POLICIJA ĮSPĖJA: MIGRUOJANTYS LAUKINIAI GYVŪNAI KELIA DIDŽIULĘ GRĖSMĘ EISMO SAUGAI (VIDEO)

0
34
briedis

Grėsmė transporto priemonei susidurti su į kelią įbėgusiu laukiniu gyvūnu ypač padidėja rudenį ir pavasarį, kai gyvūnai rengiasi „tuoktuvėms“ ar migruoja iš vienų ganyklų į kitas, taip pat, kai vyksta medžioklės sezonas. Paprastai laukiniai gyvūnai aktyvesni tamsiuoju paros metu, nors, kaip rodo policijos gaunami pranešimai, susidūrimų su gyvūnais įvyksta, galima sakyti, bet kuriuo metu – ir naktį, ir paryčiais, ir dieną, tiek rajoniniuose, tiek krašto ar magistraliniuose keliuose. Be to, atkreiptinas dėmesys, kad gyvūnai, ypač stirnos, vis dažniau užklysta ir į miestų, miestelių, gyvenviečių gatves.

Daugiausia į eismo įvykius patenka stirnų, nereti atvejai, kai neišvengiama susidūrimų su briedžiais, elniais – jų padariniai dažniausiai sunkesni (sužeidžiami ar net žūva žmonės). Yra ir įvykių su šernais, bebrais, usūriniais šunimis, kiškiais, skrendančiais paukščiais, buvo partrenkti ir į kelią įėję (įbėgę) naminiai gyvūnai (arkliai, karvės, šunys).

Šiais metais policijos pareigūnai užregistravo jau daugiau nei 3 540 eismo įvykių, kai susidurta su gyvūnais. 29-iuose iš jų nukentėjo žmonės: žuvo 2 eismo dalyviai (lengvųjų automobilių vairuotojai), daugiau negu 30 buvo sužeista. Viename įvykyje sužeisti 3 žmonės (birželio 3-iosios vakare, prieš vidurnaktį, Kauno rajone, magistraliniame kelyje A1 Vilnius Kaunas–Klaipėda, automobilis „Kia Motors Ceed“, važiavęs Klaipėdos kryptimi, susidūrė su briedžiu. Nukentėjo 26 metų vairuotojas ir du keleiviai). Po 2 žmones nukentėjo 7-iuose įvykiuose (Klaipėdos – 2, Kretingos, Plungės, Raseinių, Telšių, Vilniaus rajonuose).

Rugpjūčio 10-osios naktį (prieš penktą), Ignalinos rajone, krašto kelyje Vilnius–Švenčionys–Zarasai, staiga į važiuojamąją kelio dalį tiesiame ruože įbėgęs briedis trenkėsi į automobilį „Toyota Avensis“. Per susidūrimą sužeistas 65 metų vairuotojas tą pačią dieną mirė ligoninėje. Eismo įvykis įvyko esant rūkui.

Rugsėjo 7 dienos vakare (po devintos), Ukmergės rajone, magistraliniame kelyje A2 Vilnius–Panevėžys, tiesiame ruože su briedžiu susidūręs automobilis „Saab 9-3“ kliudė signalinį stulpelį, nuvažiavo nuo kelio ir dar atsitrenkė į medžius. Sužeisti 26-erių keleivė ir 30-metis vairuotojas, po savaitės vyras ligoninėje mirė.

 

Policija atkreipia dėmesį, kad siekiant išvengti susidūrimų su gyvūnais, vairuotojai:

– turi būti ypač dėmesingi važiuodami užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ar atvirus laukus, tamsiuoju paros metu, esant rūkui ar darganai;

– prisiminti, kad gyvūnų elgesys sunkiai prognozuojamas ir nenuspėjamas, ypač jei juos apakina transporto priemonių žibintų šviesos;

– ruožuose, paženklintuose įspėjamuoju kelio ženklu „Laukiniai gyvūnai“, elgtis labai atidžiai, stebėti kelkraščius, pamačius stovintį gyvūną, važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai – nemirksėti žibintų šviesomis, nenaudoti garso signalo;

– turi pasirinkti tik saugų (ne leistiną) važiavimo greitį, kad prireikus bet kuriuo momentu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti transporto priemonę, prireikus – sustoti.

 

Dalinamės vaizdu, užfiksuotu 2021-10-13 (ryte) magistraliniame kelyje A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda.

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite