PAREIŠKIMAS

0
21
zrs

ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS MERAS

Zarasų rajono savivaldybės tarybai

Pranešu, kad Zarasų rajono savivaldybę pasiekė informacija apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) priimtą sprendimą, kad Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė Aurelija Trimonytė supainiojo viešus ir privačius interesus ir pažeidė LR Viešų ir privačių interesų derinimo įstatymo 12 str. 2 dalį.

Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė Aurelija Trimonytė, atstovaudama savo vadovaujamai VšĮ „Sprendimų centras“, pasirašė projektų finansavimo sutartis su Europos socialinio fondo agentūra ir gavo dalinį finansavimą iš Zarasų rajono savivaldybės biudžeto.

Zarasų rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba, vadovaudamasi atliekamo audito metu gautų dokumentų informacija apie Administracijos sudarytas biudžeto lėšų naudojimo sutartis, 2020 m. gruodžio mėn. informavo Zarasų rajono savivaldybės merą ir Kontrolės komiteto narius apie galimą interesų konfliktą, nes VšĮ ,,Sprendimų centras“ iš rajono Savivaldybės biudžeto gavo 9689,80 Euro dalinio finansavimo pagal biudžeto lėšų naudojimo sutartis, o Zarasų miesto vietos veiklos grupė pritarė 5 organizacijų projektams, kurių steigėja ir/ar darbuotoja yra grupės Tarybos narė Aurelija Trimonytė. Į Zarasų miesto vietos veiklos grupės tarybą Aurelija Trimonytė deleguota Zarasų rajono savivaldybės tarybos sprendimu. 

Kontrolės komitetas, vadovaujamas Tarybos nario Kęstučio Stankevičiaus, 2021 m. sausio mėn.  svarstė galimus pažeidimus ir pasiūlė rajono Savivaldybės merui įvertinti situaciją dėl galimo interesų konflikto atstovaujant Zarasų rajono savivaldybei Zarasų miesto vietos veiklos grupėje ir spręsti klausimą dėl deleguotų rajono Savivaldybės tarybos narių tinkamo atstovavimo Zarasų miesto vietos veiklos grupės taryboje.

Atsižvelgus į Kontrolės komiteto siūlymus, buvo kreiptasi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, kuri ir priėmė sprendimą, kad Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė Aurelija Trimonytė supainiojo viešus ir privačius interesus ir pažeidė LR Viešų ir privačių interesų derinimo įstatymo 12 str. 2 dalį.

Vadovaujantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijomis dėl savivaldybės mero ir savivaldybių tarybos narių nusišalinimo tvarkos, Aurelija Trimonytė, prieš teikdama savo įstaigos projektus,  turėjo informuoti atitinkamai merą ir (ar) tarybos narius apie esamą interesų konfliktą, raštu arba žodžiu pareikšti apie nusišalinimą arba atsistatydinti iš Zarasų miesto veiklos grupės tarybos narių.

Tai, kad Aurelija Trimonytė pažeidė įstatymą, nieko nenustebino. Apie galimai padarytą pažeidimą detaliai aprašė ir fiksavo Zarasų rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba savo rašte.

Nustebino įstatymo pažeidėjos Aurelijos Trimonytės reakcija į visą šią situaciją. Susidarė įspūdis, kad ji ne tik nesigaili, kad pamynė  įstatymą, derindama viešus ir privačius interesus, bet ir kad vos ne meras kaltas, kad Zarasų rajono savivaldybės tarybos narei Aurelijai Trimonytei nepriminė prievolės vengti bet kokių situacijų, kurios gali sukelti viešo ir privataus intereso konfliktą.

Įstatymo pažeidėjai Aurelijai Trimonytei primenu, kad ji yra davusi priesaiką Lietuvos Respublikai. Šios priesaikos tekstas:  „Aš, Aurelija Trimonytė prisiekiu gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti visas savivaldybės tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus.“

Taip pat primenu, kad pažeidėja buvo aktyvi tuometinėje politinėje daugumoje, priimant sprendimą dėl 20 proc. dydžio skyrimo iš dalies finansuoti Zarasų miesto veiklos grupės projektus Zarasų rajono savivaldybės biudžeto lėšomis.

Manau, kad pamindama įstatymą, supainiodama viešus ir privačius interesus ji  pažeidė LR Viešų ir privačių interesų derinimo įstatymo 12 str. 2 dalį. Aurelija Trimonytė galimai sulaužė ir Tarybos nario priesaiką. O tą reikėtų labai atidžiai įvertinti.

Tarybos narei Aurelijai Trimonytei primenu, kad įstatymai galioja ne tik Zarasų rajono savivaldybės merui, mero pavaduotojui, administracijos direktoriui, jo pavaduotojui ar valstybės tarnautojams. Galioja ir Tarybos nariams, ne išimtis taip pat ir Aurelija Trimonytė. Badydama pirštu į kitų nuodėmes, nuo to netapsite skaidresne.

Jūsų vietoje aš nemenkinčiau moralinės (o gal ir materialinės) žalos, kurią padarėte  pažeisdama viešus ir privačius interesus. O atsiprašyčiau. Atsiprašyčiau Zarasų krašto žmonių,  savo komiteto ,,Kurk Zarasams“ bendražygių, kuriuos tokiais savo „žygiais“ nuviliate. 

Zarasų rajono savivaldybės tarybos narius kviesčiau atsakingai vertinti, ar abejotinos reputacijos Aurelija Trimonytė gali eiti Ūkio komiteto pirmininko pareigas ir spręsti ar ji nepažeidė Tarybos nario priesaikos. Siūlysiu kuo skubiau įgyvendinti Zarasų rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos rekomendaciją ir atšaukti Aureliją Trimonytę iš Zarasų miesto veiklos grupės tarybos narių.

Zarasų rajono savivaldybės meras

LSDP Zarasų skyriaus pirmininkas Nikolajus Gusevas

Pareiškimas perskaitytas Zarasų rajono Savivaldybės tarybos posėdyje, įvykusiame 2021 m. gegužės 7 d.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite