie būtinybę patikrinti parengtą gyvenamųjų vietovių ribų planą ir jį koreguoti. Tarybos nariai tokio plano netvirtins ir jis nebus teikiamas Lietuvos Respublikos Vyriausybei.

Susirinkime buvo pabrėžta, kad ir ateityje bus rengiami bendri pasitarimai, siekiant rasti bendrus sprendimus, aptarti bendras problemas įgyvendinant teisės aktuose reglamentuotas pareigas bei pavestas užduotis bei funkcijas.

Parengė

Petras Ivanovas,

Mero patarėjas

Nuotraukoje – Rajono Savivaldybės vadovai ir Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Zarasų skyriaus atstovai nagrinėja žemės sklypų naudojimo problemas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite