TRADICINIS JONINIŲ LIETUS NEUŽGESINO „DEGIOS RASOS“

0
30
DSC 8160

Šiais metais Joninės – visų labai lauktas, pirmas didesnės apimties renginys Zarasuose po griežtų kultūros suvaržymų dėl karantino. Toks renginys reikalavo iš ties kruopštaus pasiruošimo, nes be spalvingo koncerto scenoje reikėjo detaliai suplanuoti ir gražiųjų šiaudinių skulptūrų, Zaraso ežere atsiradusių po plenero „Degi rasa“, uždegimo procesą, bei susigaudyti dažnai besikeičiančių renginių organizavimo būtinų sąlygų sąrašuose. Išliko reikalavimas registruoti renginio žiūrovus, dėl kurio kilo daugiausiai diskusijų, tačiau norime pasidžiaugti, kad visgi mūsų žiūrovai ir dalyviai yra sąmoningi ir atsakingi, todėl ir pati šventė įvyko sklandžiai, o turiningo koncerto ir ugninių skulptūrų vaizdai mūsų atmintyje išliks dar ilgai.

Joninių šventė prasidėjo nuo tradicinių vainikų pynimo ir įvairiausių burtų, kuriuos žiūrovams pristatė trys žyniuonės, žolininkės ir burtininkės – Marytė Dorogina, Valerija Makaveckienė ir Aušra Mačiulytė. Kartu su jomis galima buvo ir ant šluotos paskraidyti, ir į ateitį pažvelgti. Scenoje pasirodymą pradėjo svečių folkloro kolektyvas „Žaisa“ iš Kauno, o pagrindiniame koncerte, kurį ruošė Zarasų kultūros centro etnografė Diana Skvarčinskaitė ir mėgėjų meno kolektyvų vadovė Dovilė Rzeźniczak, pasirodė scenos išsiilgę Zarasų kultūros centro kolektyvai „Ežerūnas“ (vad. Inga Zakarauskienė), „Ąžuolinis“ (vad. Jovita Mikutavičienė), „Seluona“ ir „Čiūta“ (vad. Diana Skvarčinskaitė), „Luodis“ (vad. Dovilė Rzeźniczak), „Jovingė“ (vad. Inga Mikutavičienė), „River“ (vad. Elžbieta Juškėnienė), projekto „Atrask paguodą“ šokėjai (vad. Valdemaras Skardžius) bei Gintaro Andrijausko jungtinė Zarasų rajono kapela (muzikantai iš Smalvų, Suvieko, Zarasų). Koncerto pradžioje iškilmingai paminėti ir Zarasų rajono mero Nikolajaus Gusevo pasveikinti ugninių skulptūrų autoriai – Eglė Valentė, Rūta Ona Čigriejūtė, Rytas Jonas Belevičius, Kazys Venclovas, Žilvinas Danys, Gabrielius Kuliešius ir Ričardas Dubaka – kurie savo ruožtu pasveikino zarasiečius ir kiekvienas palinkėjo to, ką simbolizuoja jų sukurtos skulptūros – skalsos, gyvybiškumo, daugiau šviesos gamtoje ir širdyse.

Artėjant misterijos „Ugninis paparčio žiedas“ laikui, kai turėjo suliepsnoti šiaudinės skulptūros, visi ne juokais išgyveno jaudulį – o kaip gi pavyks uždegti prieš pat koncertą pasipylusios liūties permerktas figūras? Nuoširdžiai dėkojame Zarasų priešgaisrinės apsaugos tarnybos ugniagesiams, kurie kantriai liepsnomis glostė permirkusius šiaudus, kol jie pagaliau įsidegė ir padovanojo mums ypatingą reginį. O po įspūdingų vaizdų renginio žiūrovus šokti iki vidurnakčio kvietė gyvo garso grupė „Dreams“, kurie savo populiariąja muzika sudrebino visą salą.

Skulptūroms sudegus šiuos ugninius vaizdinius ilgam išsaugos salos teritorijoje įsikūrusios QR kodų lentelės, kurias surasti jums padės Gintarės Laurikėnienės nupieštas Zaraso ežero salos žemėlapis. Tai kita projekto „Degi rasa“ – degančių skulptūrų pleneras Zaraso ežero saloje“ dalis – žaidimas „Kodas – Joninės“, apie kurį daugiau kviečiame sužinoti apsilankius Zarasų kultūros centro internetinėje svetainėje www.zkc.lt.

Na o po švenčių visuomet norisi dar kartą padėkoti visiems, kurie padėjo ir nuolat padeda mums organizuoti renginius bei įgyvendinti gražias idėjas Zarasuose: „Wake Inn Zarasai“, UAB „Akadas“, VšĮ „Inovatorių slėnis“, informaciniams partneriams LRT televizijai, laikraščio „Zarasų kraštas“ redakcijai, portalui www.zarasuose.lt., partneriams Zarasų priešgaisrinės apsaugos tarnybai, Zarasų turizmo ir verslo informacijos centrui, Zarasų miesto seniūnijai ir Zarasų sporto centrui. Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro projektą „Degi rasa“ – degančių skulptūrų pleneras Zaraso ežero saloje“ iš dalies finansavo Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro

kultūrinės veiklos ir projektų vadybininkė

Aleksandra Pulokienė

DSC 7064

DSC 7289

DSC 7334

DSC 7392

DSC 8151

DSC 8309

Logotipai LTKT ZRS ZKC 01

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite