ZARASUOSE MINĖSIME BIRŽELIO SUKILIMO 80-METĮ

0
19
Foto sukil 1

Birželio sukilimas prasidėjo 1941 m. birželio 22 d. nacių Vokietijai užpuolus Sovietų Sąjungą ir vyko savaitę – birželio 22–28 d. Jis buvo Lietuvos aktyvistų fronto (LAF) vadovaujamas. Siekta  atkurti Lietuvos Nepriklausomybę. Birželio 23 d. rytą per Kauno radiją sukilėlių vadas Leonas Prapuolenis paskelbė apie Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą ir Lietuvos laikinosios Vyriausybės sudarymą (kartu buvo paskelbta ir vyriausybės sudėtis). Pirmame sukilėlių laikraščio ,,Į laisvę“ numeryje išspausdinta per radiją skelbta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo deklaracija.

Prasidėjęs karas neleido suskaičiuoti, kiek Lietuvoje iš viso būta sukilėlių. Literatūroje pateikiami skaičiai svyruoja nuo 10 tūkst. iki 100 tūkst. Tiksliai nežinoma, kiek žuvo ir kiek buvo sužeista. Bostono „Lietuvių enciklopedijos“ duomenimis, žuvo 2,7 tūkst. sukilėlių, kalėjimuose nužudyta per 1,5 tūkst. kalinių ir sužeista per 4 tūkst. žmonių. Vilniuje, Rasų kapinėse, palaidoti 24 sukilėliai.

Birželio 21 d. (pirmadienį) šis svarbus Lietuvai įvykis bus paminėtas ir Zarasuose.

 Renginio, skirto 1941 m. Birželio sukilimo 80-osioms metinėms paminėti bei stogastulpiui Lietuvos karininko Afanasijaus Kazano (1898–1953) šeimos atminimui  atidengti, programa:

 

14 val. Vėliavos pakėlimas (prie apžvalgos rato)

Zarasų krašto muziejuje:

Parodos ,,Zarasiškiai 1941 m. Birželio sukilime” pristatymas.

Valdo Rakučio, Lietuvos karo istoriko, humanitarinių mokslų daktaro, profesoriaus bei Lietuvos Respublikos Seimo nario, pranešimas „1941 m. birželio 23 sukilimo priežastys ir reikšmė“.

Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojo Rimanto Jurevičiaus pranešimas „Lietuvos karininkas Afanasijus Kazanas – mūsų krašto didvyris“.

Afanasijaus Kazano anūko Vigirdo Mackevičiaus, Lietuvos matematiko, habilituoto fizinių mokslų daktaro, dalijimasis prisiminimais.

Smėlynės–Vilniaus g. skvere:

15.30 val. Stogastulpio Lietuvos karininkui Afanasijui Kazanui atidengimas. 

TS-LKD Zarasų skyriaus pirmininkės Vaidos Lazdauskienės mintys apie atminimo įamžinimo svarbą.

Muzikuos Simonas Navickas.

Kviečiame dalyvauti

Muziejuje privaloma laikytis saugaus atstumo ir dėvėti apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones.

Renginyje gali būti filmuojama ir fotografuojama.            

Parengė Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

A Kazanas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite