STARTUOJA AKCIJA „MEDŽIOKLĖ“: STIPRINAMA TAURIŲJŲ ELNIŲ IR BRIEDŽIŲ APSAUGA

0
13
medziokle

Intensyviausiu tauriųjų elnių ir briedžių rujos metu stiprindamas šių žvėrių apsaugą, Aplinkos apsaugos departamentas nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 15 d. organizuoja akciją „Medžioklė“.

„Rujodami žvėrys įnirtingai ieško naujų teritorijų, patelių, varžovų, todėl nėra tokie budrūs ir gali tapti lengvu brakonierių grobiu. Taigi akcijos metu bus suaktyvinta medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudojimo kontrolė. Aplinkosaugininkai, vykdydami reidus, dažniau tikrins pirminio žvėrių apdorojimo aikšteles, stabdys, ypač tamsiu paros metu, pažeidimais įtariamų asmenų transporto priemones, taip pat, kilus įtarimų, galės patikrinti ir medžiotojo blaivumą“, – sakė Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

Apie vykdomas priemones ir išaiškintus pažeidimus bus informuojami medžiotojų klubai ir būreliai, bendradarbiaujama su vietos bendruomenių atstovais.

„Nors medžioklė tokiu laikotarpiu, kai gyvūnai žmogaus mažiau saugosi, gali atrodyti negalima, atkreipiame dėmesį, kad medžiojami tik selekciniai arba pasiekę trofėjinę brandą patinai, o perspektyvūs žvėrys neliečiami“, – teigė M. Ramanauskienė.

Medžiotojai privalo nepamiršti, kad tauriųjų elnių patinų medžioklė leidžiama nuo rugpjūčio 15 d. iki sausio 31 d. (tik medžiotojams selekcininkams), patelių ir jauniklių – nuo spalio 1 d. iki sausio 31 d.

Briedžių patinai medžiojami nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. (tik medžiotojai selekcininkai), patelės – nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d., jaunikliai – nuo spalio 1 d. iki sausio 31 d.

Įdomu tai, kad per rują taurieji elniai ar ir briedžiai mažai maitinasi ir netenka apie penktadalio svorio.

Taip pat tauriųjų elnių ir briedžių rujos metu pareigūnai prašo vairuotojų atsargumo. Ypač atidiems reikėtų būti keliuose netoli miškų ir ten, kur pastatyti įspėjamieji ženklai, kad per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai, – rujos laikotarpiu didėja rizika, jog laukinis gyvūnas išbėgs į važiuojamąją kelio dalį.

Primename, kad nuo šių metų sausio 1 d., įsigaliojus teisės aktams, aplinkosaugininkai, įtardami, kad medžioklėje dalyvaujantis medžiotojas yra neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, turi teisę tikrinti, ar jis yra neblaivus ar apsvaigęs.

Taigi, aplinkosaugos pareigūno reikalavimu įtariamas asmuo – medžiotojas – privalo leistis Vyriausybės nustatyta tvarka būti patikrinamas dėl neblaivumo ar apsvaigimo nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Esant įtarimų dėl neblaivumo ar apsvaigimo, kai medžioklėje dalyvaujantis medžiotojas nesutinka tikrintis, ar užfiksavus, kad asmuo yra neblaivus ar apsvaigęs, aplinkosaugininkai turi teisę neleisti šiam medžiotojui dalyvauti medžioklėje.

Jeigu įtariamas neblaivumu medžiotojas per tikrinimą dėl savo būklės negali atlikti veiksmų, kad būtų išmatuotas alkoholio kiekis kraujyje, aplinkosaugininkas nustatyta tvarka kreipiasi į policijos įstaigą prašydamas pristatyti medžiotoją į asmens sveikatos priežiūros įstaigą atlikti medicininės apžiūros.

Kiekvienas tikrinimo atvejis, kai etilo alkoholio koncentracija iškvėptame ore yra didesnė už nustatytą leidžiamą (0,41 promilės ar daugiau), surašomas administracinio nusižengimo protokolas ir pažeidimą padaręs asmuo traukiamas atsakomybėn.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai dėkoja gyventojams už sąmoningumą ir apie pastebėtus gamtosaugos pažeidimus prašo pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tiesiogiai AAD telefonu 8 (5) 273 2995.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite