ZARASIŠKIAI DOMĖJOSI SVEIKATOS DRAUDIMO GARANTIJOMIS

0
33
2

Susitikimą, skirtą supažindinti su privalomojo sveikatos draudimo (PSD) garantijomis Lietuvoje, Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) nuotoliniu būdu surengė grupei Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos pedagogų ir kitų darbuotojų.

Zarasiškiams pirmiausia paaiškinta, kodėl turėti PSD yra naudinga ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, tačiau daugiausia dėmesio skirta sveikatos draudimo svarbai Lietuvoje.

Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus (GAS) vedėja Sigita Paulauskienė pažymėjo, kad turėti galiojantį PSD visada naudinga, nes tada nereikia patiems mokėti už sveikatos priežiūrą, gydymą, kai kuriems gyventojams kompensuojami vaistai, medicinos pagalbos priemonės ir kt. Apsidraudusiesiems PSD nemokamai suteiktų sveikatos priežiūros paslaugų išlaidas apmoka ligonių kasos, pervesdamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšas gydymo įstaigoms.

Zarasų mokytojai ir nepedagoginis personalas supažindinti su būtinosiomis sąlygomis, reikalingomis norint mūsų šalyje gauti vienokas ar kitokias pacientams nemokamai prieinamas gydymo įstaigų paslaugas. Paminėta, kaip svarbu rinktis tas gydymo įstaigas, kurios yra sudariusios sutartis su TLK dėl paslaugų apmokėjimo, kaip aktualu rūpintis, kad įgytas PSD nenutrūktų.

S. Paulauskienė išvardijo 10 paslaugų sričių, aktualių turintiesiems PSD. Ji kalbėjo apie šeimos gydytojo paslaugas bei ligų prevenciją, odontologinę pagalbą, gydytojų specialistų konsultacijas, greitąją medicinos pagalbą ir gydymą ligoninėje, medicininę reabilitaciją ir slaugos paslaugas, brangiuosius tyrimus ir procedūras, kompensuojamuosius vaistus ir medicinos priemones, taip pat PSD suteikiamas kai kurias garantijas užsienyje. Pateikiant pavyzdžių iš darbo praktikos papasakota apie įvairius atvejus, kada iš PSDF kompensuojama sveikatos priežiūra pacientui priklauso, o kada ne.

Pristačius sveikatos draudimo garantijas, užsiminta ir apie tai, kada pačiam pacientui tenka susimokėti už suteiktas paslaugas:

  • kai jis neapdraustas PSD;
  • kai gydymo įstaiga nėra sudariusi sutarties su ligonių kasa;
  • kai pacientas neturi siuntimo, bet nori gauti gydytojo specialisto konsultaciją; 
  • kai planinę paslaugą norisi gauti anksčiau, negu ateis eilė;
  • kai savo iniciatyva pasirenkamos papildomos paslaugos, medžiagos, vaistai ar procedūros;
  • kai gaunamos paslaugos, įrašytos į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą mokamų paslaugų sąrašą (kosmetinės chirurgijos operacijos, kosmetologinės procedūros, nėštumo nutraukimas, dantų implantavimas, akupunktūra, manualinė terapija ir kt.);
  • kai pacientas pasirenka procedūras, paslaugas ar medžiagas, kainuojančias brangiau, negu tuo metu naudojamos gydymo įstaigoje – naujesni gydytojo pasiūlyti vaistai, brangesnės gydymo technologijos ir pan. (pacientas parašu patvirtina, kad sutinka mokėti ir moka kainų skirtumą).

Susitikimo dalyviams įvardyti 5 pavojai, susiję su neatidumu draudžiantis PSD: kai naudojamasi papildomo draudimo mėnesio teikiamomis galimybėmis, automatiniu PSD įmokų nuskaičiavimu per „Sodrą“, kai neteisėtai pasinaudojama Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK) arba mokamos mažesnės nei nustatyta PSD įmokos, arba šios įmokos susigrąžinamos, nes gyvenama ir dirbama užsienyje.

Susitikimo dalyviai iš Zarasų dėkojo už aktualią paskaitą. Taip pat teiravosi, ar galima sužinoti, kurios klinikos yra sudariusios sutartis su TLK dėl operacijų lazeriu, kad nereikėtų už tokias operacijas mokėti. Dar klausė, kaip gauti gydymą Lietuvoje, jei žmogus dirba, pavyzdžiui, Vokietijoje, bet nori gydytis savo šalyje. Tikslinosi, ar teisingai „Sodra“ tvirtina, kad  mokėti PSD dviejose šalyse negalima. Domėjosi, ar reikalingas vertimas į lietuvių kalbą, kai iš užsienio šalies gaunamas dokumentas dėl gydymo perkėlimo į Lietuvą.

Panevėžio TLK specialistai atsakė, kad atskirai už operacijas lazeriu nėra apmokama, nes apmokamos operacijos bendrai, nenurodant, kokiu būdu jos turi būti atliekamos. Dėl to gydymo įstaigos neturi prašyti pacientų primokėti nei kai operuoja lazeriu, nei kai operuoja be jo. Taip pat patikinta, kad „Sodros“ paaiškinimas dėl PSD mokėjimo tik vienoje šalyje yra teisingas, o norint gydytis Lietuvoje, jei dirbama užsienyje, gydymą galima persikelti į Lietuvą. Iš užsienio šalies ligonių kasos gavus reikiamą dokumentą dėl gydymo perkėlimo, jo versti į lietuvių kalbą nereikia.

 Renginio pabaigoje zarasiškiams virtualiai surengta viktorina. Jiems pasiūlyta atsakyti į 15 klausimų iš to, ką girdėjo, ir laimėti prizų.

Tai jau antrasis šių metų lapkričio mėnesį su mokyklos bendruomenėmis vykęs Panevėžio TLK specialistų susitikimas, kuriame kalbėta apie PSD garantijas. Pirmajame informacija teikta Molėtų gimnazijos kolektyvui.

             Panevėžio teritorinė ligonių kasa

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.

4

9

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite