KVIEČIAME Į KONCERTĄ

0
17
kolektyvas

Kviečiame liepos 24 d. (šeštadienį) 14 val., į Vilniaus Totorių kultūros centro folkloro kolektyvo „Ilsu” koncertą Zarasų viešosios bibliotekos renginių salėje.
Lietuvos Seimui paskelbus 2021 m. Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais norime juos paminėti atkreipdami dėmesį į totorių kultūros paveldą – istoriją, religiją, papročius, kulinarinio paveldo pažinimą, kaip visa tai įtakojo vietos kultūrą.

Lietuvos valstybės istorija yra neatsiejama nuo šimtmečiais greta lietuvių gyvuojančių tautų. Viena iš jų – totoriai. Totorių musulmonų sunitų bendruomenę dažnas mūsų pažįsta per kulinarinį paveldą – šimtalapius ir dolma – balandėlius, kurie seniau buvo sukami į vynuogių lapus. Totoriai yra ir viena seniausių religinių bendruomenių Lietuvoje – Didysis kunigaikštis Vytautas atvežė gausią, apie 15 tūkst. totorių bendruomenę į Lietuvą dar XII–XIV a.

Sėkmingai įgyvendinti projektai apie Ignalinos krašto piliakalnius, dvarus ir bažnyčias. Šis projektas yra tęstinis, skatinantis domėtis valstybės praeitimi, jos istorija, kultūra, stiprinant toleranciją ir pagarbą kitų tautybių žmonėms. Utenos regione yra išlikusių totorių gyvenimo, kultūros pėdsakų. Tai ne tik žmonės, bet istorijos paminklai, gatvių, kaimų pavadinimai ir nematerialus kultūros paveldas (patiekalai, šokiai, dainos, religija). Bendradarbiaujant su projekto partneriais – mokslininkais, istorikais, totorių kultūros žinovais, profesionalias atlikėjais ir meno mėgėjų kolektyvais skatinsime totorių kultūros, paveldo pažinimą, kaip praeities šaltinio ateities kartoms vaidmenį. Projekto veiklos praplės regiono kultūrinių veiklų įvairovę, padės atskleisti regione gyvenančių totorių savitumą, jų kultūros įtaką vietos kultūrai.

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo visuomenei projektą „Totorių istorija žadina vaizduotę“. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos Kultūros ministerija.

Projekto partneriai: ANP ir Labanoro regioninis parkas, Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Utenos A. ir M. Miškinių biblioteka, Visagino viešoji biblioteka, Totorių kultūros centro folkloro kolektyvas „Ilsu“, Ignalinos krašto muziejus, Viešoji įstaiga „Mūsų Ignalina“.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite