ATIDARYTA PARODA „12 PASAULIŲ: ŠIUOLAIKINIAI ČEKŲ KNYGŲ VAIKAMS IR PAAUGLIAMS ILIUSTRUOTOJAI“

0
18
DSC0001

Š. m. rugsėjo 21 d. Zarasų viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta Čekijos Respublikos kultūros sklaidos centro „Czech Centres“ paroda „12 Pasaulių: šiuolaikiniai čekų knygų vaikams ir paaugliams iliustruotojai“. Parodos atidaryme dalyvavo Čekijos Respublikos ambasadorius Vitas Korseltas (Vit Korselt), ambasados darbuotoja Laura Vancevičienė, Zarasų miesto mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius.

Ekspozicijoje pristatyta 12 šiuolaikinių čekų knygų vaikams ir paaugliams kūrėjų, iliustruotojų bei komiksų autorių: Davidas Böhmas, Pavelas Čechas, Danas Černý, Lucie Dvoräkovà, Renàta Fučikovà, Vendula Chalàkovà Lenka Jasanskà, Lucie Lomovà, Galina Miklinovà, Petras Nikl, Jaromiras Plachý, Vhrsti.

Garsūs ir daugeliui žinomi Čekijos vaikų knygų iliustruotojai – Zdemèkas Mileris, Kvèta Pacovskà, Miroslavas Šašekas, JiřI Tmka, Štèpànas Zavrèlis, Helena Zmatlikovà. Tačiau kas šiandien seka jų pėdomis? Kas pelno pripažinimą Čekijoje ir svetur? Dvylika naujų vardų ir dvylika savitų pasaulių. Originalus kiekvieno jų braižas atsiskleidžia knygose, kurias giria ir kritikai, ir skaitytojai, daugelį jų atpažįsta bei susitikimo su jais laukia užsienyje. Šiuolaikinė čekų iliustracija klesti, dažnai ji persmelkta paslaptingumo ir fantastiškumo. Iliustracijos transformuojasi į kitas meno rūšis: filmus, performansus, muziką, teatrą, fotografiją. „Šiandienos jaunieji kūrėjai kuria savo naują pasaulį. Kuo daugiau pasaulių pažįsti, tuo įdomesnis ir paties gyvenimas“, – teigia parodos kuratorius Radimas Kopàč.

Parodos tekstai buvo išversti į daugiau nei dešimt kalbų ir daugiau nei dvidešimtyje šalių – Vokietijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Vengrijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje, Belgijoje, Danijoje, Suomijoje, Ispanijoje, JAV, Brazilijoje, Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje, Pakistane – surengta per šešiasdešimt atidarymų šimtams tūkstančių visų amžiaus grupių lankytojų.

Muzikinius kūrinius atliko Zarasų meno mokyklos moksleiviai: Luka Novičenko, vadovė Danguolė Petrašiūnienė, Andrius Kalėda, vadovė Šviesuolė Venslovaitė, Mildutė Kuosaitė ir Darius Kuosa, vadovai Vladimiras Mazniovas ir Jūratė Tumėnienė. Parodos atidaryme dalyvavo Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos moksleiviai.

Paroda Zarasų viešojoje bibliotekoje veiks nuo rugsėjo 21 iki spalio 28 d.

 

Zarasų viešosios bibliotekos informacija

 DSC0003

 DSC0006

 DSC0007

 DSC0008

 DSC0009

 DSC0014

 DSC0016

 DSC0020

 DSC0025

 DSC0028

 DSC0031

 DSC0038

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite