VASARĄ SKAITĖME KITAIP SU GERUOJU SKAITYMO VIRUSU

0
39
VAsaraskaitomekitaip 2021 LOGO

Zarasų viešoji biblioteka ir padaliniai vaikus vasarą kasmet pakviečia į skaitymo programos „Vasarą skaitome kitaip“ veiklas. Bibliotekininkės kvietė visus „užkrėsti geruoju skaitymo virusu“. 2021 metais kasmetinėje programoje dalyvavo 258 dalyviai vaikai ir jaunuoliai. Per vasarą suorganizuota 83 užsiėmimai. Dalyviai perskaitė 1969 knygas ir sukūrė 369 darbelius. Kaip įprasta, veiklos vyko už bibliotekos sienų – pievose, paežerėse, sporto aikštelėse. Pagrindinės veiklų temos buvo susijusios su literatūros apie gamtą populiarinimu, pripažintų vaikų rašytojų pristatymu ir krašto pažinimu.

TRUMPAI
Daugiausia programos dalyvių surinkusi biblioteka – VLS (55), Antalieptė (39), Dusetos (21)
Daugiausia programos lankytojų sutraukusi biblioteka – VLS (117), Antalieptė (105) Dusetos (82)
Daugiausia knygų perskaičiusi komanda – Antalieptės (446), Dusetos (384), Samaniai (202)

VEIKLŲ APŽVALGA
Zarasų viešojoje bibliotekoje vyresnioji bibliotekininkė Zina Černovienė organizavo edukacinę programą „Džiaukimės vasara skaitydami, klausydami, žaisdami ir kurdami“. Ja buvo siekiama supažindinti dalyvius su bibliotekos paslaugomis vaikams ir premijuotais ir naujais užsienio ir lietuvių autorių kūriniais, skatinančiais pozityvius jausmus. Dalyviai skaitė anksčiau moksleivių dalyvavusių pasakų kūrimo popietėse sukurtą pasaką, sklaidė aplikacijų ir piešinių knygas. Stebėjosi prancūzų iliustratorės Frederigue Bertrand šifruotais paveikslėliais žiūrimais naudojant grotelių tinklelį. Susikūrė knygeles pagal italų dizainerio Bruno Munari dizainą. Išklausę ir aptarę terapinę pasaką „Drūlija ir diena NE“ (aut. Inga Narijauskienė), žaidė grįžtamojo ryšio programos žaidimą „Balansas“, skatinantį susikaupti ir valdyti savo emocijas, o jausmus vaizdavo smėlyje. Dalyvavo literatūrinėse viktorinose žaisdami judesio žaidimą-viktoriną su KINECT įranga. Perskaitę nuotaikingą pasakėlę apie katiną, kuris mėgo būti išgelbėtas patys iš popieriaus kūrė šį personažą, sugalvojo katinėliams vardus. Populiariausias buvo vardas Murka. Perskaitę Selemono Paltanavičiaus kūrinį „Sniego žmogelių žiema“, personažus – varnas, žvirblį, sniego žmogelius kūrė 3D pieštukais. Po pažinties su literatūra apie pievų gyventojas sraiges, jas taip pat pamėgino sukurti 3D pieštukais. Zaraso ežero pakrantėje tyrinėjo augmeniją, nusipynė floristinius kilimėlius Paskutiniosios popietės dalyviai išklausę Brigitos skaitomą pasakėlę apie boružę Liputę ir pasidaliję patirtimis apie draugystę, vaškiniais pieštukais piešė pasipūtėlę aguoną, 3D pieštukais – Liputę.
Antalieptės bibliotekoje vyko edukacinės veiklos „Spalvoto smėlio magija“ ir „Foto lenktynės“. Nauja technika dalyviai iš spalvoto smėlio gamino knygoms skirtukus, o foto lenktynėse – žaidime fotografavosi pažymėtoje vietoje, kurias turėjo surasti.
Antazavės bibliotekoje renginiai buvo siejami su vasaros mėnesių pavadinimais. Pasiūlyta savarankiška viktorina „Berželio monai“, matematinis galvosūkis „Liepos laiškai“, duomenų atvaizdavimas vizualiai „Rugio telegrama“.
Avilių bibliotekoje pagrindinis veiklų akcentas – lietuvių liaudies senoviniai žaidimai. Aplankyti Avilių kaimo kapinėse esantys kryžiai, pabrėžiant, kad 2021 metai yra skulptoriaus J. Zikaro metai. Gamtoje rišti levandų ryšulėliai namams kvėpinti, daryti vasaros kvapų konservai (iš šalavijų, čiobrelių, pelynų, beržų lapų).
Baibių biblioteka visus kvietė skaityti savarankiškai, vaikus linksmai užėmė Vaikų gynimo šventėje.
Degučių biblioteka siekė populiarinti knygą ir parodyti, kad skaitymas nėra laiko švaistymas
Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje veiklų pagrindinė tema „Kur knygutė mus nuves“. Skaitymo „virusas“ tarp skaitytojų plito įvairiais būdais. Geras startas buvo duotas popietėje-piknike „Lobių ieškojimas“. Buvo suburta „Smalsučių“ komanda, atlikta įvairių užduočių, pramogauta, pristatytos knygutės, skaitoma. Kitose veiklose norėta sužinoti „kas knygutėse gyvena?“, kaip knyga gali padėti susigaudyti savo jausmuose ar pasiūlyti įvairiausių idėjų.
Prie Imbrado bibliotekos kiekvienais metais vyksta tradicinis renginys, skirtas Tarptautinei vaikų gynimo dienai paminėti. Šį kartą įvyko dviguba šventė kartu su Tėvo diena. Vaikus sveikino ir linksmino Pepė Ilgakojinė (N. Pilac), buvo daug žaidimų ir linksmybių. Imbrado bibliotekoje mažieji skaitytojai ne tik rinkosi knygeles, bet žaidimu valandėlių „Kartu smagiau“ metu žaidė stalo žaidimus, piešė, spalvino.
Ligoninės biblioteka su Zarasų vaikų dienos centru „Draugai“ siekė per knygas pažinti savo gimtąjį kraštą. Vaikai iš knygų susipažino su milžinais, kurie kadaise gyveno mūsų žemėje, prie Zarasų apžvalgos rato aplankė „apsigyvenusi“ milžinuką. Vėliau iš akmenukų kūrė savus milžinukus. Su vaikais skaitė, gilino žinias istorijos tema, knygomis nukeliavo į valdovo Mindaugo karaliavimo laikus. Vėliau visi dalyviai kūrė karūnas ir trumpam tapo karaliais ir karalienėmis. Leidosi į trumpą kelionę pažinti istorinius objektus išlikusius Zarasuose – istorinę Šaltupės koplytėlę. Pagilinę žinias kraštotyros tema piešė Šaltupės koplytėlės eskizus. Susipažino su Zarasaičio ežero kilme skaitydami paplūdimyje knygas apie ežerų atsiradimą Zarasų krašte.
Sadūnų bibliotekoje pagrindinė veiklų tema – lietuvių rašytojų kūrinių vaikams populiarinimas per garsinius skaitymus. Skaityta N. Lapinskienės knygelė ,,Vasaros spalvų karalystėje”, S. Pečiulytės ,,Noriu šuniuko”, V. V. Landsbergio ,,Obuolių pasakos”, G. Adomaitytės ,,Debesėlis ieško draugo”, P. Mašioto ,,Kiškis drąsuolis”, A. Jurašo ,,Akmenukų pasakos”. G. Adomaitytės ,,Vėjų miesto pasakos”.
Salako bibliotekoje vasaros skaitymų programa kvietė vaikus tobulinti skaitymo įgūdžius, skatino kūrybinius gabumus, jiems suteikė naujų žinių, užimtumą siejant su knygomis apie gamtą ir nuotykius. Programos dalyvių smalsumą, pastabumą ir pažinimo džiaugsmą skatino interaktyvios knygos. Aktyvūs programos dalyviai buvo Salako bendruomenės centro „Smiltutė“ lankytojai. Vaikai skaitė ištraukas iš knygų ir spėliojo knygų pavadinimus. Iš gamtoje rastų medžiagų vaikai kūrė atvirukus besibaigiančiai vasarai, parengė darbelių parodėlę, dalyviai piešė nuotykių komiksus, skaitė ištraukas apie linksmus nutikimus.
Samanių bibliotekoje pagrindinė veiklų kryptis – diskutuoti su vaikais apie skaitymą ir tyrinėti savo krašto apylinkes. Ieškota istorinės medžiagos apie Samanių kaimą, dalintasi senų žmonių prisiminimais apie kaimo apylinkes, čia gyvenusius kraštiečius. Diskutuota apie kaimo ateitį.
Suvieko bibliotekos pagrindinė veiklos tema – garsinis knygų apie gamtą skaitymas. Parke klausytasi paukščių čiulbesių, domėtasi grybų karalija ir daryti geri darbai: vaikai rinko šiukšles, laistė gėles.
Šniukštų bibliotekos dalyviai pagrindine veiklų tema pasirinko knygų apie gamtą populiarinimą gamtoje. Programai vykdyti pasirinktos Selemono Paltanavičiaus knygos. Taip pat pieštas ,,Skaitymo virusas”, išrinktas gražiausias piešinys ir padovanotas Antazavės bibliotekai.
Štadvilių bibliotekos pagrindinė veiklų tema buvo susijusi su gyvūnais: mintos mįslės, vyko viktorina, skaitytos ištraukas iš knygų apie gyvūnus,
Turmanto bibliotekos pagrindinė veiklų tema – lietuvių literatūros tautosakos ir vaikų rašytojų knygų populiarinimas: Evelinos Daciūtės, Raimondos Dobrovalskienės, Linos Žutautės knygų ištraukų skaitymai, pačių smagiausių lietuvių liaudies pasakų garsinis skaitymas, piešimas, aplikacijų kūrimas.

KAIP „MIGRAVO“ SKAITYMO VIRUSAS?
Antalieptės bibliotekai skaitymo virusą perdavė Dusetų biblioteka, įteikusi ilgą ir spalvotą perskaitytų knygų sąrašą – 8 metrų tapeto juostoje (trumpi veiklos aprašymai, darbeliai, palinkėjimai), kurią papuošė su septintokėmis Natalija ir Liucija.
Antazavės bibliotekai Šniukštų bibliotekos dalyviai padovanojo įrėmintą gerojo viruso portretą.
Degučių komanda lauknešėlį su ,,skaitymo virusu“ perdavė Salako bibliotekos skaitytojams, susipažinti su kraštietės Vitos Paškauskaitės kūryba, o priėmė skaitymo virusą iš Salako bibliotekos – susipažinti su Salako krašto literato Antano Žiliuko kūryba, kurioje kalbama apie gyvenimo prasmę, meilę Tėvynei, gamtą, lietuvių kalbos grožį, dorą.

BENDRADARBYSTĖ IR PARTNERYSTĖ
Vaikų literatūro skyrius bendradarbiavo su Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos pedagogais.
Antalieptės biblioteka bendradarbiavo su Antalieptės ir Naršėnų bei Purvynės kaimų bendruomenėmis. Jos nupirko reikmenis spalvoto smėlio užsiėmimams.Seniūnija įsteigė prizus foto lenktynių dalyviams.
Avilių biblioteka bendradarbiavo su Zarasų KC Avilių skyriumi. Rėmėjas privatus – Savanorė Jolanta Andrijauskienė.
Baibių biblioteka bendradarbiavo su Degučių seniūnijos seniūnu ir Baibių kaimo bendruomene.
Degučių biblioteka bendradarbiavo su Degučių kaimo bendruomene.
Dusetų biblioteka bendradarbiavo su Dusetų vaikų dienos centru, su darželių „Sartukas“. Prie vaikų šventies prisidėjo gimnazijos virėja Vanda Guogienė – iškepė tortą.
Imbrado biblioteka – su Imbrado bendruomenės centru, partneriai –Avilių biblioteka, Ligonines biblioteka.
Ligoninės biblioteka – partneriai Zarasų vaikų dienos centras „Draugai“.
Sadūnų biblioteka – su Sadūnų bendruomenės vaikų dienos centru.
Salako biblioteka – su Salako bendruomenės vaikų dienos centu „Smiltutė“.
Samanių biblioteka – su Samanių vaikų dienos centru, bendruomene „Dvargantis
Suvieko biblioteka – su Suvieko kaimo bendruomene.
Šniukštų biblioteka – su Šniukštų kaimo kartų bendrija ir partneriais – Antazavės biblioteka.
Štadvilių biblioteka – Štadvilių bendruomenė parėmė prizais, saldainiais, gaiviaisiais gėrimais.

Parengė Jolanta Lementauskienė, Zarasų viešoji biblioteka

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite