LIEPOS 6-OJI – VALSTYBĖS (LIETUVOS KARALIAUS MINDAUGO KARŪNAVIMO IR ,,TAUTIŠKOS GIESMĖS“) DIENA

0
46
vytis

Zarasų krašto muziejuje

Nuo 14 val. Vyčio paramos fondo parengtos JAV lietuvio Gintaro Karoso darbų parodos „Vytis – Lietuvos ir lietuvių” (simboliai, rėmę Lietuvos laisvę) ir zarasiškio Daliaus Bučenkos senovinių radijo imtuvų kolekcijos iš Tiltiškių vandens malūno-muziejaus nemokamas lankymas iki 22 val.

Zarasų viešosios bibliotekos kiemelyje

20.00 val. ,,Kanonas Barborai Radvilaitei“ (režisierė Gražina Karlaitė). Vaidina Zarasų ir Visagino jaunimas

21 val. – ,,Tautiškos giesmės“ giedojimas ant apžvalgos rato

Kviečiame Lietuvos himną giedoti laikantis saugaus atstumo.

Po to Zarasų kultūros centro folkloro ansamblio ,,Seluona“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė),  solisto Viktoro Lapėno bei senjorų tautinių šokių kolektyvo „Ąžuolinis“ (vadovė Jovita Mikutavičienė) koncertas.

                     

P. S. Esant nepalankiam orui, renginys bus perkeltas į muziejų.        

Maloniai kviečiame dalyvauti. Renginiai nemokami.

Renginyje bus filmuojama ir fotografuojama.

 

Renginį finansuoja Zarasų rajono savivaldybė

                          

Renginio partneriai: Zarasų kultūros centras, Vyčio paramos fondas,  Zarasų viešoji biblioteka, Zarasų žirgų sporto asociacija,  draugija ,,Laisvės aukuras“, aeroklubas ,,Orlėkis“, Zarasų miesto seniūnija.

                      Liepos 6-oji – Valstybės diena – simboliškai laikoma pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo  karūnavimo data, švenčiama nuo 1991 m.

                      Mindaugas karūnuotas 1253 liepos 6 d. Dažnai jis laikomas pirmuoju lietuvių genčių suvienytoju ir Lietuvos valstybės įkūrėju, nors kai kurie istoriniai šaltiniai teigia, jog Lietuvos valstybė egzistavo dar prieš Mindaugui tampant valdovu. Nepaisant to, Mindaugo karūnavimas reiškė, kad Lietuva kaip valstybė buvo pripažinta Europos mastu.

                      Ši diena simbolizuoja Lietuvos, kaip politinio vieneto, pradžią ir suklestėjimą. Nuo jos prasideda vieningos Lietuvos, o ne atskirų genčių, istorija. Nors Mindaugas apsikrikštijo 1251-aisiais, iki karūnavimo jam dar teko įrodyti, jog yra tikrai to vertas. Netrukus po krikšto dabartinės Vilniaus arkikatedros teritorijoje buvo pastatyta pirmoji Katedra. Pirmasis Lietuvos Vyskupas Kristijonas netgi gavo teisę steigti aukštąją mokyklą. Šie faktai įrodo Lietuvos pripažinimą ir įtraukimą į Europos valstybių draugiją. Deja, 1263-aisiais Mindaugas kartu su įpėdiniais buvo nužudytas ir Lietuvos vakarėjimo tendencija buvo pristabdyta.

                      Mindaugo karūnavimo diena švenčiama jau daugelį metų. Ji buvo minima dar ir tarpukariu. Sovietmečiu bet kokios patriotizmo apraiškos dažnai buvo slopinamos, taigi šventė nebuvo minima taip iškilmingai kaip šiandien atkūrus nepriklausomybę. Lietuvos Seimas 1990-aisiais įtraukė šią datą į valstybinių švenčių sąrašą, taip grąžindamas jai pradinį  ypatingą  statusą.                  

                      2019-aisiais, balandžio mėnesį, Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė liepos 6-ąją ne tik Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, bet ir „Tautiškos giesmės“ diena. „Tautiškos giesmės“ giedojimo iniciatyva jau spėjo tapti gyva mūsų tautos tradicija. Tai tikras įrodymas, jog ir nedidelė tauta gali sukurti didelius bei reikšmingus dalykus.

                     

Parengė Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite