ANTALIEPTĖS BIBLIOTEKA PAMINĖJO 80-METĮ

0
24
Antaliept 1

Liepos 31 dieną vyko Antalieptės bibliotekos šventė, skirta bibliotekos 80-mečiui. Paminėjimo renginys prasidėjo Antalieptės himnu (žodžiai Petro Guntulio, muzika Fausto Latėno), po kurio tylos minute pagerbti į amžinybę išėję bibliotekininkai, dirbę Antalieptės bibliotekoje. Malonu, kad į renginį atvyko ilgametė Antalieptės bibliotekos darbuotoja Regina Kuliešienė, Gaila, kad dėl sveikatos renginyje nedalyvavo Janina Mieželienė, Antalieptės bibliotekoje dirbusi beveik 60 metų nuo 1950 m., puikiai žinanti ir aprašiusi šios bibliotekos kūrimosi istoriją. Renginyje jai atstovavo dukra Aušra Bukienė. Renginyje dalyvavo ir 1968–1971 m bibliotekoje dirbusi bibliotekininkė Virginija Misiūnaitė-Kiliuvienė.

Biblioteką jubiliejaus proga sveikino kanauninkas, Dusetų ir Antalieptės parapijų klebonas Stanislovas Krumpliauskas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas. Sveikino ir prisiminimais dalinosi, padėkos raštus ilgametėms darbuotojoms įteikė Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius. Žiupsnelį prisiminimų išsakė kraštietis rašytojas, kraštotyrininkas Vytautas Indrašius. Rašytojas padovanojo bibliotekai savo knygų. Zarasų viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė, dėkodama už darbą Antalieptės bibliotekoje buvusiems ir dabar dirbantiems darbuotojams, visiems įteikė padėkos raštus. Gražius sveikinimo žodžius išsakė Antalieptės seniūnas Arvidas Saulius, vietos politikai, Zarasų rajono savivaldybės Tarybos nariai Olga Raugienė ir Domijanas Popovas.

Prisiminimais apie Antalieptės bibliotekos veiklą dalinosi mokytoja Danutė Rubliauskienė, ilgametė bibliotekininkė Regina Kuliešienė. Renginyje skambėjo muzikiniai intarpai – Mykolo Piurko, Elenos Laurikėnaitės, Gintarės Laurikėnienės ir Loretos Alaunienės atliekamos dainos. Bibliotekos šeimininkė Eglė Steponavičienė dėkojo svečiams, aktyviausiems skaitytojams, rėmėjams, pagalbininkams.

Iš bibliotekos istorijos
1941 m. Antalieptėje Lietuvos švietimo liaudies komisariatas įsteigė valstybinę viešąją biblioteką. Tačiau karo metu Antalieptės biblioteka visiškai sunaikinta. Neliko nei vienos knygos, nes biblioteka sudegė. Leidinio „1943 m. Lietuvos viešosios bibliotekos“ duomenimis Antalieptės viešoji biblioteka turėjo 349 egz. knygų, buvo 107 skaitytojai. Per mėnesį išduota 68 tomai. Veikė skaitykla. Patalpos patenkinamos.
Biblioteka buvo perkėlinėjama iš vienų prastų patalpų į kitas prastas, susidarius avarinei situacijai biblioteka perkelta į vidurinės mokyklos pastatą, kuriame biblioteka išbuvo apie 20 metų. Vėliau biblioteka perkelta į Antalieptės vienuolyno patalpas kuriose ir glaudėsi daug metų.
Nuo 2011 m. Antalieptės biblioteka, įsikūrusi daugiafunkciniame moderniame pastate, tapo puikia literatūros ir meno erdve. Bibliotekoje sukurtos erdvės bendruomenės narių bendravimui, atskiros erdvės vaikams bei paaugliams, įrengta skaitykla su naujausiais periodiniais leidiniais, erdvė renginių organizavimui, bendruomenės narių kūrybos rezultatų pristatymui, lauko skaitykla, šiltuoju metų laiku įsikurianti bibliotekos terasoje.
Bibliotekos įsiliejimo į bendruomeninį ir kultūrinį gyvenimą dėka biblioteka yra nuolatinio bendravimo ir gyventojų susibūrimo vieta, pagrindinis traukos centras savo vietovėje. Bendradarbiavimas su kitomis institucijos yra abipusiai naudingas. Biblioteka turi galimybę savo veiklas perkelti už bibliotekos ribų, vykdyti informacinę sklaidą ir naudodamasi turimais informaciniais resursais šviesti visuomenę. Antalieptės bibliotekoje nuolat veikia tautodailės darbų parodos, bendradarbiaujama su menininkais, organizuojami susitikimai su rašytojais ir vietos literatais.

Parengė Stanislova Bikulčiūtė, vyriausioji metodininkė.

Gabijos Steponavičiūtės, Eglės Steponavičienės, Olgos Raugienės nuotraukos

Antaliept 2

Antaliep 3

Antaliept 5

Antaliept 6

Antaliept 8

Antaliept 9

Antaliept 10

Antaliept 11

Antaliept 12

Antaliept 13

Antaliept 14

Antaliept 16

Antaliept 17

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite