PAREIŠKIMAS

0
12
family 1466261 1280

Dėl beglobių vaikų situacijos Zarasų rajone

Praėjusi motinos diena yra puiki proga pakalbėti apie vaikus, kurie yra didžiausias mūsų turtas. Kaip gi mums sekasi rūpintis šiuo turtu? Žiniasklaidoje vis matome teigiamus atsiliepimus apie Eglės ir Rimvydo Vaitkevičių šeimyną ir nuolatinius jų išgyvenimo iššūkius oficialiai globojant ir auginant 6 vaikus. Turime ir kitą pavyzdį – Zarasų rajono Antazavės socialinių paslaugų centrą Kartų namai, vykdantį vaikų globą. Minėtai įstaigai koalicijos partneriai 2021 metams dosniai atseikėjo beveik pusė milijono Eur 24 vaikams globoti ir darbuotojams išlaikyti.

Neadekvatūs išlaikymo kaštai. Visi beglobiai vaikai lygūs, tiesa? Tačiau palyginkime vaikus esančius institucijoje ir vaikus augančius šeimynose, o tiksliau – jų išlaikymui skiriamas lėšas. 2021 m. Zarasų rajono Antazavės socialinių paslaugų centre Kartų namai – vieno vaiko išlaikymas per mėn. yra 1600 Eur. Viso Antazavėje šiuo metu yra 24 vaikai, t.y. 1600 Eur per mėnesį, taigi 1600 x 24 x 12 mėn – ir štai turime 460.800,00 Eur metinį biudžetą 24 vaikų globai. Beveik pusė milijono.

Tuo tarpu šeimynoje augančiam vienam vaikui per mėnesį skiriama 320 Eur + 700 Eur atlyginimas mamai už 4-8 globojamus vaikus. Šeimynos principu globojant 24 vaikus metinis biudžetas būtų apie 120.000,00 Eur.  24 globojami institucijoje už beveik 500 tūkst, ir 24 globojami vaikai šeimynoje už 100 tūkst. su trupučiu. Jaučiate skirtumą?

Nėra lėšų. Sklando legendos apie Kelmės rajoną, kur kiekviena šeima priėmusi į savo šeimą 4 ar daugiau beglobių vaikų, gauna 1700 eurų atlygį ir gali jiems suteikti saugų, bei pilnavertį gyvenimą. Daugelyje savivaldybių – šeimynos mama už 4-8 vaikų priežiūrą, visą parą ir be išeiginių, gauna apie 700 eurų. Yra vos kelios savivaldybės Lietuvoje, kurios moka didesnę šeimynos dalyvio išmoką, o kiti – nuosekliai laikosi žemiausios ribos, mokėti ne mažiau, nei 1,1637 minimalios mėnesinės algos, tame tarpe ir Zarasai. Toks žemas atlygis už tokį atsakingą darbą žemina Lietuvos šeimynas ir užkerta kelią kurtis naujoms. Retas jaunas, perspektyvus žmogus renkasi tokį gyvenimo būdą, net sunku tai pavadinti darbu, už itin neorų atlygį. Savivaldybės randa lėšų bendruomeninių globos namų pirkimui, jų euro remontams, bet deja pamiršta šeimynas, kuriuose, augti vaikui daug palankiau, nes pagrindiniai žmonės, tėtis ir mama, nesikeičia, būna šalia vaiko visą parą ir taip formuojamas saugumas, bei prieraišumas.

Institucijos ir šeimynos skirtumai. Terminas šeimyna reiškia kad tai yra nuolatiniai vaiko globėjai iki pilnametystės. Vaikai augdami šeimynose savo globėjus vadina mama ir tėčiu, o šeimynos namai tampa jų nuolatiniais namais (net ir po 18 m.). Šiuo metu Lietuvoje yra 54 šeimynos, kuriose auga virš 300 vaikų. Kiek šeimynų turi savivaldybė yra jos vizitinė kortelė – pasakanti kaip ji sugeba tvarkytis su beglobių vaikų gerove. Zarasų rajone turime dvi šeimynas, tai – spręskite patys.

Šeimynos siekdamos tinkamai vykdyti globėjo pareigas, ginti vaiko teises ir teisėtus interesus, norėdamos užtikrinti palankias vaikui gyvenimo, vystimosi ir ugdymo sąlygas, rengti vaiką savarankiškam gyvenimui šeimoje, bei visuomenėje turi rasti bendrą kalbą su savivaldybėmis. Deja dialogas tarp Zarasų šeimynų ir mūsų savivaldybės yra labiau popierinis, nevedantis į sprendimus.

Prašome į artimiausio Zarasų rajono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukti sprendimo projektą, kuriuo būtų numatoma skirti orų papildomą finansavimą šeimynoms, globojančioms vaikus Zarasų rajone. Tik tokiu būdu galime paskatinti šeimas atverti duris vaikams ir paaugliams, kurie dėl įvairių priežasčių negali augti su savo biologiniais tėvais.

Vienas iš gerųjų pavyzdžių kuriuos galime drąsiai įvardinti yra Panevėžys, kuris dar pernai metais patvirtino naują globotojų rėmimo ir skatinimo priemonę – pagalbos pinigus. Pagal priemonę – už globojamą iki 3 metų vaiką kas mėnesį mokamos 4 bazinės socialinės išmokos (BSI) – t.y. 156 Eur, nuo 3 iki 12 metų – 6 BSI (234 Eur), nuo 12 iki 18 metų – 8 BSI (312 Eur), neįgalųjį (vidutinė, sunki negalia) – 10 BSI (390 Eur).

ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS NARIAI

 

Aurelija Trimonytė               Daiva Kelečienė                   Nijolė Guobienė             

Kęstutis Stankevičius

Ingrida Tatarūnė                  Ignas Zavadskas                  Aurelijus Banys

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite