ŽALVARINIAI PAPUOŠALAI REIKALAUJA PRIEŽIŪROS!

0
201
papuošalai

Nors, kad ir kokio nuostabaus grožio būtų žalvarinės grandinėlės, jos reikalauja akylos priežiūros. Žalvaris – pilko cinko ir rausvos spalvos vario lydinys, kuris įgauna matinę geltoną spalvą. Kaip ir dauguma metalų, taip ir žalvaris nėra atsparūs oksidacijai, todėl norint turėti tvarkingus papuošalus, juos reikia prižiūrėti.

Kodėl žalvariniams papuošalams reikia specialios priežiūros?

Dauguma papuošalų yra paveikūs oksidacijai. Skirtingai nuo kitų metalų, žalvario paviršius susitepa bei praranda savo pradinę išvaizdą. Papuošalų oksidaciją paaštrina rūgštus odos pH. Kiekvieno žmogaus oda yra skirtinga, todėl jos pH, taip pat skiriasi. Šis skirtumas atsiranda dėl skirtingų produktų suvartojimo, kuriuose yra tam tikras pH rūgšties kiekis. Asmuo, kuris valgo maisto produktus, kuriuose gausu rūgšties arba dažnai vartoja alkoholinius gėrimus, tuomet logiška, kad pas jį bus aukštas odos pH rūgštingumas. Šie žmonės turi itin akylai stebėti savo žalvarinius papuošalus, nes rūgštis gali išdeginti tikrąją spalvą.

Žalvariniams papuošalams didelę įtaką daro kosmetikos gaminiai, kvepalai, prakaitavimas, chloras (ypač tas, kuris yra baseinuose), drėgnas oras. Tam, kad galėtumėte džiaugtis tvarkingais žalvariniais žiedais, grandinėlėmis ir apyrankėmis – teks po kiekvieno nešiojimo šį papuošalą nuvalyti su specialiomis priemonėmis.

Koks pirminis būdas yra padėti žalvariniams papuošalams?

Jeigu nutiko taip, kad šiuo metu negalite tinkamai pasirūpinti savo žalvariniais papuošalais, bet nenorite, kad jie prarastų savo pirminę išvaizdą, turėkite su savimi papuošalų maišelį (dėžutę) bei saugokite nuo paviršių, kurie turi aukštą rūgštingumą.
Jeigu nusprendėte tvarkytis namuose, eiti į sporto salę arba baseiną, geriau žalvarinius papuošalus padėkite į jiems skirtą vietą. Chemikalai, drėgmė, prakaitas ir chloras yra pavojus žalvariui. Taip pat atkreipkite dėmesį, kai kvepinatės. Stenkitės kvepalus purkšti ant odos, o ne ant žalvarinio papuošalo. Nuolatinis kvepalų purškimas ant žalvario skatina jo irimą.
Turite tokius žalvarinius papuošalus su kuriais maudotės? Tuomet naudokite neutralų pH muilą, kuris ne tik bus sveikesnis jūsų odai, bet ir nepakenks žalvariui! Na, ir jeigu jūsų oda linkusi į rūgštingumą, geriau miego metu, nusiimti visus papuošalus, o ypač atkreipti dėmesį į tuos, kuriuose yra žalvario.

Kaip valyti žalvarinius papuošalus?

Tam, kad apsaugoti papuošalą nuo oksidacijos padarinių naudojamos įvairios priemonės. Jums reikės pasinaudoti ta, kuri jums atrodo patikimiausia ir geriausia.

Baltas actas. Į dubenėlį įpilkite acto ir sudėkite žalvarinius papuošalus. Palikite juos taip mirkti 2 valandas.

Soda. Sušlapinkite dantų šepetėlį ir ant jo uždėkite sodos. Su šepetėliu patrinkite žalvarinius papuošalus.

Citrinų sultys. Dantų šepetėlio galvutę pamirkykite citrinų sultyse ir patrinkite žalvarinukus.

Kola. Žalvarinius papuošalus pamirkykite koloje apie 1 minutę, tuomet ištraukite ir nuplaukite su muilu, kuriame nėra pH.

Dantų pasta. Žalvarinukus padenkite dantų pasta ir palikite apie 30 minučių.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite