DĖL VIETINĖS RINKLIAVOS UŽ KOMUNALINIŲ ATLIEKŲ SURINKIMĄ IŠ ATLIEKŲ TURĖTOJŲ IR ATLIEKŲ TVARKYMĄ

0
42
uratc

Atliekų deginimas sukuria papildomas sąnaudas atliekų tvarkytojams ir gyventojams
Augant ES reikalavimams tvariam atliekų tvarkymui ir siekiant, kad kuo didesnis atliekų kiekis būtų perdirbtas ir panaudotas, jau nuo praėjusių metų degios atliekos yra vežamos į deginimo įrenginius Kaune, kur paverčiamos šilumos ir elektros energija. Šis reikalavimas atsirado dar 2017 m. Seimui priėmus Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas ir pradėtas įgyvendinti 2020 m. Praėjusiais metais iš Utenos regiono į deginimo įrenginius išvežta beveik 7 000 tonų degių medžiagų. Šiais metais į deginimo įrenginius privaloma išvežti dar 10 000 tonų degių atliekų.

Energetinę vertę turinčių atliekų deginimas padeda mažinti atliekų kiekį sąvartynuose ir gamina pigesnę bei gamtos išteklius taupančią energiją, tačiau tuo pačiu atsiranda ir papildomos išlaidos tiek atliekų tvarkytojams, tiek gyventojams. Tokios papildomos išlaidos šiais metais Utenos regione sudarys iki 500 tūks. eur, kas ir lėmė atliekų tvarkymo įmokos didėjimą.

Taršos mokesčiu siekiama mažinti neperdirbamų atliekų kiekį
Atliekų tvarkymo sąnaudos privalomai didėja ir dėl dar vienos aplinkybės, kuri susijusi su Seimo priimtu Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymu, pagal kurį kasmet didinamas taršos mokestis. Šis mokestis mokamas už visas sąvartyne šalinamas (nedeginamas ir kitaip neperdirbamas) atliekas, todėl labai svarbu, kad kuo daugiau atliekų būtų perdirbama.

Jau 2021 metais taršos mokestis auga nuo 5 iki 10 Eur už toną, 2022 m. augs iki 15 Eur už toną, o 2024 m. – iki 25 Eur už toną. Per ketverius metus šis mokestis padidės 5 kartus. Tikimasi, kad šis mokestis padės mažinti nedegių ir neperdirbamų atliekų kiekį sąvartynuose.

Zarasų rajono savivaldybės atliekų kiekiai
Atliekų kiekis, atvežamas iš Zarasų rajono savivaldybės į Utenos regiono nepavojingų atliekų sąvartyną, kasmet auga. 2019 metais buvo surinkta ir atvežta 3082,18 tonų, 2020 metais buvo surinkta ir atvežta 3331,64 tonų atliekų.
Įvertinant papildomas išlaidas, susijusias su atliekų tvarkymu ( atliekų deginimo sąnaudas ir taršos mokestį), vienos tonos atliekų tvarkymo kaina nuo 2021 metų liepos 1 dienos pakyla 32,31 proc

Rinkliavos mokėjimas
Dėl išaugusių atliekų tvarkymo sąnaudų yra perskaičiuoti ir vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą (toliau – Rinkliavos) dydžiai, kurie įsigaliojo nuo 2021 metų liepos 1 dienos.

Zarasų rajono gyventojus ir įmones jau pasiekė Rinkliavos mokėjimo pranešimai už 2021 metus. Rinkliavą sudaro dvi dalys – pastovioji ir kintamojį.

Pastovioji Rinkliavos dedamoji skaičiuojama pagal atitinkamos kategorijos nekilnojamojo turto vienetų skaičių arba pagal nekilnojamojo turto plotą.

Kintamoji Rinkliavos dedamoji skaičiuojama pagal objektui priskirtų konteinerių skaičių, tūrį ir ištuštinimo dažnį. Pagal faktiškai 2020 metais susidariusį atliekų kiekį tam tikrose nekilnojamojo turto kategorijos objektuose, apskaičiuotas minimalus konteinerių ištuštinimas per metus, tenkantis tos rūšies nekilnojamojo turto objektams. Pagal tai apskaičiuotas kintamosios Rinkliavos dedamosios dydis, kuris ir įrašytas į mokėjimo pranešimą. Jei jūsų konteineris 2020 metais buvo ištuštinamas ir išvežamas dažniau, kintamoji dalis pagal konteinerių ištuštinimo faktinį skaičių yra įkelta į 2021 metų mokėjimo pranešimą eilutėje “Perskaičiavimas už 2020 m. viršytą minimalų konteinerių ištuštinimą“.

Mokėjimo pranešime už 2021 metus, prie kiekvieno objekto yra įrašytos dvi eilutės pastoviosios ir dvi kintamosios dalies. Pirmosios (viršutinės) pastoviosios ir kintamosios dalies eilutės (mėnesių skaičius 6) yra apskaičiuotos už pirmąjį 2021 metų pusmetį (sausio- birželio mėnesius), pagal iki 2021-06-30 galiojusius įkainius. Antrosios (apatinės) pastoviosios ir kintamosios dalies eilutės (mėnesių skaičius 6) yra apskaičiuotos už antrąjį šių metų pusmetį (liepos – gruodžio mėnesius), pagal nuo 2021-07-01 įsigaliojusius įkainius.

Visais atvejais, kilus klausimams dėl vietinės rinkliavos , prašome kreiptis UAB į „Utenos regiono atliekų tvarkymo centras“ rinkliavos administravimo padalinio darbuotojus. Adresas – Savanorių g. 2, Zarasai, (1 aukštas, 4 ir 5 kabinetas). Tel. +370 670 28357; +370 670 28259; el. paštai: zarasai.rinkliava2@uratc.lt ir zarasai.rinkliava1@uratc.lt

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite